Wouter Duinisveld op weg naar de World Transplant Games 2023

Wouter Duinisveld, wie kent hem niet. Auteur van het boek “Hartslag van een ander”, hetgeen hem zelfs bracht tot in het Torentje bij Rutte en op televisie, maar vooral bij ons bekend door het volbrengen van de Ironman Frankfurt en Maastricht. De triatleet met een donorhart, die door het publiek in Frankfurt en Maastricht op handen gedragen werd.. Hoogtijdagen hebben we met Wouter gedeeld, in de mindere periodes hadden we regelmatig contact (maar deelden dat niet) . Corona is voor allen een lastige periode, maar zeker voor Wouter, die al ruim een jaar thuis zit. Toch kijkt ook Wouter positief naar de toekomst, hij gaat deelnemen aan de World Transplant Games 2023 in Perth. Voor ons reden om een artikel te maken met deze bijzondere triatleet.

Hoe is het met je, al een tijd geen wedstrijden kunnen doen; eerst door je gezondheid, nu door corona?
We leven nu een jaar met het coronavirus. Het virus is voor mij potentieel gevaarlijk. Vanwege mijn harttransplantatie slik ik medicijnen die mijn weerstand verlagen. Dat maakt dat ik tot de risicogroep voor corona behoor. Sindsdien leef ik met mijn gezin in quarantaine. De eerste weken heb ik het daar moeilijk mee gehad, ik realiseerde me dat het lang zou duren voordat ik weer kon leven zoals ik dat voorheen deed, zonder risico’s op besmetting. Ik sportte in die eerste maanden voornamelijk heel vroeg of heel laat op de dag om druk en andere mensen te ontlopen. Zo bleef ik toch fit, zonder het vooruitzicht op wedstrijden. Inmiddels heb ik, met mijn gezin een goede balans gevonden om met deze situatie om te gaan en maken we er het beste van.

Hoogtijdagen met Ironman finishes in Frankfurt en Maastricht voor jou, zelfs beetje dromen van Hawaii. Kun je dat niveau opnieuw bereiken?
Ik heb hele mooie herinneringen aan de Ironmans in Frankfurt en Maastricht. Nog regelmatig bekijk ik de foto’s en video’s en kijk ik met trots terug. Ik realiseer me dat het uitzonderlijk is dat ik met mijn donorhart aan deze evenementen heb kunnen deelnemen en ik ben alles en iedereen die me daarbij geholpen hebben nog bijzonder dankbaar. Helaas kan ik dit niveau niet meer bereiken. Ik heb de laatste jaren enkele fysieke tegenslagen gehad waardoor mijn lichaam dit niet meer aankan. Onder andere een hartinfarct, een bijna-hartinfarct en sinusknoop falen. Dat laatste heeft ervoor gezocht dat ik sinds enige tijd een pacemaker heb om ervoor te zorgen dat mijn hartslag niet te laag is. Ook heeft mijn lijf te lijden onder de medicijnen die ik dagelijks nodig heb. Een (halve) Ironman zit er voor mij dus niet meer in, maar de kortere afstanden zijn zeker nog haalbaar.

Je bent inmiddels een tijdje van de triathlonradar (voor de lezers),maar er komt een docu over jou aan?
Ik worstel nog wel eens met mijn fysieke achteruitgang en mijn wens om aan triathlon te blijven doen. Dat heeft ertoe geleid dat ik mijn ambities om steeds sneller en verder te gaan heb verlegt naar “gewoon” genieten van gezond bewegen. Dat is een moeilijke stap aangezien ik sportief nogal competitief ben ingesteld. Ik neig van nature altijd naar vooruitgang, terwijl genieten en gezondheid, zeker voor iemand met mijn medische achtergrond, veel belangrijker zijn. Ik ben vorig jaar door twee (toekomstig) journalisten van de school voor journalistiek gevolgd voor een documentaire. Zij zouden mijn leven volgen en mijn weg tot aan de OD Ironman van Kraichgau volgen. Door de komst van het coronavirus ging deze wedstrijd niet door en hebben ze mij gevolgd in de eerste maanden van het virus. De documentaire is inmiddels klaar. De makers proberen om een geschikt kanaal te vinden om het met de wereld te delen. We hebben veel steun gehad van mensen om de documentaire tot stand te brengen, daar ben ik iedereen erg dankbaar voor. Hiermee is tevens een document gecreëerd waar mijn kinderen later op kunnen terugkijken hoe wij deze periode met elkaar beleefd hebben.

