Vrouwen in de sport; CrossRBR Etten-Leur; Tri2one Coaching en Tri Hard Series – WTJ 1739

VRIJDAG/ZATERDAG – Net in de week dat op onze AD-redactie discussie ontstond waarom de mannen bij het WK veldrijden veel meer aandacht in de krant kregen dan de vrouwen, was daar ineens Maya Kingma. In dat opzicht prijs ik me gelukkig in een sport te verkeren waar evenveel aandacht voor triatleten als voor triatletes is. Gelijke prijzengelden, vrouwen op dezelfde afstanden met snelheden, die verhoudingsgewijs hoger liggen dan die van mannen en vanaf het prille begin vrouwen in wedstrijden. Je zou zeggen dat speciale vrouwentriathlons overbodig zijn. Of dat we niet een eigen vrouwenweek op Trikipedia hoeven te maken.

Ik denk dat heel wat andere sporten een voorbeeld kunnen nemen aan de emancipatie in de triathlonsport. Als je ziet hoe aarzelend sportprogramma’s als Studio Sport uiteindelijk het vrouwenvoetbal introduceerden, maar dat nog altijd niet op clubniveau doen, dan is er nog een lange weg te gaan.

Girlpower

Vrouwen miepen daar niet over. Zij laten vooral het lichaam spreken en dwingen media-aandacht af met hun prestaties. Voor Nederland geldt zeker dat we al jaren vooral bij de vrouwen aan de top meedraaien. De laatste man op de Spelen was Sander Berk in 2008, vier mannen haalden het Olympisch niveau tegenover zeven vrouwen. En ook op de lange afstand waren vrouwen als Yvonne van Vlerken, Heleen bij de Vaate, Sione Jongstra, Irene Kinnegim, Els Visser, Sarissa de Vries , Mirjan Weerd, Thea Sybesma enzovoorts, enzovoorts niet alleen nationale toppers, maar spraken/spreken ook internationaal een stevig woordje mee.

Niet naar de bossen van de Kogelvanger

Genoeg daarover. Die ongelijkheid tussen de sexes treft gelukkig niet onze sport. We zitten in het eerste februariweekend. Normaliter maakt West-Brabant zich op voor de eerste duursportconfrontatie in Etten-Leur. De crossduathlon in de bossen van de Kogelvanger stond voor zondag op de rol. Stond inderdaad, want ze gaat voor de tweede maal niet door. Daarmee het eerste evenement wat voor het tweede jaar op rij gecanceld wordt, echter niet twee maal door corona. Etten-Leur moest vorig jaar vanwege de februaristorm de boel afblazen. Het was te gevaarlijk geworden met al die omgewaaide bomen en takken op het parcours.

Eind november gaf Wim van Haperen van de organisatie al aan dat ook de editie 2021 vanwege corona geen doorgang kon vinden. Afgelopen week voegde Wim(pie) er het volgend aan toe: ,,Zondag is het de eerste zondag van de maand februari. De traditionele dag van Crossduathlon Etten-Leur. Vanwege corona geen wedstrijd, dat weet eenieder. Maar als corona er niet zou zijn geweest, dan zou de verwachte sneeuwval waarschijnlijk de reden kunnen zijn voor annulering.”

Sport voor oude mannen….

Zo is het altijd wel wat. Als troost morgen wat meer herinneringen van deze crossduathlonklassieker, waardoor Maya Kingma elf jaar geleden kennismaakte met duursport. Mooie uitspraak trouwens vandaag in het AD-interview met haar: ,,Ik dacht aanvankelijk dat triathlon een sport voor oude mannen was…..” Elf jaar later heeft Maya veel bijgeleerd en lonken de Olympische Spelen op die ‘ouwe-mannen-sport’.

Laten we hopen dat we niet hoeven te wachten op echte wedstrijdcompetitie tot we inderdaad allemaal ‘ouwe mannetjes en vrouwtjes’ zijn. Feit is wel dat het geduld van Maya en vele andere toptriatleten met Olympische aspiraties nog langer op de proef wordt gesteld. Was 15 maart een eerste datum waarop World Triathlon weer ‘los’ had willen gaan met internationale competities en punten verzamelen voor de Ranking, nu wordt dat vanaf 1 mei.

Dat betekent dat World Cups als Miyazaki, Europe Cups als Quarteira en Melilla weliswaar nog op de kalenders staan, maar triatleten in elk geval geen spatje dichterbij Tokio brengen. Voor paratriatleten geldt hetzelfde. De tijd begint dan wel te dringen richting beide Spelen natuurlijk, want de Olympische vlam wordt nog altijd op 23 juli in het Olympisch stadion van de Japanse hoofdstad verwacht. Met inmiddels ruim 100.000 besmettingen blijft regio Tokyo trieste koploper in Japan. En ruim 80 procent van de Japanners laat het Olympische feest liever aan zich voorbijgaan… Het is de harde werkelijkheid al is gelukkig een zeer strak werkboek ontwikkeld waarmee IOC openingen ziet om de Spelen (weliswaar minder uitbundig) toch door te laten gaan.

