Geen Israman vrijdag; Vlaamse Crossduathlons schuiven op; EK Valencia ook in september; XTerra Wellington – WTJ 1763

DINSDAG – Ze hadden hun prachtrace al met een dikke maand uitgesteld, maar helaas: ook aanstaande vrijdag zal de Israman geen doorgang vinden. Met alle middelen en op alle manieren hebben de Israelische organisatoren getracht de editie 2021 door te laten gaan. In hun bericht stellen ze het als volgt:
‘we hebben gestreden, voor jullie deelnemers, voor de Ironman gemeenschap, voor de sportwereld. We hadden gehoopt, voor de lokale economie, voor de gemeenschap.
We hebben de goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid, de goedkeuring van het Ministerie van Cultuur en Sport, de goedkeuring van de Gemeente Eilat, de steun van het ministerie voor Toerisme, de vergunning is besproken tot op ministerieel niveau en meer. We hebben alles in het werk gesteld, sponsors hebben geïnvesteerd in al onze grootsheid voor jullie deelnemers.’
Op zondag 21 februari kreeg Israman het verlossende woord: de race kan doorgaan. Meteen is alles in orde gebracht en wederom ter goedkeuring voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid en Sport. De volgende dag kwam de goedkeuring en is alles met de Israëlische politie besproken. Hoe mooi alles ook op papier, we kregen geen groen licht. Wel als alles binnen de beslotenheid van een stadion kon worden gehouden met beperkt publiek, maar niet in openbaar gebied zoals met onze Israman.”
Na nog wat gesprekken over en weer moest op 21 februari uiteindelijk worden besloten dat er op 5 maart geen Israman te houden viel. Ook al gaat Israël na een zeer intensieve vaccinatieperiode op zondag 7 maart weer grotendeels ‘open’. Eind van het liedje is dat deze klassieker pas weer op 28 januari 2022 op de kalender terugkeert. De Israman trok altijd wel een paar Nederlanders zo vroeg in het jaar. Onder meer Bart Candel won de lange afstand, Erik-Simon Strijk werd vijfde in 2019. Op de halve afstand waren onder meer Edo van der Meer en Diederik Scheltinga succesvol. Nieuwe kansen in 2022.
Verder zouden de crossduatleten dit weekend afgereisd zijn naar of Ameland of Retie. Door beide wedstrijden is een streep getrokken. Ameland deed dat al eind vorig jaar, Retie pas nadat de Vlaamse overheid bekend maakte dat alle evenementen voor de maand maart geschrapt worden. De Vlaamse triathlonfederatie ziet kansen om de meeste wedstrijden uit het crossduathloncircuit mogelijk in april alsnog op de kalender te plaatsen. Er was al geschoven met de wedstrijd in Retie. Van 6 maart openingswedstrijd, was ze 18 april afsluiter geworden. Hoe het er nu uit ziet, wordt binnenkort bekend gemaakt. Hopelijk nog een paar races in het voorjaar.
En bijna 2,5 jaar na Weert moeten Alistair Brownlee en Beth Potter hun Europese titels op de Olympische afstand verdedigen in Valencia. Het bestuur van Europe Triathlon heeft bepaald dat de wedstrijden op 25 en 26 september worden gehouden, later dan ooit in het seizoen. Vorig jaar kon vanwege de coronacrisis het EK in Tartu, Estland niet gehouden worden. De Spaanse stad staat momenteel volop in het nieuws vanwege de uitbraak van het paardenvirus rhinopmeunomie. Ruiters en amazones, die er meededen aan een concours zitten minstens een maand in quarantaine nu. Een ervaren triathlonorganisatie staat in Valencia klaar overigens. De stad had eerst een ETU-Cup, daarna de Europese kampioenschappen U23 en vorig jaar november kon de World Cup alsnog doorgaan met winnaars Vincent Luis en  Bert Potter (daar was ze weer). De Europese kampioenschappen triathlon over de sprint afstand zijn in het Oostenrijkse Kitzbuhl.
Er was overigens nog 1 wedstrijdje uit februari waar we het niet over gehad hebben. De XTerra Wellington ging op 13 februari zonder al te veel publiek nog wel door. Daar bevestigde Kyle Smith al wat hij ook in de wegtriathlons liet zien, namelijk in topvorm verkeren. Smith is niet per se een offroad-specialist maar klopt in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad toch experts als Kieran McPherson en Sam Osborne. Beste vrouw in Wellington was Maeve Kennedy. Het pro-veld was smal met slechts zes vertegenwoordigers. Achter Kennedy haalde Samantha Kingsford de tweede plaats en was het uit de agegroupers Femke Hilbink, die formeel de derde plaats bezette. Aan de start ook 1 Nederlandse (expat): Ilse Vermeulen was goed voor een negende plaats op deze pittige en warme eerste XTerra-race van 2021.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.