Team4Talent is het professionele team waar je al jaren deel van uit maakt en die jou steunt, best een heel bijzondere situatie?
Team4Talent en alle daarbij behorende partners zijn heel belangrijk voor mij. Dankzij het Team kan ik al jaren mijn sport beoefenen op een wijze waar ik van droomde voordat ik ziek werd, namelijk als een professionele atleet. Mede dankzij het team en de eigenaar Andre Kwakernaat heb ik mijn Ironmans kunnen volbrengen. Zij hebben me tevens geholpen om het platform voor mijn boodschap over het belang van orgaandonatie wijd te verspreiden. Het is bijzonder om hier deel van uit te maken en het inspireert me nog steeds.

Hoeveel train je op dit moment
Ik heb de ambitie om zes dagen in de week te trainen, maar ik merk dat mijn lijf dit niet altijd meer kan. Ik forceer niets meer, omdat ik heb geleerd dat het uiteindelijk niets opbrengt. Ik wissel hardloop- en fietstrainingen in voor kracht- en mobiliteitstrainingen om toch vooruitgang te blijven maken. De basis van al mijn trainingen is lekker bewegen en genieten van wat ik doe en kan. Ik volg momenteel geen trainingsschema en werk voornamelijk aan de basisconditie. Mijn vooruitzicht voor dit jaar is dat ik geen wedstrijden kan doen, ongeacht de ontwikkeling van het virus en alle vaccinatie. Dat laatste gaat in mijn geval niet lang meer duren, maar ik heb nu al het advies gekregen om vooral in strikte quarantaine te blijven omdat het effect van vaccinatie voor mensen met een verlaagd immuunsysteem nog onduidelijk is. Voor dit jaar betekent dat, dat er weinig te racen is voor mij.

Deelname aan de World Transplant Games 2023, een mooi vooruitzicht?
Ja, dat staat in hoofletters in mijn agenda: de Wereld Transplantatie Spelen (WTG) in Perth, Australië in 2023. Dit evenement brengt sporters met een donororgaan van over de hele wereld samen om het belang, het geschenk van orgaandonatie, aan de wereld te laten zien. Mensen krijgen, na een vaak lang en zwaar ziekbed, een nieuwe kans op leven. Dit evenement laat zien wat mensen allemaal nog kunnen en doen met dat nieuwe leven en is een enorm uithangbord voor orgaandonatie. Elke twee jaar doen tussen de 1500 en 2000 atleten mee. Ik ben al meerdere keren benaderd om aan de zogenaamde, virtuele triathlon deel te nemen. Hierbij doen sporters, verdeeld over drie dagen, de losse onderdelen van een sprint triathlon en worden de tijden bij elkaar opgeteld. Ik heb altijd gezegd dat ik alleen zou meedoen als deze onderdelen worden gecombineerd tot één echte triathlon. De afgelopen jaren heb ik, samen met de voorzitter van de WTG, een voorstel gemaakt om dit voor elkaar te krijgen en dat is gelukt. Nu kan ik natuurlijk niet anders dan hier aan mee te doen. Ik kijk er erg naar uit!

 

Opnieuw racen met Guido Vroemen aan je zijde?
Guido is de belangrijkste persoon in het behalen van alle triathlon doelstellingen in het verleden. Hij heeft me letterlijk begeleid tot over de finish van alle halve EN hele Ironmans. Zonder hem was dit me nooit gelukt. We hebben samen heel wat uitdagingen overwonnen. Ik ben hem erg dankbaar voor zijn begeleiding en zijn vriendschap. Hij heeft al aangegeven mij ook bij te staan in de voorbereidingen naar de World Transplant Games. Dat wordt heel anders dan de 20 uur trainen die voor de Ironmans nog wel eens op het programma stonden. Mijn hart en lijf konden dat toen nog aan. Nu niet meer, dus ik moet zorgen dat ik geen gekke dingen doe in de aanloop en dat ik straks in 2023 gezond en met veel plezier het beste uit mezelf kan halen. Dat gaat, met behulp van Guido, zeker lukken! Hij mag die dag helaas niet meedoen, maar wellicht dat ik hem in de voorbereiding nog een keer kan overhalen om samen een sprintje te doen in Nederland  

Zijn er andere doelen op triathlongebied in het verschiet?
Ik sta ingeschreven voor de Ironmans van Kraichgau en Hoorn, maar ik verwacht pas in 2022 weer eens een wedstrijd te doen. Ik maak ook geen plannen. Wel probeer ik wat persoonlijke sportieve doelen te halen komend jaar. Dit om toch ergens naartoe te werken, maar wedstrijden zijn er niet. Gewoon lekker sporten! Voor iedereen die me wil volgen in aanloop naar de World Transplant Games, volg me op Instagram en Strava om te zien wat ik voor trainingen doe en hoe het me vergaat.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.