Juni wordt nog lastige sportmaand; opnieuw schuiven; Arena Games met sterk NK-kwartet -WTJ 1812

DINSDAG – Worden jullie nog veel wijzer van de persconferenties van Mark Rutte en Hugo de Jonge? Het blijft toch kijken in een glazen bol. Geen 21 april, maar dan toch wel 28 april. Ongetwijfeld weer voor velen een teleurstellende boodschap. Het was veel handiger geweest als het coronavirus op 11 maart 2020 toen ook ons land tot de pandemie gerekend werd, iemand had geroepen: dit gaat tot 25 juni 2021 duren. Dan heb je duidelijkheid, kun je je er op instellen. Nu is het toch vaak valse hoop.

Na de persconferentie het geschuif

In het Openingsplan staat dat op z’n vroegst vanaf 16 juni evenementen weer zijn toegestaan. Een vertrekdatum, die bovendien afhangen af van het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen. Daarnaast gelden per sector voorwaarden voor opening, zoals een maximum aantal bezoekers. Hoeveel deelnemers een (sport-)evenement dus mag ontvangen, is nog ongewis.

In de verkeerde zone (voor 16 juni) zaten natuurlijk nog altijd een aantal wedstrijden, waarover we gisteren al schreven. Vanavond direct na de persconferentie zijn bijvoorbeeld de Tri Hard Series behoorlijk gaan schuiven. We zetten het hier nog even op een rijtje. De DUIN Almere-triathlon gaat van 30 mei naar 15 augustus. Onderdeel van de triathlon was Ere/1e Divisie. De triathlon van Nijmegen op 5 juni wordt geannuleerd. Opmerkelijk want daarmee vervalt het NK sprint en daarmee zijn we dit seizoen toch al enkele NK’s kwijt geraakt helaas.

NK Olympische afstand Rotterdam blijft op tweede juliweekend!

Voor triathlon Huizen daarentegen is wel weer een alternatieve datum gevonden. Niet op 13 juni, maar op zondag 25 juli, daags voor de Olympische mannentriathlon. Tussen twee haakjes: het is nog 100 dagen tot de Spelen! Geruststellend nieuws voor Tri Rotterdam tevens het NK Olympische afstand. Die blijft onveranderd in het weekend van 10 en 11 juli staan. Op diezelfde 10e juli gaat trouwens ook de XTerra Belgium in Namur/Namen zitten. Oude datum 12 juni is te riskant. Toch is het pas een van de eerste Belgische wedstrijden, die gaat schuiven. Wat een massa volk stond daar trouwens in voorgaande jaren te kijken!

Kwartet Rachel, Maya, Rani en Marco op scherp voor SLT Arena Games

Gelukkig zijn er ook topevenementen waar het virus minder vat op heeft. Zoals komende zondag als de Super League Triathlon Arena Games op het menu staat. Het duurde nogal lang voordat precies duidelijk was wie er naar de Maasstad gaan komen. Of moeten we zeggen: er waren veel grote namen aangekondigd, maar gaandeweg hebben zich toch een aantal toppers terug getrokken (of terug moeten trekken). Anders dan in Londen zullen we bijvoorbeeld Britse klasbakken als Lucy Charles, Georgia Taylor-Brown en Jonathan Brownlee niet in het Zwemcentrum kunnen verwelkomen. Anderzijds is Beth Potter er wel. Zij bewaart goede herinneringen aan ons land, want op het EK Weert brak de Schotse triatlete door en nu hoopt ze zelfs op een Olympisch ticket voor de 5000 meter atletiek. Beth won Londen en haar 14.41 op de vijf maakte natuurlijk ook diepe indruk. En omdat ook Londen-winnaar Marten van Riel voor de dubbel gaat, is het gemis van de drie Britten snel vergeten.

Mooi is ook dat in Rotterdam niet alleen ‘Arena Games-specialist’ Rachel Klamer uitkomt (vorig jaar tweede en in Londen vierde), maar ook Maya Kingma en Marco van der Stel weer van de partij zijn. Rani Skrabanja deed nog niet eerder mee aan dit indoor-spektakel, maar zij is de vierde Nederlandse deelnemer.

In wisselende volgordes gaan de atleten op de Arena Games Rotterdam 200 meter zwemmen, 3 kilometer fietsen en 1 kilometer lopen. Alles indoor (50 meter bad, op de hometrainers en loopbanden van Zwift). Drie korte wedstrijdjes, een puntenklassement bepaalt de eindstand.

Zwemcentrum Swimming Centre, Rotterdam 23 August 2020. Pro Women Athletes stage 1,2 and 3 of Superleague Arena Games on 23rd August 2020.
Photo: That Cameraman/Darren Wheeler/Superleague triathlon

Genoeg toppers in het zwemcentrum Rotterdam

Niet alleen de Nederlanders zijn met vier. De Britten zijn dat met Alex Yee, Beth Potter, Sophie Coldwell en Kate Waugh ook nog steeds. Duitsland stuurt Jonas Schomburg en voormalig Holten-winnares Lisa Tertsch. De Fransen vormen een duo met Aurelien Raphael en Antony Pujades. Felix Duchampt komt tegenwoordig voor Roemenie uit. De Portugese revelatie van 2020 Vasco Vilaca is eveneens terug in Rotterdam. Oostenrijk heeft Alois Knabel en Denemaken (verkeerde vlag op het SLT-affiche overigens) de sterke Daniel Baekkegard al zijn voor hem de afstanden wellicht te kort. Bij de vrouwen ook nog twee Italiaanse vedettes Alice Betto en Ilaria Zane. Tenslotte keert ook de Spaanse Anna Godoy (uit een befaamde triathlonfamilie) terug op Rotterdamse bodem.

Slechts een heel select groepje genodigden en journalisten is welkom om de wedstrijden live te aanschouwen. Maar geen nood: Super League Triathlons behoren tot de beste bekeken livestreams in sport.

We kijken er alvast naar uit. Zoals we ook uitkijken naar het moment ergens in augustus (toch Mark en Hugo?) als alles weer normaal is.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.