100 Dagen te gaan tot Spelen; Challenge Geraardsbergen door; Preview op Haines City IM 70.3 – WTJ 1815

WOENSDAG – Honderd dagen tot de Olympische Spelen. Ben benieuwd wanneer de Olympische koorts toeslaat. Onder de supporters zal dat een stuk minder zijn, onder de Japanners evenzeer. Driekwart van de inwoners vreest dat de Spelen het virus toch weer zal aanwakkeren in Tokyo en omgeving, hoezeer het IOC ook haar best zal doen in alle voorzorgsmaatregelen. Er komt een coronahotel zelfs voor atleten, die toch besmet raken. Het woord ‘sportfeest’ zal er allicht een heel andere betekenis krijgen.

Olympia-gangers komende dagen aan de vaccinatie

In het vaccinatiebeleid krijgen de Olympia-gangers uit ons land nu voorrang op de rest. Of ze dat ook allemaal doen is de vraag, bovendien gaan er ook officials en begeleiders mee en die staan dan weer niet op het voorrangslijstje. Nog deze week begint het inenten van de eerste Olympische atleten. Rusland, Hongarije, Litouwen, Kenia en Nieuw-Zeeland hebben hun topsporters al voorrang verleend bij het vaccineren. Noord-Korea laat de Spelen voor wat ze zijn, maar dat heeft ook politieke redenen. We zijn benieuwd hoe het er met het inenten van onze vier triatleten aan toe zal gaan. En nee, wij zijn niet jaloers. We wachten geduldig op onze beurt en gunnen Rachel, Maya, Jorik en Marco een gezonde en rustige voorbereiding zodat ze eind juli beslagen ten ijs kunnen komen op het ultieme sportevenement: The Games!

Belgische kalender verandert ook

Was het gisteren de beurt aan de Nederlanders om een soort toekomstperspectief te schetsen en daarnaar te handelen, vandaag kwamen de Belgen los. Overigens vergaten we gisteren in het rijtje een niet onbelangrijke wedstrijd namelijk Tri Amsterdam. De populaire halve van de Tri Hard Series in onze hoofdstad gaat van 20 juni naar 3 oktober. Zo’n beetje het laatst mogelijke triathlonweekend in wederom een turbulent sportjaar.

Challenge Geraardsbergen op 6 juni coronaproof

Goed, de Belgen dan. Challenge Geraardsbergen was de grootste in het voorseizoen. Goed nieuws uit de gemeente van de beroemde Muur, want het evenement kan op de oorspronkelijke datum 6 juni coronaproof doorgaan. De Belgische organisatie verkeert in de gelukkige omstandigheid dat het recreatiedomein De Gavers goed afgesloten kan worden. Een finish op de altijd kolkende Markt is uiteraard uitgesloten, maar zwemmen (rolling start) op het provinciaal domein en toch twee keer de Muur beklimmen bij jet fietsen met vervolgens terugkeer op De Gavers voor het lopen en finish kan wel. En dus gaat Challenge Geraardsbergen door op 6-6, de datum die lange tijd synoniem stond met Alpe d’Huzes. De organisatie rekent op de discipline van de deelnemers. Ik denk dat ze zich keurig aan de afspraken zullen houden, want het is toch een buitenkansje om in juni dichtbij huis al een halve te kunnen/mogen doen.

Helaas ook enkele afgelastingen van Belgische races, waar een corona-proof event niet mogelijk is. Zo vervalt de City Triathlon in Leuven en gaan ook Sporkin kwart triathlon Veurne en De Peerdevisscher kwart triathlon Oostduinkerke spijtig genoeg niet door.

The German Three in Challenge Gran Canaria

Wie er in Geraardsbergen bij zijn, wordt later duidelijk. In eerdere Challenges is daar al wel meer duidelijkheid over. Challenge Mogan Gran Canaria bijvoorbeeld over een dikke week (24 april). Die Grosse Drie sind da: Jan Frodeno, Patrick Lange en Sebastian Kienle. De Duitse Armada neemt het op tegen Pieter Heemeryck en Pablo Dapena Gonzalez onder andere. Het vrouwenveld is niet minder sterk met het Olympische Londen-duo Nicola Spirig en Lisa Norden als sterkste troeven. In al dat geweld mag Sarissa de Vries wederom laten zien waarom zij onze sterkste triatlete op de halve afstand is.

