,,Ja, ik kan niet ontkennen dat de switch vrij apart is. Merk dat mijn lichaam echt moest wennen aan deze kanteling, mijn kuiten liepen al helemaal vol na 6 km achter elkaar rennen. Ik ging nooit verder dan hooguit een kilometer in training ook in spiermassa ben ik een hoop afgevallen ondertussen, hoewel het zwemmen natuurlijk ook veel kracht vraagt. Zwemmen heb ik in eerste instantie mezelf aangeleerd, Youtube Tutorials kijken en dan vervolgens klungelen in het zwembad. Brutaal om wat tips vragen aan de ervaren rotten die daar urenlang baantjes trekken en mezelf laten filmen door mijn vriendin om de (confronterende) fouten te analyseren. Zo heb ik me weten te redden tot en met de Ironman Hamburg. Afgelopen jaar ben ik wel verschillende cursussen gaan volgen en nuttige sessies met Hylke Sietzema van Tri2One Coaching (jou vast bekend!) en hebben me weer een stap in de hardere/efficientere richting doen zetten, maar zoals bij veel triatleten is er voor mij bij dit onderdeel nog veel werk aan de winkel.”

,,Fietsen doe ik al wel langer, al was het echt maar mondjesmaat. Ik mocht op mijn zestiende kiezen tussen een racefiets en scooter van mijn ouders. Sportminded dat ik ben vond ik het eerste natuurlijk veel gaver. Zo ben ik meteen na de Jeugd Olympische Spelen op vakantie geweest bij de Alp d’Huez om enthousiast de auto uit te springen, fiets te pakken en vervolgens halverwege de berg geparkeerd te staan met een hongerklop omdat ik natuurlijk geen idee had van duursport en voeding. Maar mijn passie voor snelheid en doorduwen terwijl het lactaat uit je oren spuit, die ik vroeger op de 400m had, kan ik perfect kwijt in het fietsen. Heerlijk machtig gevoel om met 43,5 gemiddeld in Dubai 90 km lang te rammen!”

Dat kan ik me voorstellen. Je deed Ironman 70.3 Dubai alsof je nooit anders hebt gedaan. Een half uurtje van de Deense winnaar Daniel Baekkegard, twintig minuten na Tristan Olij als tweede Nederlander! Dat betekent nagenieten op het terras in Dubai?

,,Haha nee, we zijn gisterenavond meteen teruggevlogen. Sowieso was dit een vrij spontane actie van mijzelf en Tim. Twee weken geleden besloten om deel te nemen, nadat de geruchten vrij sterk werden dat de wedstrijd definitief door zou gaan. Laatste moment dus vlucht geboekt waardoor de vliegtijden niet ideaal waren (kwamen daar dinsdagnacht aan en vertrokken dus zelfde dag als de wedstrijd nog). Voorbereiding was dus niet helemaal optimaal, maar joh, mij hoor je zéker niet klagen na deze race.”

Dubai, Vittoria-Gasteiz Ironman, Hawaii. En dan ga je tussen de bedrijven door waarschijnlijk ook nog naar de Olympische Spelen? ,,Klopt, maar niet als atleet maar als fysiotherapeut van de atletiekploeg. De afgelopen jaren was ik dat al bij de EK’s en WK’s atletiek en het zou ook voor de Spelen het geval zijn. De kans dat het dit jaar alsnog zal zijn, is vrij groot. Je hoort het al, mijn leven is een en al sport. Nu na Dubai lekker de beentjes omhoog, over vier weken mag ik in de elite marathon in Hamburg, speciaal georganiseerd zodat atleten nog de olympische limiet kunnen slechten, het vrouwenveld hazen. 2.29 is gevraagd tot aan de finish, dus ik mag aan de bak.”

Dat mag je wel stellen Olaf. Dank je wel voor je verhaal over een zeer boeiend, afwisselend sportleven. Eens te meer het bewijs dat elke atleet zo zijn/haar eigen verhaal heeft. We gaan je vanaf nu nog intensiever volgen natuurlijk met die ultieme race op Hawaii als volgend hoogtepunt in jouw sportleven.

Nieuwkoop en Stiens gaan naar het najaar

Tot slot in deze WTJ nog twee niet onbelangrijke wedstrijd verschuivingen. Het NK halve triathlon van Nieuwkoop gaat naar zondag 19 september. Deelnemers aan het WK Ironman 70.3 in St. George zullen het NK moeten laten schieten, al verwachten we niet heel veel Nederlanders in de Amerikaanse wedstrijd. Opmerkelijker is dat op die 19e september ook de triathlon van Alphen aan den Rijn op onze kalender staat. Aardrijkskunde is niet onze sterkste kant, maar volgens ons ligt er maar 10 kilometer tussen beiden plaatsen…. De BronSnijder Triathlon Friesland zoekt het ook verderop in het jaar. Niet op 27 juni (!) maar drie maanden later op 25 september reizen we af naar het hoge noorden. Ook dan twee triathlons vlakbij elkaar: Franeker en Stiens (20 kilometer verschil), met dien verstande dat Stiens op zaterdag en Franeker op zondag zit. Dus wellicht een mooie combi.