Zilver voor Tibor del Grosso; volledig Oranje podium bij de vrouwen; Crossduathlon Nijkerk voor Poldervaart en Strijker – WTJ 2751

ZATERDAG – De tweede dag van het WK veldrijden zit erop. Na de junioren meisjes was het de beurt aan de beloften. Door een waarschijnlijk verkeerde bandenkeuze kwam Tibor del Grosso te kort om de wereldtitel te veroveren. Bijgevolg won de Belg Thibau Nys (zoon van Sven) de titel.

Nou ja, die was ook erg sterk hoor. Tibor zei na afloop voor de zogeheten ‘smallbirds’ te hebben gekozen. Daar zat te weinig profiel op en zo verloor hij in de modder van het druilerige Hoogerheide af en toe de grip. Banden wisselen was een optie, maar toen was Nys er al vandoor. In de achtervolging moest Tibor het alleen doen, want de andere Belgen Meeusen en Wyseure werkten uiteraard niet mee in de achtervolging. Luke Verburg, een andere ex-triatleet, finishte als 22e op de wereldtitelstrijd.

Tibor del Grosso werd Nederlands jeugdkampioen op het NK run-bike-run van 2010 in Tilburg. Ook won hij de Triathloon met kanovaren in 2013 en de duathlon van Norg een jaar later. Luke Verburg werd als jonge sporter zowel Nederlands kampioen triathlon als duathlon en crossduathlon. Beide mannen stapten vroegtijdig over op wielrennen.

Oranje gekleurd

Het podium bij de elite-vrouwen was geheel Oranje gekleurd en conform verwachting. Fem van Empel greep de titel, Puck Pieterse pakte zilver, Lucinda Brand brons. Was het bij de belofte-jongens vooral een Belgische aangelegenheid (7 in de top 10) met Tibor er nog tussen, bij de vrouwen was het een en al Nederland wat de klok sloeg. Zeven Nederlandse vrouwen bij de beste tien. In het kader van verdere mondialisering van het veldrijden was het dus wel goed dat bij de juniores de Canadese meisjes zo hoog scoorden.

Crossduathlon Nijkerk gewonnen door Poldervaart en Strijker

Geen 24 televisiecamera’s vanochtend tijdens de crossduathlon van Nijkerk, de tweede van de vijf Veluwse run-bike-runs uit de Maxi Promo competitie. Sterker nog: het was de eerste confrontatie vna 2023 met meteen al een leuk startveld. De duatleten konden kiezen nabij kampeerboerderij De Spochthoorn kiezen uit de ‘gewone’ crossduathlon met de MTB of de ‘gravel’ duathlon op de gravelbikes. Qua snelheid maakten ze elkaar niet veel, al waren de MTB-winnaars sneller en ook in de breedte ging het moutainbiken net even harder dan het gravellen. Niet helemaal eerlijk om te vergelijken, want de parcoursen waren ook verschillend.

De winst op deze allererste combi-race van 2023 op eigen bodem (de Egmond combi van januari even niet meegerekend) ging naar atleet Mario Poldervaart. De man uit Zuidland is in Zuid-West Nederland een van de betere hardlopers en bovendien verdienstelijk wielrenner. Dat vertaalde zich al eens in een tweede plaats bij de crossduathlon-klassieker in Pijnacker, nu was er de volle winst in iets meer dan een uur. Chris van Wamelen behaalde de tweede plaats en de Brit Sebastian Murphy eindigde op een derde plaats met direct erna triatleet Marijn Ellenkamp. Wijnand Jonkers en Wilbert Grooters maakten de top zes compleet.

MTB-ers dit keer sneller dan gravel-bikers

Snelste vrouw in de MTB-run combinatie was Esther Strijker. De Brummense prolongeerde haar titel, tussendoor won ze ook al eens de crossduathlon van Wierden en is ze ook in wegtriathlons goed bezig. Vandaag klopte ze Laura Gorter, niet de eerste de beste op het gebied van crossduathlons. Brons ging naar Sanneke Maas. Snelste duo was het duo Mouw met Freek Mouw als captain.

De gravelduathlon werd gewonnen door Bjorn Engel uit Almere met Jeffrey van Noortwijk en Krijn Schagen op de plaatsen twee en drie. Het podium bij de vrouwen bestond uit Sterre Witteveen, Merel Albers en Hanne Mooij. Sterre won voor de tweede keer. Was ze vorige jaar nog sneller dan Esther op de MTB, nu waren de rollen qua eindtijd omgekeerd. Maar winnen deden ze dus allebei. Het was een mooie dag op de Veluwe, zoveel is zeker. Op 11 maart is de derde wedstrijd in het Veluwse run-bike-run circuit in Zeewolde.

Hieronder een ruim 4 minuten durend filmpje van de tweede Veluwse run-bike-run.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.