Baekkegard en Ryf winnen IM Dubai, Tristan Olij 18e, prachtige strijd Nederlandse Pro dames; Leanne 6, Diede 7, Tessa 8 8

 

VRIJDAG – Daniel Baekkegard misschien verrassend, Daniela Ryf andermaal te sterk. Dat waren de winnaars afgelopen nacht van een prachtige Ironman 70.3 in Dubai, waar ook de Nederlanders volop genoten van eindelijk weer eens een wedstrijd. De Deen bleef een sprintend drietal voor. Ryf was sneller dan haar landgenote Imogen Simmonds. De Nederlanders deden vooral bij de vrouwen goed mee. We volgden de wedstrijd afgelopen nacht op de voet. Hier ons verslag:

Een groepje van 4 mannen kwam als eerste uit het water; Daniel Baekkegard, Andrea Salvisberger, Ilia Prasolov en Jan Stratman. Pieter Heemeryck volgde op 1:19, Tristan Olij op 1:46, Robert de Korte , die in aanloop naar de race kampte met buikproblemen, op 2:56 en Seppe Odeyn op 11:16.

Op de fiets ontstond een kopgroep van 8 ; Jan Stratman, Daniel Baekkegard, Ilia Prasolov,Andrea Savisberg, Filipe Azevedo, Maurice Clavel, Jesper Svensson en Anthony Costes., maar deze groep groeide uit naar een kopgroep van 14 man halverwege het fietsen; Rasmus Svenningsson, Philipp Bahlke, Kevin Maurel, Jan van Berkel, Andi Boecherer en Ruben Zepuntke voegden zich bij de 8. Tristan Olij bevond zich halverwege op plaats 17 op 1:42, Robert de Korte 40e op 6:49. De opmars van Joe Skipper was bijzonder, van een 32e plaats na het zwemmen naar de 15e.
In het tweede deel van de fietsproef trokken Ruben Zepuntke en Jasper Svensson in de aanval en kwamen als eerste in T2 binnen. De achtervolgende groep volgde op ongeveer 1 minuut. Tristan Olij finishte het fietsen als 18e op op 4:24, Robert de Korte 38e op 12 minuten.

Jasper Svensson liet Ruben Zepuntke achter zich na de wisselzone, maar uit de tweede groep rechten de achtervolgers de rug en naderden de koploper snel onder aanvoering van Salvisberg en Bokkegard. Andrea Salvisberg haalde na 6 kilometer de leider terug, op de voet gevolgd door Daniel Baekkegard. Het speelde zich af “op een zakdoek”, halverwege het loop onderdeel had Salvisberg 19 seconden voorsprong op Baekkegard en 49 op de volhardende Svensson.

Met nog 5 kilometer te lopen haalde de Deen Daniel Bokkegaard Salvisberg terug. Svensson werd op de voet gevolgd door Azevedo. In de laatste kilometers wist Baekkegard de winst zeker te stellen. Er volgde nog een bijzondere sprint met slechts 1 seconde verschil. Filipe Azevedo naar plaats 2 voor Rasmus Svenningsson en Andrea Salvisberg. Een mooie prestatie vor de jonge Tristan Olij met plaats 18. Robert de Korte  na de buikproblemen in aanloop naar de race toch de race volbracht in 4:35:53. Jisk Hoogervorst pakte als een van de snellere agegroupers een derde plaats bij de M25.

Bij de vrouwen een groep van 6 snelle zwemsters; Imogen Simmonds, Julie Iemmoto, Cecilia Perez, Kseniia Levkovska , Elena Danilova en Daniele Ryf. Tessa Kortekaas verliet als 10e het water op 2:48, Leanne Fanoy 12e (4:37) en Diede Diederiks. Bij het fietsen werd het veld snel uiteen gereden door Imogen Simmonds. Zij bouwde een voorsprong van 1:46 op ten opzichte van Daniela Ryf halverwege het fietsen. Sara Svensk en Julie Iemmolo volgden op 4 minuten. Tessa Kortekaas was inmiddels opgeklommen naar plaats 7 op 5:37. Leanne Fanoy 11e op 8:08, Diede Diederiks 12 op 8:32. Ryf pakte in de volgende ronde bijna 1 minuut terug op koploopster Simmonds, Svensk volgde op 3:27, Iemmolo op 4:06. Tessa Kortekaas inmiddels op een mooie 5e plaats, samen met Komander, Danilova en Perez. Leanne Fanoy plaats 11 na 67 kilometer, Diede Diederiks 12.

Ervaren als ze is pakte Ryf in de laatste ronde opnieuw de benodigde seconden terug op Simmonds en tegelijkertijd kwamen ze T2 binnen. Svensk volgde op 3:27, Iemmolo op 4:06 Tessa Kortekaas, in het groepje met Komander, Danilova en Perez, zette als 5e haar fiets in de rekken met een achterstand van 7:51. Diede Diederiks 9e aan het begin van de halve marathon, Leanne Fanoy 11e.

Ryf aan de leiding, Simmonds werd op seconde na seconde gezet, op ruim 4 minuten gevolgd door Svensk.  Daarachter de strijd om plaats 4. Tessa Kortekaas moest enkele plaatsen laten (van 5 naar 9), daarentegen Diede Diederiks die plaatsen won en na 4 kilometer als 8e door kwam. Ryf breidde zoals verwacht haar voorsprong uit, Svensk bleef op drie. Een flitsstart van Diede Diederiks, na 7 kilometer op plaats 6, Tessa Kortekaas op plaats 7, Leanne Fanoy plaats 10.
Ryf opnieuw naar een gedegen zegen, Simmonds plaats twee en Svensk naar drie. Daarachter een strijd tussen de Nederlandse dames Kortekaas, Fanoy en Diederiks. Beurtelings liepen ze aan de leiding in de onderlinge Nederlandse strijd.

Daniela Ryf, zoals verwacht, naar de winst, Imogen Simmonds naar het zilver en brons voor Sara Svensk. De strijd bij de Nederlandse dames  in de top 10 ging naar Leanne Fanoy met een mooie 6e plaats, gevolgd door Diede Diederiks op 7 en Tessa Kortekaas op 8.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.