De week van Bibian; Wereldrecord Beth Potter op 5 km.: 14.41!!; CrossRBR Nunspeet – WTJ 1798

ZATERDAG – In de rollercoaster van nieuws afgelopen week was het enige echte lichtpunt Bibian Mentel. Waar menigeen het vertrouwen in de oprechtheid van de mens kwijt zal zijn geraakt, overheerst het haast onsterfelijke optimisme van Bibian. Helaas moeten we het doen met de herinneringen aan Bibian. Herinneringen, die gelukkig de hele week voorbij kwamen. Geen tv-programma, geen krant, geen gesprek aan de koffie-automaat waar het niet ging over Bieb.

Zaterdag werd de overleden snowboardkoningin Bibian Mentel in Laren gecremeerd. Een afscheid met militaire eer. Na een stoet van Loosdrecht via Hilversum naar Laren, brachten militaire dragers van het Koninklijk huis haar naar het crematorium. De uitvaart was in kleine kring. Fans en dierbaren kregen de kans om langs de route een erehaag te vormen ten afscheid van een karaktermens, waarvan je zou hopen dat de hele wereld er uit bestond. Aan het eind van de dag voor de zoveelste keer de documentaire ‘Bibian Mentel, durf te dromen’ bekeken. Zal niet voor het laatst zijn.

Er werd gesport, ook op paaszaterdag. Een Zwitserse marathon met als bijprogramma een 10 kilometer. Op die tien was Nicola Spirig vandaag het snelst. Ze legde de afstand af in een rappe 33.35 minuten voor haar een nieuwe persoonlijk record. Still going strong, de Olympisch kampioene van 2012.

Een paar uur later verbleekte de prestatie van Nicola echter toen Beth Potter in het Britse Barrowford, Lancashire het wereldrecord 5 kilometer op de weg brak. Superfast Beth zette een toptijd van 14.41 minuten neer, daarmee twee seconden sneller dan Beatrice Chepkoech in Monaco een maand eerder. Een vlak parcours, koele maar kalme weersomstandigheden en de nieuwe Asics Metaspeed Sky schoenen waren de 29-jarige triatlete ter wille. Beth verbeterde het al lang staande Britse record van Paula Radcliffe (14.51) en was dus ook sneller dan de Nederlandse Siffan Hassan, die vorig jaar het eerste wereldrecord in een pure vrouwenrace zette op 14.44 minuten.

Hoe sensationeel de race van de Europees triathlonkampioene uit Weert 2019 was, blijkt uit haar vorige pr: 15.24 nota bene vorig jaar augustus. Ze verpulverde haar besttijd dus met 43 seconden! We kunnen ons voorstellen dat de Britse triathlonselectiecommissie hiermee danig in verlegenheid wordt gebracht. Potter zit niet bij de drie geselecteerde triatletes voor de Spelen. Daar komen Georgia Taylor-Brown, Jessica Learmonth en Vicky Holland voor TeamGB uit. Misschien mag ze nu – net als in 2016 – als hardloopster naar de Spelen.

En dan te bedenken dat Beth feitelijk uit de atletieksport stapte, omdat ze geen sponsors kon vinden. In de triathlon vond ze snel haar draai. De Europese titel in Weert was dus een eerste hoogtepunt en vorige week was ze de snelste in de Super League Triathlon Arena Games in het Aquatics Centre van Londen. Na haar finish en de bevestiging van het wereldrecord kwam ook de verwarring. Want was het evenement wel officieel aangemeld bij Run Britain, was het parcours goed opgemeten en nogmaals opgemeten. Was het aantal rondjes in orde, het hoogteverschil, de aanwezigheid van dopingofficials? En mocht dat alles wel het geval zijn, dan ontstaat ongetwijfeld nog de ‘schoenendiscussie’. De Asics Metaspeed Sky zijn nog niet officieel erkend, dus op social media (bij uitstek de meest sceptische uitlaatklep) begint de twijfel en kritiek al toe te nemen. Overigens was ook de mannenrace snel: Tom Mortimer won in 13.39. Jonathan Brownlee werd in 13.50 vierde. En er waren nog meer triatleten: Chris Perham deed er 13.52 over, Cameron Main 13.53, Grant Sheldon 13.55, Gordon Benson 14.02 en Luke Howard 14.23 minuten.

 

 

 

Er was ook een crossduathlon op het Zandebos in Nunspeet van Train3Sports (team van o.m. Annemarie Rustenburg). De officieuze wedstrijd over 6 km. cross, 25 km. ATB en 3 km. cross werd gewonnen door Tjeerd Popkema, die net iets langer dan anderhalf uur aan het lopen en fietsen was. De tweede plaats ging naar Thomas van der Hof met een achterstand van 53 seconden. De derde plaats was voor Janoah Bovenhuis, exact twee minuten na Tjeerd. In totaal 36 deelnemers waaronder elf vrouwen. Daar was een boeiend duel der Andrea’s gaande. De zege was voor Andrea van Loo met een dikke minuut later Olympisch marathonloopster Andrea Deelstra op een tweede plaats. Leonie Rijk maakte het podium vol, al was dat wel acht minuten later.

 

Mooi succes dus voor het hardloopkoppel Tjeerd Popkema en Andrea Deelstra uit Urk. Zij maakt zich op voor haar tweede deelname aan de Olympische Spelen, hij is succesvol atletiektrainer. Vorig jaar deed Tjeerd een opmerkelijke uitspraak in coronatijd namelijk ‘langdurig achter elkaar trainen zonder de ‘hinderlijke’ onderbreking van wedstrijden leidt ertoe, dat het niveau van zijn atleten omhoog gaat.

Tjeerd tweede op de Mastboscross 2018 achter Kamerlid Michiel van Nispen.

We kunnen ons voorstellen dat voor internationale topatleten het vele gereis van en naar wedstrijden inderdaad het ritme wel kan verstoren. Overigens voegde Tjeerd er wel meteen aan toe dat wedstrijden voor iedere hardloper het doel blijft. ,,Ze zijn allemaal veel te fanatiek om dat niet te willen.” Hij kan het weten. Met een partner, die staat te popelen om in Japan aan de bak te mogen. De reacties onder de kleine groep deelnemers op de Veluwe waren – zoals wij al verwachtten – lovend. ‘Eindelijk weer een wedstrijd’ lazen we. En Almeerse Sanne Goosen – nummer vijf vandaag – riep verrukt:

Wow, wat had ik dat gemist!
Wedstrijdspanning, startnummer, tijdregistratie, samen met anderen, toch corona proof.
Cross duathlon gedaan vandaag, met leuk technisch MTB parcours en een afwisselend trailrondje.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.