Ironman voegt hele triathlon Waco en 70.3 Salem toe aan haar kalender – WTJ 1797

VRIJDAG – Texas heeft de komende maand wel een Ironman 70.3 in Galveston, maar geen full distance Ironman in The Woodlands. Tom Oosterdijk en Joe Skipper hadden zich beiden ingesteld op beide wedstrijden, maar ze houden Galveston over. Het is die Ironman 70.3, waar Lance Armstrong zijn laatste triathlonzege boekte.

Toch blijft de zuidelijke Amerikaanse staat dit jaar niet verstoken van een hele. Want vandaag maakte Ironman bekend dat aan de Ironman 70.3 in Waco een hele wordt toegevoegd. De nieuwe wedstrijd waarvoor de inschrijving opent op 19 april gaat plaatsvinden op zaterdag 23 oktober, de dag erna is dan de Ironman 70.3 van Waco. ,,De vraag naar hele triathlons is sinds begin dit jaar zo groot dat we blij zijn met Waco op de Ironman-kalender erbij”, aldus Keats McGonigal, vice-president van de Noordamerikaanse Ironman Group. ,,Het wordt een echt festival weekend in de USA, iets waar we al langer naar uitkijken.”

De 70.3 IM van Waco bestaat sinds 2018. Andrew Starykowicz, Sam Appleton, Haley Chura en Jackie Hering waren winnaars uit de eerste edities. Een handvol Nederlanders deed mee en Annemieke Schleurholts won jaar agegroup in 2019. De Texaanse stad werd triest wereldnieuws in 1993 toen een sekte zich verschanste in een grote boerderij, die bestormd werd door de FBI waarbij vele doden vielen. Maar de stad wordt liever herinnerd als de plaats waar Dr. Pepper is opgericht, mammoetresten gevonden zijn, de Suspension Bridge, de Magnolia Market en Cameron Park met Zoo.

Texas heeft nu vier triathlons onder het Ironman-label: Galveston, The Woodlands, Waco en Lubbock. De 3,8 kilometer zwemmen worden in Waco afgelegd in de Brazos rivier, het fietsen gaat door Midden-Texas en de Waco Wetlands. Over historische bruggen en langs de Brazos rivier gaat het marathonparcours.

Behalve Waco komt er nog een Amerikaanse Ironman 70.3 bij namelijk in ambtenarenstad Salem in de Westamerikaanse staat Oregon. Deze race zal op 25 juli worden gehouden.

Qua wedstrijden worden het rustige Paasdagen. Niet alleen de Nederlandse races in Almere en Arnhem zijn van de baan, de Noordafrikaanse hele triathlon ‘Sahara Tri Taghit’ genaamd en de Marokaanse Frenchman Half Saida moeten een jaartje uitgesteld worden. Maar ach, we komen ergens op de wereld vast nog wel een wedstrijdje tegen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.