Challenge Miami met Frodo; voor Nederland is Ironman 70.3 Dubai het interessantst – WTJ 1770

DINSDAG – Twee grote races op stapel komend weekend, dat is verdraaid lang geleden. Ironman kan eindelijk sinds maanden weer eens een wedstrijd voorschotelen. De Ironman 70.3 in Dubai oftewel de City of Gold staat vrijdag op de rol. De race is vlakbij het wereldberoemde zevensterren hotel Burj Al Arab, waar beroemdheden uit de hele wereld hebben gelogeerd. Ironman Dubai combineert het exotische met het luxueuze. Het is een snelle race over een biljartlaken vlak parcours, de toegangspoort tot een persoonlijk record. De toptijd van Bart Aernouts (3.33) vorig jaar spreekt boekdelen. Toen was het trouwens een Belgische dubbelslag met Pieter Heemeryck. Vrijdag zijn er bovendien 50 slots te verdelen voor het WK Ironman 70.3 in St. George Utah en nog 25 extra voor het vrouwenveld.

Vier pro’s in Dubai: Robert, Diede, Tristan en Tessa

Onder de pro’s vier Nederlanders. Twee van hen waren hier al uitgebreid aan het woord: Robert de Korte (vorig jaar 21e) en partner Diede Diederiks komen namens EDO Sports uit in het pro-veld. Daarnaast zijn ook Tristan Olij (meegereisd met onze razende reporter Jerry Kenbeek) en Tessa Kortekaas (ingevlogen vanuit Lanzarote) van de partij. Jerry sprak voor vertrek al met Tristan.

Het viertal krijgt het niet cadeau. De nummer twee van 2020 Pieter Heemeryck is er, samen met landgenoten Emmanuel Lejeune, Seppe Odeyn en Kenneth Vandendriessche. De laatste twee waren steeds van de partij in de Zwift Pro Series. Het startveld is mega met Ruedi Wild. laatste Almere-winnaar Matt Trautman, Michael Weiss, ‘mister Zwift’ Antony Costes, ‘Zwitser-met-Nederlandse-vader’ Jan van Berkel, Ivan Rana, Joe Skipper en ‘Klazienaveen-winnaar’ Jan Stratmann. Good-old Petr Vabrousek hervat eveneens zijn veel te lange wedstrijdstop. Er komt wel een nieuwe naam als mannenwinnaar, die ongetwijfeld past in het schitterende rijtje met onder meer Terrenzo Bozzone, Jan Frodeno, Javier Gomez, Alistair Brownlee en dus Bart Aernouts.

Belangrijkste blikvanger in Dubai is veelvuldig wereldkampioene Daniela Ryf. De Zwitserse won de eerste drie edities van (aanvankelijk nog Challenge/later 70.3 Ironman) Dubai. Angry Bird neemt het op tegen landgenote en titelverdedigster Imogen Simmonds, Sara Svensk, Ewa Komander en – half Nederlands/half UAE – Leanne Fanoy. Ik voorzie dat Diede Diederiks lekker voorin mee gaat draaien trouwens.

Daarnaast doen nog eens 16 Nederlandse agegroupers mee. Bekende namen? Zeker wel, want naast Jerry is ook Lars Vreugdenhil naar het oliestaatje afgereisd en dat geldt ook voor Auke Geurts de Leng, Jisk Hoogervorst en Ramon Siljade. Just to mention a few…. Van Auke en Lars hebben we al beeldmateriaal van hun trainingen aldaar.

Ironman Nieuw-Zeeland gaat toch door op 27 maart!

Er is trouwens meer goed nieuws van het Ironman-front, want leken de wedstrijden in en rond Lake Taupo (70.3/IM Nieuw-Zeeland) aanvankelijk naar 2022 te verschuiven inmiddels is het deze organisatie (Kia Ora Team) – geheel volgens het Ironman-mantra ‘anything is possible’ – gelukt om de wedstrijd slechts enkele weken uit te stellen. De nieuwe datum voor zowel de hele als de halve is 27 maart geworden, nog in dezelfde maand dus. Een aantal randactiviteiten gaat niet door en de actuele Covid-19 situatie is leidend. Maar toch: wat een huzarenstukje om zo snel de uitgestelde versie van deze prachtwedstrijd te kunnen presenteren.

Spektakelstuk is Challenge Miami bij primeur al

Terug naar Dubai komende vrijdagochtend. Al met al zal blijken dat de Nederlandse volgers wellicht eerder af zullen stemmen op deze wedstrijd dan op de nieuwe Challenge Miami. Vrijdagochtend 7 uur Nederlandse tijd gaat dat spektakelstuk over 1,5 km. zwemmen, 60 kilometer fietsen en 17 km. lopen. Dat past allemaal in het Homestead-Miami Speedway, waar in het waterbassin twee rondes gezwommen wordt, op de racebaan 17 rondes gefietst en tenslotte 7 rondjes lopen.

Favorieten hier? Heb je even? Want Jan Frodeno is er wel degelijk heen. We kunnen alle perikelen hier nog wel noemen, maar het belangrijkste is dat de Duitse wereldtopper is gearriveerd! Jan heeft er alvast een schitterend filmpje van gemaakt op de muziek ‘I’m going to Miami’. Echt weer de humor van Frodo, hij heeft er duidelijk zin in om te gaan racen. En hij heeft heel veel sterren in zijn kielzog, die zonder reistroubles al eerder in Florida arriveerden. We noemen Lionel Sanders, Ben Hoffman, Rudy von Berg, Matt Hanson, Tim O’Donell, Tyler Butterfield, Andreas Dreitz, Sam Appleton, Andrew Starykowicz, Taylor Reid, Ben Kanute en Belgisch nummer twee van Hawaii 2018: Bart Aernouts. Bart besloot niet zijn titel in Dubai te verdedigen, maar alles op Miami te zetten.

Bij de vrouwen wil Paula Findlay laten zien dat autocircuit-triathlons haar buitengewoon goed liggen. Eerder won ze al Daytona Beach, maar daar was Lucy Charles-Barclay niet bij. Anne Haug wel, maar die kwam op de eerste twee onderdelen tekort. Nu is de Hawaii-winnares opnieuw van de partij en streeft ze samen met Frodo naar een Duitse dubbelslag. Sarah Crowley is er, Skye Moench, Heather Jackson en Meredith Kessler. Andere Britse toppers naast Lucy zijn Jodie Stimpson en Fenella Landridge. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Twee races vol wereldtoppers, dat wordt ondanks de lockdown smullen geblazen.

Conclusie: om Nederlandse triatleten te supporteren is Dubai de race to follow, om topsport van de bovenste plank in beeld te zien (en om Jan Frodeno eindelijk weer eens aan het werk te zien) schakelen we over naar Miami. Slimme jongens, zoals wij, zetten gewoon twee beeldschermen klaar en kijken synchroon.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.