Vrouwendag; atletieksuccessen; Jeannette Smelt en Stg Warm Bad; nogmaals Bibian – WTJ 1769

DINSDAG – Het was maandag internationale vrouwendag. In de topsport mogen wij mannen blij zijn dat er nog zo iemand is als Mathieu van der Poel, want anders was het een en al girlpower. Terugkijkend op het weekend was daar volop bewijs voor. Mathieu kreeg veel aandacht, waardoor de vrouwenzege van Chantal van den Broek-Blaak toch weer enigszins naar de achtergrond werd gedrukt. De vrouwen namen echter sportief wraak bij atletiek en shorttrack.

 

Vijf keer goud maar liefst voor shorttrackster Suzanne Schulting, waarvan natuurlijk vooral die 500 meter vol emotie zat. Wat een prachtig eerbetoon aan Suzannes ploeggenote en goede vriendin Lara van Ruijven, die onverwacht door een auto-immuunziekte overleed.

Nederland topnatie bij EK atletiek

En dan kwamen er de ongekende atletieksuccessen op het EK indoor in Torun nog bij. Femke Bol op de 400 meter, Nadine Visser op de 60 meter horden en de 4×400 meter estafetteploeg met opnieuw Femke, Lieke Klaver, Marit Dopheide en Lisanne de Witte. Tel daar nog eens bij op dezelfde stunt bij de mannen-estafette en het was een Oranje-boven weekend om u tegen te zeggen. Winnaar van het medailleklassement zelfs!

Bovendien put ik daar ook altijd moed uit, dat Nederland in elke sport pieken en dalen meemaakt. In zowel atletiek als wielrennen hebben we ook jarenlang op het tweede plan gefigureerd en moet je nu eens kijken. Dat overkomt triathlon vroeg of laat ook. Met andere woorden: de volgende hoogtij-jaren komen eraan!

Triatlete Jeannette Smelt-Bergmans lanceert Stichting Warm Bad

Wie weet gaat Jeannette Smelt-Bergmans ons de komende jaren die successen wel bezorgen, want de Brabantse is een toppertje hoor. Misschien niet meer in het pro-veld, maar zeker als agegrouper gaan we nog veel van Jeannette horen. Tijdens de Thuistriathlon van Maarten spraken we haar al toen ze eveneens bijna een hele triathlon aflegde en nu klopte de Drunense aan met een verhaal wat eerst via PTO de wereld in zou gaan op International Women’s Day, maar nu door haar zelf en langs Trikipedia de aandacht krijgt.

Jeannette maakte een filmpje, waarin ze haar zeer persoonlijk verhaal vertelt over haar moeder, die aan schizofrenie lijdt. Het is dat wat Jeannette zowel aanzette tot sporten alsook de oprichting nu van de stichting Warm Bad, een organisatie die aandacht (en uiteraard middelen) vraagt voor geestelijk zieke mensen. Inderdaad een volkomen onderbelichte groep en daarom ondersteunen wij haar geweldige initiatief van harte.

De aftrap van de Stichting was bedoeld voor Vrouwendag, maar het gaat uiteraard verder dan die 8e maart alleen. Want een warm bad…dat gun je niet alleen de zwemmende triatleet, dat gun je iedereen:

Het was/is 8 maart ‘International Women’s Day’! ??

In dit filmpje vertel ik mijn persoonlijke verhaal wat sport voor mij betekent, geef ik je een boodschap mee en wil ik een stem geven aan alle geestelijk zieke mensen die iedere dag een strijd leveren met hun mind, die niet in staat zijn om hun mooiste leven te lijden. Ik heb er nooit over gesproken maar ook mijn moeder wordt iedere dag beperkt door haar geestelijke ziekte, wat als een rode draad door mijn leven loopt.
Met stichting Warm Bad, wil ik ze met iedere donatie een sprankje ?hoop teruggeven en laten voelen dat ze er wel toedoen!
“Het regent zonnestralen?”, met jouw donatie.

Op de gloednieuwe website legt Jeannette het uitgebreider uit.

Beeld je eens in hoe je mooiste leven er uit ziet. Hoe ziet jouw mooiste leven er dan uit? Wat doe je en wie ben je? Ieder mens is instaat om met voldoende wilskracht en doorzettingsvermogen zijn dromen na te leven. Met uitzondering van een specifieke groep: mensen met een psychische aandoening. Maar wist je ook dat steeds meer mensen in meerdere en mindere mate lijden aan een psychische aandoening. Helaas zijn ze hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Denk aan Depressie, dementie, Parkinson, PDD-NOS, Posttramatische, stress stoornis, schizofrenie etc etc.  Mensen die lijden aan een psychische aandoening zet niet alleen jouw leven op z’n kop, maar ook dat van je omgeving. Wie ken jij uit je omgeving die beperkt wordt door een geestelijke ziekte?

Mijn moeder lijdt aan schizofrenie en heeft last van psychoses. Er gaan soms dagen voorbij dat haar gedachtes de werkelijkheid nauwelijks aanraken. Wie neemt je dan nog serieus!? Nou, ik! Ik kom op voor mijn moeder en geef haar een stem. In vele gevallen zijn vrienden en familie niet meer in beeld. Ze vereenzamen, vervreemden van de maatschappij en glijden steeds verder af.

Bibian

Het was een zeer bijzondere reportage zondagavond bij RTL4 over Bibian Mentel. De Olympisch snowboardkampioene Bibian Mentel geniet van de momenten die ze nog heeft, zei ze zondagavond in de talkshow Humberto op RTL4. Het gaat momenteel iets beter met de tweevoudig Paralympisch Sporter van Nederland. ,,Verzamel herinneringen, geen geld of bezittingen”, gaf ze de kijkers mee, met een grote lach op haar gezicht. ,,Er is zoveel liefde om me heen, ik maak me geen zorgen.” Wat een vrouw, wat een voorbeeld. Beyond bewonderenswaardig is ze. Ze heeft tegenslag op tegenslag gekend en nooit de moed verloren en nu gaat Bibian op uiterst waardige wijze haar dood tegemoet. Om stil en nederig van te worden. Eigenlijk volstaat hiermee de bijdrage, die we gisteren als WTJ over Vrouwendag had willen plaatsen. Niks meer aan toe te voegen…

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.