Gomez doet een ‘Spirigje’

Met Javier Gomez erbij zou de wedstrijd nog sterker bezet zijn. Maar de Spanjaard kiest niet voor een Challenge in eigen land, maar traint al in Mexico en doet daar ook zijn eerste triathlon van 2021. Een week na Gran Canaria is daar Challenge Cancun. Javier kwam na Daytona niet meer in actie buiten dan een snelle 10 kilometer (29.58). Gomez heeft in de aanloop naar de Spelen ook de WCS-races in Yokohama en Leeds nog op het menu staan. Javier volgt met zijn deelname aan de halve triathlon de ‘Nicola Spirig-methode van 2012’ toen de Zwitserse kort voor haar Olympisch goud nog twee halves (waaronder Ironman 70.3 Antwerpen) wist te winnen.

Preview Ironman 70.3 Florida

Maar eerst is komend weekend nog Ironman aan zet. Na IM 70.3 Texas is het nu de beurt aan IM 70.3 Florida. Niet dat alle 50 staten een eigen IM 70.3 hebben hoor, maar precies in deze twee staten zijn ondanks corona evenementen toch de hele winterperiode mogelijk gebleken. Vanuit Galveston zijn veel triatleten 1621 kilometer oostwaarts gereisd naar Haines City, waar de race plaats heeft. Ook twee Nederlandse pro’s maakten de vlucht naar Florida: Michiel de Wilde en Tom Oosterdijk proberen korter te eindigen dan de 19e en 22e klassering, die ze in Texas behaalden. En Joe Skipper wil zich ook revancheren voor zijn DSQ. Hij negeerde een stayerpenalty en dat kwam hem op diskwalificatie te staan. Veel discussie over en weer, Skipper kwam net buiten het podium binnen maar zag zijn naam niet meer terug in de uitslag. Na zijn eigen uitleg op Instagram vond hij het wel prima zo. Op naar Haines City.

Ook de Nederlanders hebben leergeld betaald in Texas en hopen dus nog beter te doen. Tom verloor bijvoorbeeld twee keer kort achter elkaar zijn sportdrankvoeding op het slechte wegdek van het Texaanse fietsparcours. Daarmee verloor hij zowel ‘energie’ als de aansluiting met een achtervolgende groep. En dan kost zo’n halve marathon nog best wat kracht. Het overkomt Tom vast geen tweede keer. Michiel de Wilde zal zich in Florida sneller door de wisselzones heen werken en hoopt dat zijn hamstring die hem in de eerste Amerikaanse wedstrijd parten speelde bij het fietsen niet nog eens opspeelt. Beide Nederlanders azen erop om bij het zwemmen niet direct alleen te komen liggen iets wat ze in Texas wel overkwam. We spreken de mannen zondag na afloop van Haines City ongetwijfeld opnieuw.

Met 40 pro’s wordt het ook in Florida knap om in de onderste helft te eindigen. De belangrijkste kandidaten voor de overwinning zijn Sebastian Kienle, Matt Hanson, Andreas Dreitz, Marcus Herbst, Justin Metzler, Joe Skipper, Florian Angert, Ivan Rana en Bart Aernouts. Skye Moench is de te kloppen vrouw, zeker na haar zege in Texas. Jeanni Metzler-Seymour, Emma Pallant, Heather Jackson en Lesley Smith zijn haar voornaamste uitdagers.

Tot slot: want we hebben behalve de Arena Games in Rotterdam nog een spectaculair sportevenement in eigen land zondag. De NN Mission Marathon op vliegveld Twente hebben we al aangekondigd met de belangrijkste deelnemers en ook de duathlonlink met Ruth van der Meijden. Wat we niet gemeld hadden was dat ook triatleet Olaf van den Bergh ee gaat doen. De Tri2one atleet is zondag haas voor een 2.29 uur-tijd. Olaf was eerder dit jaar na Tristan Olij al de tweede beste Nederlander in de Ironman 70.3 Dubai en tweede M25. We gaan zien hoe lang Olaf zijn werk doet voor een toptijd. Misschien loopt hij wel tot de finish door!

 

 

 

 

 

I

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.