WK veldrijden; Pim, Luke, Shirin; Geen Terneuzen; Huizen Tri Hard; Florians 100km; Hanne in NZ – WTJ 1733

ZATERDAG – Veldrijden blijft een prachtige kijksport, het verklaart ook waarom er bij de grote crossen altijd zoveel publiek langs de kant staat. Dat is dit winterseizoen natuurlijk even anders. De grote Nederlandse crossen, zoals de voorbije weken Rucphen en Hoogerheide moesten helaas worden afgeblazen. Maar in Vlaanderen waren er – zonder toeschouwers – nog wel mogelijkheden.

Wereldkampioen Pim Ronhaar was ook nog even duatleet

Vorige week Hamme en Overijse en dit weekend de apotheose in de Belgische badplaats Oostende. Het WK dus met vandaag meteen al  grote Nederlandse successen. Bij de beloftes won Pim Ronhaar (in het verleden nog wel eens wat duathlons gedaan). De 19-jarige ‘Ronnie’ zoals zijn bijnaam luidt was superieur aan landgenoot Ryan Kamp, die het zilver pakte. Luke Verburg (zoon van triathlon-ouders Marcel en Margriet) werd de nummer 20 van de wereld op het strand van Oostende.

Vijf keer Oranje in top zes

Het was de opmaak voor nog groter Oranje-succes, al kwam dat bij de vrouwen/dames natuurlijk niet helemaal onverwacht. Een compleet r0od-wit-blauw podium, vijf Nederlandse rensters in de top zes. Een weelde, waar we in de triathlonsport momenteel alleen maar van kunnen dromen. Lucinda Brand greep goud, zilver ging Annemarie Worst en het brons was voor Denise Betsema. Vervolgens een Amerikaanse en – hup – daar kwamen de volgende Nederlanders al: Yara Kastelijn en titelverdedigster Ceylin del Carmen Alvarado. Het kon niet op.

Shirin maakt op WK haar come-back

Morgen zijn de beloftes om 13.35 uur aan de beurt. Natuurlijk zijn we heel benieuwd hoe Shirin van Anrooij het er vanaf brengt. Het wordt haar eerste race na de zware val eind november in Tabor. Shirin legt de lat begrijpelijkerwijs niet al te hoog, ze verklaart fit te zijn en volledig hersteld van haar armblessure. Na een Spaans trainingskamp met de wegploeg van Trek-Segafredo was de Kapelse aanvankelijk van plan de veldritten in Hamme en Overijse vorig weekend te rijden. Ze besloot nog een weekje te wachten tot het WK, waarvoor ze wel geselecteerd werd. ,,Mijn doel was om het WK nog te rijden. Dat zal met andere ambities zijn dan die ik aan het begin van de winter had, het zou mooi zijn als ik er nu bij ben en weer een goed niveau haal”, zei de Zeeuwse een paar weken geleden nog. Vorig jaar won ze in Zwitserland het WK bij de junioren-vrouwen. De 18-jarige Van Anrooij moest na haar val twee keer onder het mes vanwege haar armblessure, die werd veroorzaakt door een schijfrem. De tweede operatie was nodig vanwege een infectie. Half december kon ze haar training op de rollers weer hervatten. Morgen duimen we voor een mooi resultaat.

 

Geen leuke en gezellige middag triathlon Terneuzen

Bijzonder om te zien hoe er langs de ene kant mooie plannen gesmeed worden voor (nieuwe) races dit seizoen, maar er anderzijds ook wedstrijden opschuiven dan wel helemaal doorverwijzen naar 2022. Ook betrekkelijk kleine triathlons zitten met dat dilemma. Zo is de triathlon van Terneuzen voor 5 juni afgeblazen. Hieronder de mededeling, die we van de organisatie kregen:

Helaas hebben we met pijn in ons hart moeten besluiten dat er ook in 2021 geen Triathlon Terneuzen zal plaatsvinden.
Normaal gesproken beginnen we vanaf januari met de voorbereidingen van de Triathlon Terneuzen van dat jaar. Echter zijn er nu nog zoveel onzekerheden, dat er nog geen zinnig woord te zeggen valt wat er op 5 juni 2021 eventueel mogelijk zou zijn. Hierop kunnen wij als vrijwilligersorganisatie niet anticiperen. We zijn een financieel gezonde stichting, maar willen geen grote financiële risico’s lopen door opnieuw een editie te moeten annuleren. Daarnaast vinden we als organisatie dat een editie met allerlei beperkende maatregelen ons evenement niet ten goede zou komen. Naast een sportief evenement, willen we ook onze deelnemers, toeschouwers en vrijwilligers een leuke en gezellige middag bezorgen bij de Start/Finishlocatie. We verwachten dat dit begin juni 2021 nog niet zal lukken.

