Qatar-drama’s; NTC-trainingsstage Namibie; Spelen met Hashimoto; Richard talks about money – WTJ 1757

DINSDAG – Meest dramatische nieuws van de dag was niet de wankelende premier, die het op zijn zoveelste persconferentie ook even niet meer weet. Nee, het waren de berichten van de Britse krant The Guardian waaruit blijkt dat veel meer arbeidsmigranten dan aanvankelijk werd aangenomen zijn overleden bij de bouw van de voetbalstadions van Qatar. Het zouden er 6500 zijn. Pardon? 6500 doden om straks voetbalmiljonairs tussen de sjeiks om een wereldbeker te laten spelen?

Dat is meer dan bloed aan de paal in 1978, waar Freek de Jonge en Bram Vermeulen een euvele poging deden om het Nederlands elftal ervan te weerhouden aan dit WK deel te nemen. Dezelfde Freek twitterde trouwens nu ook al het volgende: ,,Het zou een treurige smet op het blazoen van het Nederlands voetbal zijn als onze nationale ploeg in Qatar wereldkampioen zou worden. Duidelijker misstanden dan in Argentinië in 1978 en nog directer in verband met het toernooi. KNVB de bal ligt bij u.”

Het is haast niet te geloven massa-sterfte door ongevallen en andere erbarmelijke arbeidsomstandigheden. 6500! Ik vind het prima dat we weer kunnen gaan (team-)sporten en ik mag graag hier op het grasveld achter onze huizen met vrienden tegen een balletje trappen, maar onder deze condities hoeft voor mij dat WK Qatar niet meer. Het ergste is nog dat het slechts als een voetnoot in de berichtgeving van de NOS Journaals bekend werd gemaakt. We mogen toch op z’n minst reacties van de FIFA en KNVB verwachten. Bizar.

Vooraleer het WK voetbal daar is, hebben we eerst nog de Olympische Spelen dit jaar. Althans daar gaan we nog steeds van uit. Een deel van de Nederlandse selectie maakte de traditionele trip naar Windhoek, Namibie. Veelal werd de Afrikaanse trainingsstage afgesloten met de internationale wedstrijd (World Cup) in Cape Town, Zuid-Afrika. Maar die stond nu uiteraard niet op het programma.

Er is sowieso weinig ruchtbaarheid aan de trip gegeven. De enige beelden, die op YouTube opdoken waren de hardlopende Richard Murray en Rachel Klamer samen met coach Louis Delahaije. Dat het trainingskamp enigszins onder de radar bleef, valt nog wel te begrijpen. In een tijd dat we het reizen zo veel mogelijk beperken, gaan mensen zich overal een mening over vormen. Dus ook over de noodzaak van een tripje naar Windhoek. Denk anderzijds overigens maar niet dat de internationale tegenstand stil en braaf thuis zit. Ook zij bereiden zich terdege voor op dat ene ultieme doel: de Olympische Spelen van Tokyo.

Aannemende dat ze doorgaan natuurlijk. Verheugend is wel de benoeming van Seiko Hashimoto als voorzitter van het Japanse organisatiecomite nadat haar voorganger Yoshiro Mori zich vrouwonvriendelijk had uitgelaten. Mori deed overigens zijn best een andere opvolger (iemand uit de voetbalwereld) op zijn positie te plaatsen. Tevergeefs. Met nog vijf maanden te gaan, mag voormalig topschaatster Hashimoto zich aan deze niet geringe klus zetten. Ze was overigens al minister Olympische zaken in het Japanse parlement. Die taken worden overgenomen door Tamayo Marukawa.

Zo’n 80 procent van de Japanse bevolking ziet geen heil meer in de Spelen. Zij willen opnieuw uitstel of helemaal geen OS meer in hun land. Over de estafetteloop met de Olympische vlam door Japan (waar eind maart aan begonnen wordt) is ook de nodige discussie gaande. Niet iedere genodigde (veelal sporters/oud-sporters) wil nog met de fakkel door drukbevolkte gebieden rennen.

Hashimoto gaat zich inspannen om ‘gender equality and diversity’ als waarde op de Spelen te promoten. Verder wil ze Spelen waar de mensen achter staan. Haar grootste taak is derhalve de groeiende Japanse weerstand van Spelen tijdens een pandemie tot stilstand te brengen. IOC-president Thomas Bach is vol lof over de benoeming. ,,Zij is de perfecte keuze op deze positie. Seiko Hashimoto legt de focus op Spelen, die voor atleten een onvergetelijke ervaring zijn in combinatie met alle noodzakelijke coronamaatregelen. De benoeming van een vrouw is ook een sterk signaal inzake geslachtsgelijkheid.”

Seiko Hashimoto haalde brons bij het schaatsen op de Winterspelen van Albertville. Daarna deed ze aan drie Zomerspelen mee op het baanwielrennen.

 

We gaan er trouwens uit met nog een interessant filmpje van Richard Murray, wat hij begin dit jaar opnam. Het gaat over de inkomsten van triatleten. Veelal rust daar een taboe op, maar Richard kaart het in dit filmpje eens haarfijn aan. Verhelderend om te zien.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.