Challenge Roth zoekt het in september: gevolg tussen EK en WK lange afstand zit slechts 7 dagen – WTJ 1747

DINSDAG – Vorige week schreef ik hier nog dat Challenge haar zaakjes in vergelijking met Ironman best goed voor elkaar heeft. In de onzekerheid van een pandemie moet je daar overigens ook geluk mee hebben. Vandaag komt dat plots het bericht dat Challenge Roth haar wedstrijd naar 5 september verplaatst, nota bene het openingsweekend van het WK Multisports in Almere. Aan de basis van dat WK in Nederland zit Challenge Almere-Amsterdam.

Dat het eerste weekend als in Almere de WK duathlons op het menu staan niet bijt met Roth, geloof ik wel. Maar een EK en een WK lange afstand (allebei de klassieke 3,8/180/42) binnen een week is toch niet de meest gelukkige situatie voor topatleten en agegroupers. De oorspronkelijke datum van 4 juli wordt losgelaten, precies twee maanden later wil de Duitse organisatie het mega-evenement nu organiseren. In de hoop dat de pandemie tegen die tijd over haar hoogtepunt heen is.

Roth CEO Felix Walchshofer legt het in een filmpje uit. Hij merkt op dat de besmettingen teruglopen, de vaccinatieprogramma’s versneld worden ingezet, maar dat er ook veel reisrestricties zijn bijvoorbeeld vanuit landen als USA, Australie en Nieuw-Zeeland. De twee maanden extra kunnen het verschil maken, waarin Felix hoopt de atleten veilig en gezond kunnen ontvangen. Hij zegt er eerlijk bij dat ook voor september geen garanties gegeven kunnen worden. Atleten kunnen hun inschrijving gratis omzetten naar 5 september, maar als dat problematisch is kunnen ze zich ook over laten zetten naar 3 juli 2022. Helemaal uitschrijven kan ook. Felix dankt iedereen voor het begrip in deze zeer moeilijke tijden.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat toptriatleten zowel Roth als Almere gaan doen met daarna in oktober mogelijk ook nog eens Ironman Hawaii. Bij agegroupers zullen er heus wel een paar fanaten zijn, die zo’n ‘dubbel’ als extra uitdaging zien, maar dan hebben we het niet echt over medaillekandidaten. Yvonne van Vlerken had er zo haar bedenkingen bij. Ze heeft de Europese titel van 2019 nog steeds in handen, zou die ook niet meer verdedigen in Roth (Yvonne is met sportpensioen, zoals wij weten). Ze spreekt van een rare situatie ook al mag ze de titel nog twee maanden langer dragen.

,,Wat een bom is er vanochtend in onze triathlonwereld geplaatst. Challenge Roth wordt twee maanden naar achteren verschoven. Dat houdt dus in dat het EK Long Distance een week voor het WK Long Distance is. Ik had natuurlijk al geruchten gehoord, maar kon het bijna niet geloven. Nu is het toch werkelijkheid geworden. Challenge Roth behandelt haar atleten met veel respect en je kunt alleen maar diep buigen voor hun vroege berichtgeving. Desalniettemin is het voor heel veel mensen een heel slecht moment: het WK in Almere is een weekje later. Veel atleten staan voor een moeilijke keuze: waar ga ik starten? Beide evenementen zijn geweldig en beiden zijn voor mij verbonden aan veel emoties en mooie herinneringen.”

De komende dagen zullen we vast van meer atleten reacties op kunnen tekenen. Wat is het meeste waard? Een wereldtitel of een Europese titel? Bovendien is dit nog maar het begin van een grote evenementenverhuizing uit de maanden mei, juni en juli naar september en oktober. Van Ironman weten we dat Marbella, Venice-Jesolo, Mallorca, Aix-en-Provence, Lanzarote en ook Dubai inmiddels naar het najaar verkassen. Er zijn nu al septemberweekends met meer dan 20 internationale topevenementen.

Er zijn echter ook organisaties, die vinden dat als het niet op hun vaste datum kan het feest voor 2021 helemaal niet doorgaat. Soms omdat een uitwijkdatum niet mogelijk is, soms omdat er dan een andere lokaal evenement gepland staat. Ten derde zijn er ook triathlonorganisaties, die vinden dat ze door te schuiven de bestaande najaarswedstrijden te veel in de wielen rijden. Eigenlijk is dat wel de meest sportieve insteek, ook al zullen er in het najaar genoeg atleten popelen om aan de bak te mogen. Waar dan ook.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.