Jammer want het rijtje Zeeuwse wedstrijden is toch al niet zo dik gezaaid en dat nota bene in onze meest waterrijke provincie. Ook bij Ironman leven ze weleens tussen hoop en vrees, zo liet CEO Andrew Messick doorschemeren. Eigenlijk ziet de Amerikaan in de eerste seizoenshelft alleen voor zijn wedstrijden Down Under en in Zuid-Oost Aziatische landen kansen. De coronacijfers, de mate van vaccineren en de reisbeperkingen blijven grote internationale confrontaties vooralsnog parten spelen. Toch ziet Messick genoeg lichtpuntjes ‘al moeten we wel geduld hebben’.

Huizen is gered

Gered van een mogelijke ondergang is ook de triathlon van Huizen. Na de 34e editie van 23 juni 2019 leek het doek te vallen voor deze klassieker aan het Gooimeer. Zo goed als het hele bestuur stapte op, maar deed wel een oproep op haar site ‘Help jij triathlon Huizen 2021 organiseren?’ Dat was niet aan dovemansoren gezegd, want het team van de Tri Hard Series gaat zich over de toekomst van dit evenement ontfermen. ,,Huizen is een dorp waar de triathlon haast tot het erfgoed behoort” zei Jefry Visser van de Tri Hard Series. En daar is geen woord van gelogen. Het wordt dus Tri Huizen en wel op 13 juni met een mooi pallet aan series/afstanden. De Stichting Triathlon Huizen blijft overigens bestaan, dus het is een samenwerking, waar de laatste voorzitter Peter Korzelius blij mee is. Sinds een aantal jaren was de triathlon weg uit het Gooimeer en het Oostermeent-winkelcentrum. Het parcours ligt nu in de haven van Huizen, fietsen door dorp en bos, lopen langs Naarder Eng.

Neuschwander was ook geen slechte triatleet

Die Florian Neuschwander is toch wel een mannetje hoor. De 39-jarige Duitser liet zijn loopband vandaag net zo lang draaien totdat hij 100 kilometer had afgelegd. Dat was na 6.26.10 uur het geval, ruim een kwartiertje boven het wegrecord waar Jim Walmsley vorige week heel dicht bij kwam. Neuschwander begon op z’n 15e met hardlopen op zijn tennisschoenen. Al snel bleken zijn talenten, zo heeft hij een pr op 10 kilometer in 29.51 minuten, 1.06 op de halve en 2.20 uur op de marathon. Vijf jaar terug was hij nog actief in triathlons onder meer in Stein (9e), de halve van Frankfurt (24e) en de Ironman 70.3 van Kraichgau (11e). Destijds trainde Florian met onder meer Ironman-kampioen Patrick Lange, die vandaag bij de recordpoging thuis een stukje meeliep en zijn landgenoot tot held verklaarde. De 100 van Winschoten – onze Nederlandse klassieker – legde Neuschwander trouwens in 2015 in 6.49.13 uur af. Vorig jaar had hij kortstondig het wereldrecord 50 kilometer op een loopband en nu neemt hij revanche door de dubbele afstand wederom in een wereldrecordtijd af te leggen. Het stond op 6.39 en nu dus 6.26 uur.

Aquathlon Rotorua met Hanne

Tot slot nog een aquathlon in het zo goed als coronavrije Nieuw-Zeeland. In Rotorua is het Blue Lake Multisport Festival met vandaag een ‘loopzwem’: 5,5 kilometer lopen en 800 meter zwemmen. De race werd gewonnen door Tayler Reid en Simone Ackermann. Reid liet Jack Staples en Josiah Ney achter zich. De Zuidafrikaanse Ackerman was vier seconden sneller dan Hanne de Vet, de Vlaamse vriendin van Hayden Wild, werd tweede, Hannah Knighton derde. Aan de aquathlon deden 90 deelnemers mee. Morgen is er nog een sprint triathlon.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.