Quarteira en Florianopolis schuiven op; Izak Hanse versterkt Kijani; Challenge Miami – WTJ 1758

WOENSDAG – Het was weer even rustig met verhuiswagens in de triathlonstraat, maar vandaag reden ze weer voor hoor. World/Europe Triathlon en Ironman pakten wat spulletjes in om ze ergens in het najaar weer uit te pakken. Dat die kalender in de tweede helft drukker en drukker wordt, lijkt me bij nader inzien ook weer niet zo erg. Veel internationaal bedoelde wedstrijden zullen een overwegend nationaal karakter hebben, want met reisrestricties hebben we waarschijnlijk nog wel wat langer te maken.

We zetten de verschuivingen weer even op een rijtje. Het ging vandaag om de Braziliaanse wedstrijden in Florianopolis. De Ironman 70.3 verlaat 25 april en keert terug op zondag 19 september. Het is daarmee de achtste wedstrijd onder het Ironman-label in dat weekend met nota bene de wereldkampioenschappen in St. George voorop.

De wereldtriathlonfederatie (voorheen ITU, nu World Triathlon) heeft eveneens enkele wedstrijden ‘postponed’ dan wel ‘cancelled’ staan. De Chileense race in Valdivia, Shandrani Mauritius zijn tot nader order uitgesteld. Maart-races in de USA, Japan en Zuid-Afrika uit het World Triathlon circuit komen pas volgend jaar weer op de kalender. Voor de komende weken prijken (toch) het EK wintertriathlon in Cheile Gradistei en het WK in Andorra op de kalender. Voor de Roemeense wedstrijden hebben zich overigens alleen nog maar een paar Britten en Russen zich aangemeld, maar de startlijsten op de website zijn wel vaker onvolledig. In april staan de wedstrijden in Montevideo Uruguay en Quarteira Portugal op uitgesteld/postponed. Vooral de laatste is populair bij de Nederlanders, die er vaak de aftrap van het seizoen hadden. Welke data zij in september/oktober kiezen, is nog niet bekend. De kalender op de website geeft het niet aan, maar naar verluid is ook de Europe-cup race in Melilla verplaatst. En de befaamde Escape From Alcatraz triathlon gaat naar 15 augustus.

Landelijk zijn de Teamcompetitiewedstrijden in Arnhem (4 april) en UT Triathlon Enschede (23 mei) klem komen te zitten. TTA legt het als volgt uit:

Nadat we vorig jaar met pijn in ons hart de TTA hebben moeten annuleren hadden we alle pijlen gericht op het openen van seizoen 2021. Een seizoen waarbij we als vanouds weer een prachtige editie in gedachten hadden. De voorbereidingen begonnen goed, maar net als vorig jaar heeft de waarheid ons weer ingehaald en rest ons helaas geen andere keuze dan de voorjaarseditie van de TTA te annuleren. Op dit moment zijn wij met diverse partijen in gesprek om de TTA in oktober te organiseren. Zodra wij hier meer duidelijkheid over hebben, dan wordt dit via de site en onze Facebook pagina bekend gemaakt. De organisatie van Team Triathlon Arnhem, Jan-Jouke, Jildert, Martijn, Roy.

Gedacht wordt aan 3 oktober, waarmee het niet de openings- maar de finalewedstrijd van de 2e en 3e Divsionisten gaat worden. De UT Triathlon zoekt op de kalender naar 26 september een plaatsje voor eveneens Teamcompetitie 2e/3e Divisie. Verder wordt de Speedman Groningen op 13 juni een sprint afstand en gaat de Rutbeek triathlon door als Team Relay-wedstrijd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Zoals beloofd, de tweede nieuwkomer bij Kijani/Ask4Benefits/Rogelli van deze week. Het damesteam is compleet, dus worden we waarschijnlijk verrast met twee mannen. De eerste is Izak Hanse, 27 jaar geboren in het dorpje Rutten in de Noordoostpolder haast tegen Friesland aan. Tot en met 2019 kwam Izak nog uit voor het Aloha-studententeam uit Enschede, waar hij woont, studeerde en werkt. Hij studeerde natuurkunde aan de Universiteit Twente en is daar nog steeds aan verbonden. Bij Aloha was hij enkele jaren penningmeester en mede-organisator van de UT-triathlon. Echter in Ouderkerk aan de Amstel maakte hij vorig jaar al zijn debuut bij het Kijani-team en dat is langs twee kanten goed bevallen. Het smaakte naar meer, zoals teammanager Marc van der Korte het omschreef. Izak heeft een ijzersterk looponderdeel in de benen. Twee jaar terug won hij nog de eerste triathlon in Vathorst/Amersfoort alsmede de 2e Divisiewedstrijden in Utrecht en Zaanstad, hij werd tweede in de 2e divisie-race in Weert en behaalde diverse andere top 10-klasseringen. Vrijdag de derde transfer richting Kijani. We wachten in spanning af.

Bieden op toppers en samen de Tri Together Miami doen

Challenge Miami gaat het waarschijnlijk wel redden. We kunnen ons niet voorstellen dat met nog ruim twee weken te gaan de organisatie de boel nog gaat afblazen. Maar goed, niets is zeker in deze tijd. Een zekerheidje is wel dat het evenement er een extra dimensie bij gekregen heeft: namelijk wedden op  topatleten. Via Twitter komen ze 1 voor 1 voorbij in een zogeheten Pr0-Am veiling, die vrijdag begint.

Atleten bieden op hun favoriete teamgenoot en strijden samen met een topper in de Tri-Togetherwedstrijd op 13 maart als voorprogramma van de Challenge Miami. Vervolgens zetten die topatleten zich in voor het teamop het zwemonderdeel. Zeg nou zelf: wat is er leuker dan samen met Jan Frodeno of Anne Haug in een team zitten van een tri0-triathlon? De veilingopbrengsten komen bovendien ten goede aan het goede doel, de Nescar Foundation.

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.