In eigen land wordt ook druk gezocht naar data in het najaar. Dat geldt met name voor de voorjaarsklassieker in Nieuwkoop. Zij laten hun datum van 29/30 mei varen. Hieronder het bericht:

Vanwege de nog altijd strenge RIVM-richtlijnen en de verwachtingen voor de komende periode zijn wij helaas genoodzaakt de Triathlon van Nieuwkoop van 30 mei te annuleren. Dat geldt ook voor onze jeugdtriathlon op 29 mei.
Achter de schermen zijn we de afgelopen maanden druk bezig geweest met het organiseren van onze wedstrijd voor 30 mei. Echter de kansen op het organiseren van onze wedstrijd op een moment later dit jaar zijn volgens ons groter en daarom kijken we naar verplaatsing. Op dit moment is er nauw overleg met de gemeente, veiligheidsregio en NTB over die nieuwe datum. Zodra er duidelijkheid is, zullen we dat direct melden op onze kanalen. Uiteraard hopen we dat de situatie snel onder controle is en we later dit jaar alsnog atleten in Nieuwkoop kunnen verwelkomen. Let goed op je gezondheid en op elkaar!

Het laatste mei-weekend is op papier het eerste echte tri-weekend met onder meer de DUIN-triathlon Almere, Brouwersdam, de nieuwe halve 043 Maastricht, de nieuwe Lauwersmeer-tri, Westland en de Extreme Tri Amersfoort. Of ook zij gaan schuiven, is niet bekend.

Mooie samenwerking Tri2one Coaching en TRI HARD Series

Mooi nieuws afgelopen week ook voor onze media-partner Tri2one Coaching. Het bedrijf van Hylke Sietzema (grote held in de Frysman 2019) gaat samenwerken met de organisatoren van de TRI HARD Series. Tri2one gaat clinics en trainingen aanbieden voor atleten van alle niveaus.

Voor Hylke Sietzema, eigenaar van Tri2one, is dit een samenwerking waar veel atleten iets aan kunnen hebben. ,,Wij kunnen ons zeer goed vinden in de visie en doelgroep van de TRI HARD Series wedstrijden. Deze organisatie biedt een compleet aanbod aan races met een zeer uiteenlopende doelgroep: zowel de doorgewinterde triatleet als de absolute beginner kan bij hen terecht voor een mooie wedstrijd. Van halve triathlons tot Nederlands Kampioenschappen en Rookie Races voor de absolute beginner: voor alle atleten is er iets op de kalender van TRI HARD Series te vinden. Precies deze benadering hebben we bij Tri2one Coaching ook: de beste begeleiding op ieders eigen, individuele niveau.”

Hylkes woorden klinken bij Jefry Visser, organisator bij TRI HARD Series, als muziek in de oren. ,,Het is precies waar ons triathlonlabel voor staat. Wij willen dat atleten een sportieve, maar vooral ook gezellige en onvergetelijke dag hebben als ze meedoen aan één van onze wedstrijden. Mooi is het wanneer atleten zich iedere keer ontwikkelen en nóg meer van de sport gaan genieten. Dat maakt de samenwerking met Tri2one Coaching perfect. Wij verwijzen onze deelnemers die dat wensen door naar Tri2one Coaching. Hylke en zijn team zullen klaar staan om al deze atleten op een goede, professionele manier te begeleiden.”

Tenslotte paar vrolijke berichtjes

Koffie drinken kreeg de voorbije weken een negatieve betekenis in ons land. Gelukkig niet in Spanje, want daar kunnen koffieliefhebbers sinds kort terecht in La Comuna, het cafe/restaurant met hotelletje van Jan Frodeno en Emma Snowsill. Het triathlonkoppel is duidelijk op haar toekomst voorbereid. Emma was al gestopt, Jan daarentegen wil nog vijf jaar doorgaan, zo zei de Duitser onlangs in een interview met een Spaanse krant. De tegenstanders zijn gewaarschuwd.

Joep Staps opvallende deelnemer op World Cup Asiago

En een wedstrijd, die wel door schijnt te gaan is de World Cup wintertriathlon in het Italiaanse Asiago. Toen daar zekerheid over kwam volgde een verrassende inschrijving uit Nederland: Joep Staps gaat het proberen op de lange latten. De Tilburger kan gelukkig zwemmen in een ‘endless pool’ bij een goede vriend (zie filmpje), fietsen en lopen. ,,Maar ik mis de wedstrijdprikkel natuurlijk ook. Dan maar alternatieve uitdagingen zoeken, zoals deze wintertriathlon. Nee, ik heb geen idee hoe ik het er in de sneeuw vanaf breng, maar gelukkig valt er morgen een pak sneeuw”, lacht hij. Alpine skien doet hij wel van jongs af aan, maar langlaufen is net weer even anders.”

De skibeweging krijgt Joep inmiddels aardig onder de knie, met de rolski’s op het wegdek. ,,Het tempo ligt elke training hoger, zo’n dertig in het uur.” De wedstrijd in Asiago gaat over 7 kilometer lopen, 15 kilometer ATB en 10 kilometer langlaufen. Over de eerste onderdelen zit Joep niet erg in, maar of hij een zekere voorsprong kan opbouwen met voldoende marge op het langlaufen? ,,Ik ga er vooral heen om te genieten van een nieuwe sportcombinatie.” Op basis van de voorlopige startlijst eindigt Joep bij de bovenste zeven…. Behalve een wintertriathlon op zaterdag staat er in Asiago op zondag  ook een crossduathlon op het menu. ,,Pikken we gelijk even mee.”

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.