XTerra Oak; Pirene XTreme met Karin Sloove; Pamplona; Corsica; Damme en ‘slotgedoe’ Lanza – WTJ 2875

WOENSDAG – In ons eeuwig streven naar compleetheid hadden we nog een paar uitslagen over het hoofd gezien. Allereerst de XTerra in het Amerikaanse Oak Mountain, inmiddels ook ontdekt door de Europeanen. Of moeten we zeggen door de Fransen, want waar winnen zij niet tegenwoordig?

XTerra Oak Mountain

Het schijnt dat ze in alle Olympische sporten sterke kandidaten hebben. Aangevuld met het thuisvoordeel zal dat volgend jaar voor een flinke medaille-oogst in ‘hun Parijs’ gaan zorgen. Maar ook op de lange afstanden zijn de Fransen superieur. En in Oak Mountain dus ook weer op de XTerra: Arthur Serrieres en Alizee Paties wonnen de race. Achter Serriers waren het de Amerikaan Eric Lagerstrom en de Deen Jens Emil Sloth Nielsen, die zilver en brons pakten.

Bij de vrouwen won Alizee Paties dus en waren het de Italiaanse Marta Menditto en de Nieuw-Zeelandse Samantha Kingsford op de plaatsen twee en drie. Voor de Nederlandse cross-specialisten was Oak Mountain State Park in de staat Alabama net even te ver weg. Komend weekend verzamelen de XTerra-specialisten zich rondom het Italiaanse Gardameer.

Karin Sloove derde in haar vijfde Pirene XTreme

Het extreme verlengstuk van de XTerra-triathlons heet XTreme-triathlon. Afgelopen weekend was in Spanje de Pirene Xtreme, een triathlon over de volledige afstand tussen Cellers en Moli Fornols in de Spaanse Pyreneeën. Klimmen en dalen, onherbergzaam gebied en sporten in alle eenzaamheid in het donker. Het hoort er in dit soort races allemaal bij.

Het was de zesde editie van de Pirene XTreme, vijf keer al was de Nederlandse Karin Sloove erbij. Ze won in 2017 en 2019, 2021 en 2022 en dit keer was de derde plaats voor haar weg gelegd. Een paar jaar terug deed ze nog met drie gebroken ribben mee zelfs en won ze ook.

Hoogtemeters

Grote verschillen aan de finish, dat is gebruikelijk in dit soort wedstrijden. Dat krijg je als onderweg bijna 4400 hoogtemeters op het fietsen bedwongen moet worden en nog eens dik 2 kilometer bij het lopen. De Spanjaard Carlos Rodriguez was het eerst klaar: 13.28.25 uur. Daarna volgde de eerste van drie Belgen in de top tien: Erik Vanhove in 14.43 uur. Naast Erik finishten ook de Belgische triatleten (teamgenoten Bart Stultiens en Bob Van Werde en ook Pieter Gerber) in de top-10. Derde was de Tsjech Daniel Galandr. Hij deed er net iets meer dan 15 uur over.

Snelste vrouw was de Duitse Tanja Spielberger in een snelle 15.12.43 uur, daarmee vierde van de in totaal 27 finishers. De tweede plaats ging naar Tabea Ruegge uit Zwitserland in 15.53 uur, meteen ook vijfde overall. Elfde tussen de mannen kwam Karin Sloove aan. Ze deed over haar vierde Pirene XTreme 17.06.56 uur. Twee uur later volgde de 27e en laatste deelnemer.

Pamplona Half

Dan hebben we nog wat wegwedstrijden. De Pamplona Half in Spanje speelt zich af door dezelfde straten als waar in juli het wereldbefaamde stierenrennen plaats heeft. Toevallig zijn we er dit keer in die periode. Zwemmend, fietsend en lopend op de vlucht slaan voor de Bulls zit er niet in, denk. De halve trok bijna 500 deelnemers met als winnaars, titelverdediger Fernando Zorilla Medrano in 3.43.08 en Laura Gomez Ramon in 4.20.03. De meest bekende onder de deelnemers was Eneko Llanos, die tweede finishte.

Garmin Iron

Poolse triatleten hebben dit seizoen een eigen circuit genaamd de Garmin Iron. Vorige week nog in Zyravdow, deze week in Nieporet. Winnaars dit keer Filip Szymonik in 3.46.44 en Martyna Kantor in 4.35.08 uur.

Triathlon op Corsica

Een andere halve was op Corsica, in de bekende badplaats Porticcio. De winst ging daar naar Romain Pozzo di Borgo in 4.57.55 uur, een indicatie van het zware bergachtige parcours op het eiland. Guillaume Peretti werd tien minuten later tweede, Sylvain Chavanel derde. Manon Secq was in 6.05,34 als eerste vrouw terug. Elf minuten daarna volgde Karine Bodineau en 17 minuten meer dan de winnares had Camille le Meledo nodig. Ook hier was het alles Frankrijk wat de klok sloeg. Een Nederlander tussen de 140 deelnemers deed mee, finishend in de middenmoot.

ZONDAG 21 MEI: TRI DE PORTICCIO (FRA)
M:
62.Max Oudendijk 6.31.07

Triathlon Damme

Nog even naar onze Zuidburen, want behalve het BK Libramont en de 111 Bilzen was er de triathlon en duathlon van Damme. Na zoveel Nederlanders in Bilzen was de koek op voor Damme. Tom Mets en Lore Vanclooster wonnen de triathlon, waarop Lieven van Meel 69e werd. De duathlon werd gewonnen door Guust de Smul en Lotte Claes.

Nasleep Lanzarote

Je zal je maar 8 uur en 22 minuten uit de naad gezwommen, gefietst en gelopen te hebben teneinde je ultieme doel te bereiken: deelname aan het WK Ironman om vervolgens verstrikt te raken in het verkeer en daardoor alsnog naast je startbewijs te grijpen.

Het overkwam Arthur Horseau, de glorieuze winnaar van Ironman Lanzarote, de man ook die Niek Heldoorn de baas bleef. Maar waar Niek keurig op tijd bij de prijsuitreiking was zondagmiddag en aldus zijn felbegeerde ‘Nice-slot’ in ontvangst kon nemen, was er van Horseau geen spoor.

Een herhaalde oproep van de speaker haalde niets uit. Niek kwam naar voren, de atleten achter hem (Wurf, Montevreta en Stoerzer om diverse redenen niet) en vervolgens was het de als zesde gefinishte Deen Oliver Martinussen, die gretig het startbewijs in ontvangst nam. Het slot waar Horseau dus het meeste recht op had. Maar die was een dik kwartier later pas op het terrein van de prijsuitreiking naar eigen zeggen vanwege het drukke verkeer. Toen de Deen de Franse winnaar alsnog zag, wilde hij zijn slot wel overdragen. Maar dat schijnt volgens de Ironman-principes een doodzonde te zijn. We zijn benieuwd hoe dit afloopt, want ook de Deen zit met de vreemde gang van zaken in zijn maag.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.