Work-life balance: van all-in naar in balans
Bert Flier schrijft weer voor Trikipedia. Over drie thema’s: Met het mes tussen de tanden | Tussen de oren | Nerd talk
Tijdens een Q&A op de Taeru trainingsstage stelde een deelnemer een herkenbare vraag. Alleenstaande vader van twee jonge kinderen, fulltime baan, ambitieus triatleet: “Hoe krijg ik het allemaal rond? Hoe bewaak ik mijn work-life balance?”
Zijn leven was strak georganiseerd. Vroege ochtenden, lange dagen, alles stond in dienst van werk, gezin en training. Rust vond hij in de week dat zijn ex de kinderen had – maar dan maakte hij ook extra trainingsuren.
Triathlon trekt mensen aan die álles uit het leven willen halen. Vol gas in werk, sport, gezin en sociaal leven. Zoals triathlonpionier Mark Montgomery het eens zei: “Triathletes remind me of the people they sent to Australia. They were the outcasts. People that can build a society – and destroy it.”
Balans vraagt om een fundament
Voordat ik terugkom op de vraag over work-life balance stel ik een fundamentale vraag. Wat is jouw idee wat het betekent om ‘mens’ te zijn? Wat is jouw mensbeeld?

Kort gezegd zijn er twee denkrichtingen.
- Alles draait om het nu. Het leven is tijdelijk, dus haal eruit wat erin zit. Je leeft maar één keer.
- Het leven heeft een groter doel. We zijn ten diepste geestelijke wezens met een bestemming voorbij dit leven. In de woorden van Dallas Willard: “A human being is a spiritual being with an eternal destiny in God’s great universe.”
Vanuit die tweede visie – die ik hanteer – is dit leven een voorbereiding op het leven na dit leven. In sporttermen: dit leven is een trainingsstage voor de eeuwigheid. Dat betekent dat sport niet alleen draait om fysieke ontwikkeling, om winnen of verliezen, maar vooral om karaktervorming. Sport kan in dat proces van karaktervorming een prachtige – en soms harde – leerschool zijn.
Sport als leerschool
Triathlon leert je omgaan met teleurstelling, pijn, verlies en het vinden en verleggen van je grenzen. Maar dat doe je nooit los van de rest van je leven. Je bent niet alleen triatleet. Je vervult meerdere rollen: die van ouder, broer, zus, partner, vriend, ondernemer of werknemer.
De vraag is: hoe geef je sport de juiste plek binnen al die rollen?
Sport is de belangrijkste bijzaak van het leven
Sport is belangrijk, maar het blijft een bijzaak. Gezin, relaties en werk komen eerst. Daar moet je prioriteiten op afstemmen. Soms betekent dat: je ambities bijstellen. Bijvoorbeeld: is dit het moment in je leven voor een hele triatlon? Kun je trainen zonder dat alles en iedereen onder druk komt te staan?
Slim plannen helpt – maar als élke minuut gevuld is, zuig je het plezier en ontspanning uit je dagen. Dan is er geen ruimte meer om simpelweg te leven, te genieten, te rusten. En dat hou je niet vol. Of je merkt ineens: ik voel er niks meer bij. Been there, done that.
De 80/20-regel
Coach Kristof de Kegel (coach van Mathieu van der Poel) noemt het de 80/20-regel: 80% taakgericht, 20% vrij. Dat is tijd om niets te moeten, te ontspannen, te ‘fladderen’. Dat is geen luxe, maar noodzaak. Lukt 20% niet? Streef dan naar minimaal 10%. Minder is structureel ongezond.
Sportarts Peter Vergouwen gaf me ooit een simpele opdracht. Schrijf je week uit, uur voor uur. Hoeveel ademruimte blijft er over? Bij mij toen: nul. En ik liep mezelf twee jaar later keihard voorbij.
Tot slot
Triathlon kan je completer maken – als je het goed inbedt in je leven. Dat vraagt heldere keuzes. Sport mag daarin de juiste prioriteit hebben en idealiter de andere rollen van je leven versterken.
Maak je keuzes vanuit een dieper besef van wie je bent en wat echt telt. Dan ga je leven – in plaats van alleen maar te overleven. En dan is de echte winst niet een medaille, maar een sterker, wijzer en mooier karakter. En dat is winst die verder gaat dan het behalen van de finishlijn

Voelt het alsof je constant op volle toeren draait? Zoek je naar balans tussen ambitie en rust, tussen presteren en zijn?
Met 3in1Sports help ik atleten niet alleen sneller worden, maar ook wijzer trainen – met oog voor het leven buiten de sport.
Nieuwsgierig of coaching iets voor je is?
Stuur een mail naar bertflier@3in1sports.com of kom langs voor een kop koffie in mijn coachingsruimte in Utrecht.