Drie jaar Trikipedia; Lezersonderzoek wijst uit: we zijn lekker bezig, jullie geven ons een dikke 8! – WTJ 1740

ZONDAG – Morgen is het zo ver: Trikipedia bestaat drie jaar. Op 8 februari 2018 lanceerden we met tal van prominente triatleten uit binnen en buitenland de nieuwe website. In de drie jaar daarvoor hadden we met 3athlon.nl een mooi lezerspubliek opgebouwd van zo’n 3000 volgers (FB-cijfers van begin 2018) en wat zien we na drie jaar Trikipedia? Wederom exact 3000 volgers. In de wetenschap dat de animo voor Facebook afneemt, is dat geen slechte score. En jullie zult verderop in dit verhaal zien, dat Trikipedia het niet van de Facebook/Instagram-aanhangers moet hebben.

We hebben, zoals jullie wellicht gemerkt hebben, eind vorig jaar door Almere Marktonderzoek Advies een online lezersonderzoek laten doen. Het adviesbureau was niet toevallig uitgekozen, want directeur van AMA is niemand minder dan Roely Graman. Voor ons de vrouw, die samen met haar man Ruud, begin deze eeuw de triathlon van Almere van een gewisse ondergang wist te redden. Inmiddels staat het evenement weer stevig in de steigers, zoals wij allen weten.

We hebben een paar weken geleden wel uitgelegd dat er een goede respons was voor het onderzoek, maar de echte uitkomsten hadden jullie nog te goed. Misschien is het bescheidenheid, want de uitkomsten waren heus iets om trots op te zijn. Aan de vooravond van onze derde verjaardag, daarom alsnog. Met veel dank aan Roely voor het vele werk.

Jullie geven ons een dikke 8!

We beginnen met het rapportcijfer. We kregen van jullie een dikke 8! Uiteraard erg trots op. Over 8 gesproken. Op die 8e februari 2018 maakten we dan wel een bliksemstart met onder meer een filmpje met Gordon Haller, de eerste winnaar van de Ironman Hawaii. We waren echter in de veronderstelling dat Gordon op 8 februari 1978 na 11.11 uur de eerste Ironman-winnaar was, maar daarmee deden we toch echt aan geschiedvervalsing. Het moest namelijk 18 februari 1978 zijn. Afijn, in de tussenliggende jaren zijn we er nooit op aangesproken, dus nu herstellen we het zelf maar even. De oprichtingsdatum blijft 8-2-18.

In totaal hadden we 244 respondenten (wordt door Roely als goed en zeker representatief omschreven). De meeste daarvan (130) zijn actief atleet, verder passieve atleten, organisatoren, bestuurders en ondernemers. Mannen reageerden meer dan vrouwen en de leeftijdsgroep, die het vaakst het onderzoek invulde lag tussen de 40 en 49 jaar.

Lezers gaan vaak rechtstreeks naar onze website

De website is voor jullie de belangrijkste ingang om de informatie tot je te nemen. 25 % van de lezers vindt het ook prettig om via Facebook, Instagram of Livestreams op de hoogte te blijven van Trikipedia. Inhoudelijk scoren nieuws, wedstrijden en atleten het best. Minder belangstelling is er voor uitrusting, training en voeding. Bij uitrusting komt wel weer nieuwsgierigheid naar boven over de merken, waarmee Trikipedia een partnership heeft afgesloten.

De meeste respondenten vinden Facebook een logisch aanvullend mediakanaal, maar kijken eerder rechtstreeks naar de site. Waar Trikipedia geen energie in hoeft te steken zijn extra kanalen als Twitter en Podcast. Conclusie AMA: ‘Men vindt het goed zo.’

Wij weten jullie te verrassen met actueel nieuws, persoonlijke verhalen, wedstrijdachtergronden, uitslagen en leuke informatie. Op de vraag ‘wat missen jullie op de site’, kregen we als antwoorden: informatie over ‘niet toppers’, trainingen, materiaal, innovatie en voeding en links naar uitslagen.

Tri Journaal is prettiger dan aparte berichten

De mix in de verslaggeving wordt gewaardeerd, veel nieuwtjes in 1 bericht krijgt de voorkeur in plaats van elk bericht een aparte post. Met andere woorden: het Tri Journaal (WTJ) is prettiger dan steeds een apart bericht per nieuwtje of wedstrijdverslag.

Opmerkingen bij deze vragen waren onder andere: ‘echte verhalen/geen sensatie’, ‘leuk, de lijstjes!’, ‘brede vakkennis’, ‘vaak verrast’ (nooit geweten dat…), ‘niet alleen de toppers’ en ’tips en tricks’.

Kijken we naar de verschillende aspecten van de website dan is actualiteit met 91 procent positief beoordeeld. Daarna volgt met 88 procent betrouwbaarheid en 86 procent wijze van verslaglegging. Minder goed scoort de lay-out/opmaak van de site en soms vinden lezers het lastig om een bepaald artikel te vinden. Daar moeten we dus aan werken.

Bij mannen scoren nieuws, wedstrijden, historische overzichten en lijstjes het hoogst. Bij vrouwen is de volgorde wedstrijden, atleten, nieuws, lijstjes en historische overzichten.

Trikipedia is persoonlijker met passie en emotie

Opvallend is dat driekwart van de vrouwen de voorkeur geeft aan zakelijke verslaglegging boven persoonlijke sfeer, maar dat zo’n 40 procent van de mannen de persoonlijke sfeer prettig vindt. Vrouwen motiveren dat als volgt: maak het feitelijk, objectief en onafhankelijk, zodat we onze eigen mening kunnen vormen. Mannen zeggen: ,,het wordt leuker, minder afstandelijk, persoonlijker, is anders dan andere sites, onderscheidend met passie, emotie, menselijk.” Ook oude uitslagen zien vooral mannen graag terug op de site, vrouwen houden het liever bij hedendaagse berichten.

Aan het eind van de rapportage delen de mannen ons een 8 uit, de vrouwen komen tot een rapportcijfer van 7,9. Aanvullend schrijft iemand: een Groningse 8 is eigenlijk een 9,5. Andere opmerkingen: ‘ga uit van je eigen kracht’, ‘super leuk, love it’, ‘diepe buiging’, ‘atleten voelen zich vereerd als ze vernoemd worden’, ‘blijf gebruik maken van jullie geweldige netwerk’ en ‘jullie zijn een fenomeen in deze wereld en zijn beiden zeer gewaardeerd’.

Met beide beentjes op de grond

En dan waren er nog de open antwoorden, waarvan we in het onderstaande Excel-bestand een bloemlezing geven. Peter Blanker zong ooit het ironische lied ’t Is moeilijk bescheiden te blijven’. Toch blijven Ruud en ik dat wel. We heffen morgen – ieder in eigen huis – het glas op drie jaar Trikipedia en op al jullie support en mooie woorden. Daar kunnen we de komende drie jaar weer mee vooruit. Tegen die tijd mogen we van de baas al wat minder uurtjes komen werken, dus dat geeft meer tijd om deze hobby verder uit te bouwen. Maar alles met beide beentjes op de grond, met een zekere nuchterheid die de meeste triatleten wel herkennen.

Rest ons tenslotte vanaf deze plaats ontzettend veel dank uit te spreken voor het enorme werk, wat Roely Graman en haar bureau in het onderzoek heeft gestoken. We hebben het met veel plezier gelezen en opgeslagen. Wat ons betreft doen we het over twee jaar opnieuw. Want weten is meten.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.