Weer een update van het almaar veranderende wedstrijdaanbod in ons land – WTJ 1811

MAANDAG – Hoewel de vele afgelastingen of uitgestelde tri- en duathlons in de ogen van veel sporters en sportliefhebbers nogal eens als negatieve berichtgeving overkomen, blijven we jullie toch zo goed mogelijk op de hoogte houden van alle veranderingen op de sportkalenders. Rustig is het op dat front nog steeds niet helaas.

De zon schijnt nog niet in 2021 voor triathlon Heerhugowaard

We hadden hier nog niet gemeld dat de Lauwersmeer Triathlon van 29 mei naar 10 juli is opgeschoven. In het laatste weekend van mei staan gelukkig nog de wedstrijden in Eijsden/Maastricht, DUIN Almere en de Extreme triathlon Amersfoort. Op woensdagavond 2 juni is wel de Van der Voort Groep Stad van de Zon Triathlon afgelast. De bekende avondwedstrijd in Heerhugowaard nam onlangs dit besluit vanwege aanhoudende onzekerheid door corona.

Namens de commissie legt Maurice Wokke het uit: ,,Het is door corona op dit moment niet mogelijk om een veilige – corona proof – wedstrijd te organiseren. De commissie heeft gekeken naar een later tijdstip, maar omdat de weekenden in september al gereserveerd zijn voor andere evenementen in het Park van Luna en we in het weekend waarschijnlijk de N508 overdag niet mogen afsluiten is dit geen alternatief. Doordat het tevens in september al vroeg donker wordt is een doordeweekse avond ook geen alternatief. Voor leden van DTC zal worden gekeken naar een mogelijk virtuele wedstrijd. Wij vinden dit uiteraard erg jammer en wij hopen iedereen in juni 2022 te zien bij de Van der Voort Groep Stad van de Zon Triatlon Heerhugowaard.

Ook primeur Delftse Hout niet

Er zijn zelfs debuterende organisaties, die nog steeds wachten tot ze hun eerste editie mogen houden. Dat is bijvoorbeeld het geval met Triathlon Delftse Hout. Gepland op 5 juni dit jaar, maar ‘met pijn in het hart’ moet de prille organisatie melden dat de onzekerheid voor de komende periode te groot is.

Daarnaast vinden wij het onverantwoord en praktisch niet haalbaar om in juni alweer een sportevenement met honderden deelnemers te organiseren. De gezondheid en veiligheid van alle atleten, vrijwilligers en betrokkenen staat namelijk voorop. Als organisatie blijven we ons inzetten voor de eerste editie van Triathlon Delftse Hout. We hopen iedereen dan ook in 2022 aan de start te zien. Op zaterdag 13 juni 2022!

Aalten zoekt het in een virtuele versie

Van de triathlon in Aalten hadden we al gemeld dat er een virtuele versie komt. Deelnemers kunnen tussen 5 en 13 juni het parcours afleggen en via de app Strava door te geven aan de organisatie. Pauzes tussen de onderdelen mag, maar wel de drie onderdelen op dezelfde dag afleggen.

Speedman Groningen nieuwe locatie, enkel recreatief

Zekerheden zijn er ook niet voor de fans van de Speedman Groningen. GVAV Triathlon heeft wel laten weten dat het vertrouwde parcours op Kardinge verlaten wordt. ,,Het is niet genoeg naar onze wens, daarom verhuizen we naar de Ruskenveense Plas bij Hoogkerk. Een nieuwe locatie, een nieuw parcours, een nieuwe uitdaging waar we enorm naar uitkijken. Vanwege corona en de lastigere aanloop naar deze wedstrijd én vanwege de (her)ontdekking van de (on)mogelijkheden van de nieuwe locatie, hebben we echter doen besluiten om voor de editie van 2021 alleen een sprint startserie voor recreanten open te stellen.”

Vandaag moest Hoorn wederom haar junidatum verlaten

Eerder vandaag hadden we dus ook het uitstel van de Ironman 70.3 Westfriesland. Evenementen van een dergelijke omvang moeten wel bijtijds de knoop doorhakken en dat is dan ook gebeurd. Extra Leisure tilt het evenement naar 24/25/26 september, dat is twee weken na hun Long Course Weekend in Beesel. Dat het druk wordt in september wisten we al. Dat weekend alleen al zijn er elf Nederlandse wedstrijden: Alphen aan den Rijn, Bosbaan. Brouwersdam, UT Enschede, Franeker, Helmond, Hengstdijk, Hoorn, Posbank, Stiens en  Zwolle. Kijken we over de grenzen dan zijn er vijf Ironman/IMs 70.3, 1 Challenge, een EK Valencia, een EK crosstriathlon, een World Cup race, twee XTerra’s en acht andere internationale races. Ga d’r maar aan staan. Positief geredeneerd: er valt wat te kiezen.

Persconferentie afwachten

In het laatste weekend van juni zijn tot dusverre de triathlons van Stiens, Utrecht en Wijchen geschrapt. Dat betekent vooralsnog wedstrijdaanbod Zeewolde en Oud Gastel. Een aantal van deze organisaties heeft besloten de persconferentie van Rutte/De Jonge van dinsdagavond 13 april af te wachten en dan een besluit te nemen.

Alles overziend zijn in de maanden mei/juni vooral de commerciële organisaties nog altijd volop in touw om het de triatleten naar de zin te maken en wedstrijden aan te bieden. Dan hebben we het dus over Start2Finish/Tri Hard Series met DUIN Almere, NK Nijmegen, Huizen, Tri Amsterdam, over Dutch Triathlon Series met Haarlemmermeer en Zandvoort en over BearSports met 043 Maastricht/Eijsden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.