Van politiek naar 1 aprilgrappen naar een inkijkje bij Dutch Triathlon Series naar Eliminator – WTJ 1796

DONDERDAG – Het gebeurt ons niet vaak dat de politieke debatten spannender zijn dan welke triathlonwedstrijd dan ook. Maar vandaag was dat wel het geval. Politica Kajsa Ollongren (nog een blauwe maandag triatlete geweest) lag/ligt behoorlijk onder vuur en zal meer gezweten hebben dan in haar sporttijd. En ook premier Rutte had allesbehalve een grappige 1 april.

Gelukkig schrijven we hier geen politieke rubriek, er zal over deze eerste aprildag nog genoeg worden nagepraat. Dat de aprilgrappen er mee naar de achtergrond zijn verdrongen, is trouwens evident. We hadden er zelf eentje over het naar Brabant halen van de European Games. Dat was wat hoog gegrepen, anderzijds werd wel duidelijk dat het WK wielrennen in 2027 mogelijk wel deze provincie op gaat zoeken. Challenge Family had een mooi instinkertje met de zorbbal (ik kende ze als bumber bal), Zwift liet een driewieler meerijden, het monster van Loch Ness kwam ook weer eens bovendrijven, een energie-gelletje met speciale patatsmaak erin verwerkt en ook nog een nieuwe 70.3 in het Belgische plaatsje Kinrooi. Allemaal ‘kikker in je bil’ dus. Leuke traditie, moeten we erin houden. Zelfs in tijden van pandemie en instabiele regeringen.

 

Hoopvolle berichten voor sportorganisaties

Hoopgevend nieuws was er trouwens ook vandaag. Bij het Eurovisie Songfestival is in zekere mate publiek toegestaan, de Passion was vanavond weer in een binnenstad: Roermond. Weliswaar nog in vrijwel lege straten, maar toch weer meer in de openbaarheid dan vorig jaar toen het evenement noodgedwongen op het Mediapark werd gehouden.

Heeft dat ook positieve consequenties voor de tri- en duathlonorganisaties? Laten we hopen van wel. We hadden het eerder deze week over DTS HLMRMEER als zijnde het eerste evenement wat nog steeds op de kalender staat. We vroegen Lars Vreugdenhil van Dutch Triathlon Series deze week of die 16e mei echt haalbaar is. Lars was op dat moment al bezig op triatleten eens een inkijkje te geven in wat er in een organisatie omgaat in deze nog steeds bijzondere tijden. Op de website van Dutch Triathlon Series stond zijn verhaal. Dat vonden we zo verhelderend, dat we het hieronder integraal publiceren:

Beste triatleet,

Vanuit ons DTS-kantoor in Mijdrecht wil ik jullie graag een kijkje achter de schermen bieden wat betreft organisatie en de huidige situatie rond vergunningstrajecten in deze Corona-tijd. We ontvangen veel vragen over of de eerste wedstrijd doorgaat en wanneer we anders weer mogen racen. Uiteraard begrijpen we dit!

Iedere dag doen wij ons best om de huidige data die nu op de kalender staan te verwezenlijken. Dat doen we o.a. door onze veiligheidsplannen aan te passen met extra Corona-protocollen, zodat we altijd klaar zijn voor iedere (extra) maatregel die wij van de overheid opgelegd krijgen. Inmiddels hebben wij dozen mondkapjes, pompjes ontsmettingsmiddel en plastic schotjes ingeslagen. Tegelijkertijd moeten we toch ook weer die duizenden swimcaps, medailles, finishershirts, vrijwilligershirts & -caps, bidons, startnummerbandjes en alle andere spullen bestellen.

Met Dutch Triathlon Series presenteren we een nieuw label wat betekent dat we alle banners, vlaggen en aankleding voor het evenemententerrein nieuw moeten laten ontwerpen en produceren. Dit doen we – we hebben eigenlijk geen keuze – terwijl ook wij niet weten of we überhaupt wel alle vier de geplande wedstrijden kunnen organiseren.

Kortom, ook wij zijn hier op kantoor heel erg benieuwd of we 16 mei mogen gaan knallen of niet. Ook wij willen heel erg graag!

