In memoriam: triathlonpionier Gerrit Harthoorn van de eerste tien op Hawaii – WTJ 1746

MAANDAG – Bericht van goede vriend André Gieling (voor sommigen beter bekend als de Facebook-held): ,,Wim, Gerrit Harthoorn is overleden?” Nu weet ik dat André ontzettend veel mensen uit de voetballerij en verdere sportwereld kent, maar dat een van de triathlonpioniers, een sport waar hijzelf decennia later pas instapte voor hem geen onbekende was verbaasd me. Maar ze blijken uit dezelfde straat te komen in Amsterdam Nieuw-West. Tweehonderd meter van elkaar vandaan.
Er zijn oud-triatleten, die zelfs ik niet bewust heb meegemaakt. Ware pioniers, waarvan sommigen lang doorgingen, anderen afhaakten of iets meer op de achtergrond bleven sporten. Heb je het over de echte pioniers, dan spreek je van de ‘Tien van Hawaii’. In oktober 1982 maakte een groep van tien Nederlanders de verre reis naar de archipel in de Pacific voor de zesde editie van de Ironman Hawaii. In februari van datzelfde jaar was het de laatste keer dat de wedstrijd in de tweede maand van het jaar plaats had. Het was de legendarische race met Julie Moss en Kathleen McCartney, waarvan de beelden de hele wereld over gingen. Beelden, die ook Gerrit Harthoorn had gezien. In zijn woonplaats Laren waren meer atleten genegen zich aan de driekamp te wagen. Gregor Stam had de allereerste wedstrijd gewonnen in Kijkduin en daar was ook Kees Vaneman bij aanwezig. Maar toen NBC de beelden van een ‘struggelende’ Julie Moss de wereld in stuurde, werd triathlon pas echt groots. Het maakte diepe indruk. Op Gerrit, maar ook op Jim Koster, Joop van Zanten, Kees Vaneman en Michel Lukkien. Uit de omgeving sloten Herman van Lienden uit Breukelen en Johan Steenkist aan en aan de kust woonde Hans Dieben, die al eerder naar Hawaii was gegaan om het evenement te aanschouwen.
De tien volbrachten allen hun missie in oktober van dat jaar. Gregor kwam als dertiende en beste niet-Amerikaan over de finish. Gerrit Harthoorn sloot de rij van Nederlanders. In het eindklassement stond zijn naam als 432e bij de mannen in een tijd van 13.37.11 uur.
Een jaar later stond Gerrit wederom aan de start van de beroemde Ironman. Drie keer deed hij mee aan de Holland Triathlon in Almere en in totaal liep hij 20 wedstrijdmarathons. Samen met zoon Ingmar deden ze de marathon van Berlijn ten tijde van de val van de muur. Verder stond de Holland Vierkamp (lopen, fietsen, zwemmen, schaatsen) regelmatig op zijn programma en deed hij nog vele, vele halve en kwart triathlons.
Gerrit is daarna nog lang triathlon blijven doen. Hij was geen winnaarstype, maar gaf nooit op. En ook in hardlopen bleef hij trouw deelnemer aan evenementen. ,,Altijd was meneer Harthoorn aan het rennen in Nieuw-West”, aldus André.
We tekenen diens herinnering aan Gerrit Harthoorn hier op.
Er zijn mensen die in je herinnering nooit chagrijnig waren, altijd vriendelijk, attent en beleefd in het leven stonden en je, als je ze één keer in de zoveel tijd zag, immer met een brede glimlach begroetten. De Facebookheld kende ook zo’n man.
Het was Gerrit Harthoorn, de man van stomerij Kwieker, op de hoek van de Derkinderenstraat in Amsterdam-West. Gerrit zat met zijn stomerij/wasserette twee straten van het ouderlijke huis van de Facebookheld vandaan en was tevens de vader van Ingmar, een jongen die de held van de door hem zo verfoeide school (MAVO) en de judo-sportschool John Philips kende.
Behalve dat Gerrit (de held sprak hem in die tijd uiteraard met ‘meneer’ aan) in de buurt een geliefd persoon was, kende vrijwel iedereen hem bovenal als de onvermoeibare vent die je bijna iedere dag in zijn atletiek-outfit zag hardlopen.
Dit gebeurde in een tijd dat de Facebookheld zelf nog een bloedhekel aan hardlopen had en bij iedere duurloop (dat waren er gelukkig maar heel weinig) die hij bij Ajax moest lopen, steevast voor een slinkse sluiproute koos.
Achteraf (en nu best wel ironisch, omdat de held thans volledig is ondergedompeld in de triathlonsport) bleek Harthoorn een heuse pionier te zijn geweest. Gerrit behoorde, met enkele sportkameraden, tot de eerste Nederlandse amateurs die op 22 oktober 1983 met succes aan de IronMan in Hawaï (bekend van de televisiereportages in AVRO’s Sportpanorama) deelnamen! Gerrit Harthoorn, de sympathieke sportheld, is vandaag overleden.
Dank je wel André voor de mooie woorden over Gerrit, man van het allereerste uur en op-en-top-sportman. Gerrit was 55 jaar getrouwd met Gina, die er volgens Ingmar in alles voor zorgde dat de rest van de het gezin kon blijven sporten. Ger en Gina kregen twee kinderen Ingmar en Maureen en vijf kleinkinderen Izabella, Liam, Olivia, Tessel en Lente.
Tot slot het nog immer illustere rijtje namen van die allereerste keer Oranje op Hawaii:
13.Gregor Stam 10.13.23 (4e M18)
33.Joop van Zanten 10.43.12 (5e M35)
63.Jim Koster 11.05.00
81.Johan Steenkist 11.15.29
95.Herman van Lienden 11.23.27
107.Kees Vaneman 11.32.04
247.Hans Dieben 12.23.12
255.Michel Lukkien 12.26.17
369.Jan van Vliet 13.10.59
432.Gerrit Harthoorn 13.37.11
Foto: zoon Ingmar en vader Gerrit Harthoorn.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.