In gesprek met Lotte Wilms na de Australian Open Sprint; welke buitenbaden zijn nu precies open? – WTJ 1762

MAANDAG – Het was goed om weer wat van Lotte Wilms te vernemen. Of ze haar Olympische droom nog najaagt? Ach, in deze onzekere sporttijden hebben we er maar niet naar gevraagd. Ze was al blij dat ze mocht vliegen naar Tasmanië en weer mocht racen. We spraken haar na afloop van haar achtste plaats op de Australische sprintkampioenschappen in Devonport.

How’s life Down Under Lotte? ,,Haha, life is zon, zee en strand in Biondi. We beleven een heerlijke zomer hier of volgens mij is het vandaag de eerste herfstdag. Maar die voelt ook als zomer, dus niets te klagen. Inderdaad even op en neer gevlogen naar Tasmanië. Een heerlijk eiland met Nederlandse temperaturen. Na ruim een jaar weer eens vliegen, in een hotel en een wedstrijd. Dat is dus ’triple fun’.”

Lotte: ,,Maarten is een uitstekend ambassadeur.”

Zoals we van Lotte gewend zijn, vraagt ze ook meteen hoe het met ons in Nederland gaat. ,,Van schaatsen naar zon/zee/strand zag ik en ik begrijp dat het weer gaat sneeuwen? Lekkere veelzijdigheid. Ik las trouwens dat je met Maarten meegedaan hebt tijdens zijn Thuistriathlon? Gaaf hoor. Deed ik ook. Die dag zwom ik de 3,8 kilometer in Bronte op hetzelfde tijdstip waarop Maarten in zijn endless pool lag. We hadden alles online vastgelegd, alleen de verkeerde # gebruikt, dus het kwam helaas niet over. Ik ben niet zo’n Social Media-type.”

Maarten kent ze nog uit haar zwemtijd. ,,Te gek dat hij nu eindelijk ook triathlon is gaan doen. Voor hem en zijn stichting een goede keuze. En een uitstekend ambassadeur voor TriathlonNL.”

Via allerlei zijstapjes komt het gesprek toch weer op de race in Devonport. Achtste plaats hoe voelt dat Lotte? ,,Ik heb mijn doelen gehaald en daar kwam ik voor. Het waren onnatuurlijke doelen voor mij omdat ik eigenlijk net uit een vijf maanden rehab hamstring blessure kom (zorg dat je deze nooit krijgt, want het is een gemene!). Tijdens lockdown ben ik net zoals vele andere atleten wat nieuwe dingen gaan uitproberen. Aangezien er hier geen races waren afgelopen jaar en wel een paar 70.3-wedstrijden vond ik t wel interessant om dat een kans te geven. Ik ben gaan fietsen op een TT fiets en uiteindelijk is dat de oorzaak geweest van de hamstring blessures die ik heb opgelopen. Overigens kwam die 70.3 er uiteindelijk nooit, omdat de grenzen hier op slot zijn gegaan. In oktober ben ik gestart met een nieuwe coach Mark Newton (velen kennen hem nog van de jaren 90) en ben ik een gehele nieuwe aanpak gestart. Nu heb ik mijn lichaam getest in Devonport en kan ik gelukkig weer een blessurevrije wedstrijd doen.”

Next race: Mooloolaba

Ze sluit daarmee wel een nare periode van blessureleed af. ,,Ik ben heel dankbaar dat ik een goed team van sportarts, physio en coaches om mij heen heb. Dat is dan zo belangrijk! En nee, die 70.3 moet nog even wachten. De volgende stap is de Olympische afstand triathlon over twee weken in Mooloolaba. Als ik die race kan volbrengen dan krijg ik het groene licht van Mark om terug te keren naar triathlontrainingen en kan ik de conditie verder opbouwen.”

Dat hopen we met jou Lotte. Veel succes daar!

Buitenbaden in Nederland: zwemmen maar

Van het warme Zuidelijk Halfrond terug naar Nederland, waar het inderdaad weer wat frisser gaat worden. Hadden we het in het begin van de winter nog over De Mirandabad te Amsterdam waar als enige de hele periode door gezwommen kon worden, inmiddels zijn er 18 buitenbaden, waar je – met inachtneming van coronamaatregelen en tijdslot – kunt blijven zwemmen. En ja, Stijn Jansen: we realiseren ons dat Deventer het dichtst bij Enschede ligt. Maar ik denk dat ook de Zuid-Limburgers flink wat kilometers moeten maken om bij een buitenbad te geraken.

Afijn, voor wie het niet wist: hier de baden op een rijtje:

 

Buitenbaden (verwarmd)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.