Maar… zowel onze contactpersonen bij de diverse gemeenten als wij zelf weten echt niet veel meer dan jullie en zijn volledig afhankelijk van wat het kabinet ons meldt in de persconferenties. Wij zitten niet op zondag aan tafel in het Catshuis en dus weten we niet wat daar besproken wordt en welke belangen het zwaarst gewogen worden. Wat we wel weten is dat wij ons gelukkig mogen prijzen dat wij onze triatlons organiseren in gemeentes waar ze echt heel fijn met ons communiceren. Na al die jaren hebben we ook een goede band opgebouwd. Daardoor weten we nu ook dat we met z’n allen in hetzelfde schuitje zitten, maar dat iedere gemeente toch een ander schuitje vaart of dat daar iemand anders aan de riemen trekt. Om je een idee te geven; wij kregen te horen dat de Gemeente Nijmegen (met veiligheidsregiovoorzitter Bruls als burgemeester) absoluut geen vergunningsaanvraag aanneemt tot de seinen weer op groen staan en daarna ook gewoon de termijn van 8 weken in acht nemen voor de behandeling. Dat betekent dus dat een evenement in Nijmegen pas minimaal 2 maanden na de versoepeling kan plaatsvinden. Dat is best bizar. En Nijmegen is daarmee niet de enige gemeente. Wij werken met Haarlemmermeer, Amstelveen, Zandvoort en Ouder-Amstel en zijn super blij met de fijne en open instelling van onze contactpersonen daar en de burgemeesters die graag kijken naar wat wel mogelijk is in plaats van bij voorbaat de deur dicht te gooien.

Om ons doel nog even heel duidelijk te maken: wij gaan vól voor DTS HLMRMEER op 16 mei als eerste evenement en pas als jullie in de persconferentie horen dat er écht geen events gehouden zullen worden in mei, kun je verwachten dat ook wij datzelfde bericht te horen zullen krijgen. In dat geval hebben we al ingezet op een alternatieve datum. Dit hebben we voor de zekerheid vast aangevraagd bij de gemeente Haarlemmermeer.

Het is echter op dit moment zo dat “verplaatsen” van events niet zonder meer wordt toegestaan. Logisch, want half organiserend Europa wil zijn (sport)event het liefst naar het 3e kwartaal van dit jaar verplaatsen. De druk op de hulpdiensten zou daardoor veel te groot kunnen worden op bepaalde weekenden, dus is het antwoord bij voorbaat: nee! Maar er worden uitzonderingen gemaakt. Godzijdank! Alleen gaat zo’n verzoek over ongeveer 8 schijven en deze instanties (Veiligheidsregio, burgemeester veiligheidsregio, burgemeester gemeente, politie, GHOR, brandweer, Staatsbosbeheer, Groengebied of andere beheerder terrein) moeten eerst ALLEMAAL een verklaring van geen bezwaar afgeven voordat we de datum mogen verzetten. Je begrijpt, zo’n verzoek is niet in 7 dagen geregeld.

We willen dit bericht delen, zodat jullie weer geïnformeerd zijn hoe de stand van zaken is. We hopen jullie zo snel mogelijk goed nieuws te kunnen geven.

Blijf ondertussen lekker doortrainen en weet…. Er is altijd weer een volgende race!

Sportieve groet,
Lars Vreugdenhil
Race Director DTS

Laten we met Lars hopen dat eigenlijk die 16e mei gewoon een prima datum is voor een coronaproof event, want opschuiven legt inderdaad veel druk op bijvoorbeeld de Veiligheidsregio en de beschikbaarheid van hulpdiensten. Als het songfestival slaagt, kan er misschien al wat meer. Dat organisaties bijtijds zekerheid willen hebben is ook logisch. Er blijven veel dilemma’s. Op het Binnenhof, maar ook in het ‘echte leven’.

Eliminator onderdeel van WTCS Montreal

Tot slot nog vanuit het World Triathlonfront het nieuws dat The Eliminator als format wordt erkend en deel gaat uitmaken van de World Triathlon Championships Montreal. In het wielrennen is het de afvalkoers, Super League Triathlon introduceerde het een aantal jaar geleden al. In Montreal komen 60 atleten tegen elkaar uit over de supersprint 300 meter zwemmen, 6 km. fietsen en 1,5 kilometer lopen. De beste tien uit de twee kwalificatieraces komen elkaar op de tweede dag tegen aangevuld met nog tien uit een herkansingsrace.

De finale met 30 atleten gaat dan op de tweede dag weer over drie korte wedstrijdjes waar steeds de laatste tien atleten afvallen. De beste tien blijven over voor de laatste race en de strijd om goud, zilver en brons. Spectaculair genoeg al in de SLT-races en vanaf dit jaar dus ook bij World Triathlon. We zijn benieuwd wie in Nederland de eerste Eliminator gaat neerzetten.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.