‘Ik was mijn sport kwijt’, zei Mo in de indrukwekkende talkshow De Vooravond; PTO Teams – WTJ 1816

DONDERDAG – Het was boeiende televisie vanavond de talkshow De Vooravond van Renze Klamer en Fidan Ekiz. Interessant vond ik hoe de twee mannen/jongens uit het gezin van Ruinerwold luisterden en toekeken toen triatleet Mohamed Masoo eerst zijn verhaal afstak. Je zag die mannen kijken naar die goedlachse Syrische sportman. Thuis op de bank zeiden we tegen elkaar: zouden Israel en Edino ooit van triathlon gehoord hebben als ze niet waren gevlucht, weg bij hun vader?

‘Ik was mijn sport kwijt’, zei de Syrische triatleet Mohamad Maso die vijf jaar geleden voor de oorlog naar Europa vluchtte. Dat was zeer treffend uitgedrukt. Renze bewonderde Mo toch al vanwege zijn welbespraaktheid. En dan te bedenken dat ie eerst Duits en daarna Nederlands (in zes maanden tijd) leerde. In alle opzichten een inspirerende persoonlijkheid, die we van harte een top vijf klassering in Osaka gunnen zodat hij naar de Olympische Spelen in Tokyo kan.

De programmamakers kondigden Mo als volgt aan:

De Syrische triatleet Mohamad Maso vluchtte vijf jaar geleden voor de oorlog naar Europa. Maar betere tijden lonken, hij hoopt zich deze maand te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio! Vanavond is hij bij ons te gast.

Kort daarna deden ‘de twee kinderen van Ruinerwold’ hun verhaal. Wie de vierdelige documentaire van die geweldige documentairemaakster Jessica Villerius uit Spijkenisse weet een beetje hoe het er aan toe ging bij dat gezin. Ruinerwold kende ik tot dan toe alleen van de veel te vroeg overleden master-triatleet Arend Middelveldt, inmiddels staat de plaats synoniem voor hoe beklemmend het er in een gezinssituatie aan toe kan gaan….

Waar het vorig jaar nog niet helemaal vlekkeloos liep met Maya Kingma, komt ze nu vast beslagen ten ijs in het Zwemcentrum zondag. Hier nog een fotootje na afloop van de Arena Games Rotterdam vorig jaar met haar eigen tekst erbij:

How I felt after a @superleaguetriathlon Arena Games preparation session where I did NOT want to go all out… 😅 Mission not accomplished… some very tough racing coming up this Sunday in Rotterdam! 🔥

Ze zijn er alle vier klaar voor, onze eigen toppers: Rachel Klamer, Maya Kingma, Rani Skrabanja en Marco van der Stel. Vanaf 14 uur gaan de twintig pro’s in de ring komen. De livestream wordt ter plaatse weer van commentaar gezien door voormalig toptriatlete Annaleah Emmerson. Om 10 uur komen de para’s al in actie met namens Nederland hetzelfde vijftal als in Londen: Jetze Plat, Geert Schipper, Nico van der Burgt, Brendan Bischof en Margret Ijdema.

Het programma ziet er als volgt uit:
10 uur paratriathlon race 1;
11.15 uur paratriathlon race 2;
12.05 medailles uitreiking;
14.10 pro women;
14.55 uur medailles;
15.12 uur pro men;
15.55 uur medailles.

 

The Collins Cup van de PTO zit eind augustus ‘redelijk veilig’ denken wij zo. Wie mag meedoen aan dit miljoenenbal bepaalt de stand van de PTO-ranking. De top 4 van de drie teams die meedoen is startgerechtigd. Stel dat de wedstrijden komend weekend al in Samorin zouden zijn dan bestond het deelnemersveld uit de volgende 24 atleten:

Team Europe (coaches Chrissie Wellington/Norman Stadler): Jan Frodeno, Alistair Brownlee, Sebastian Kienle, Gustav Iden, Daniela Ryf, Anne Haug, Lucy Charles-Barclay, Holly Lawrence.

Team USA (coaches Karen Smyers/Mark Allen): Rudy von Berg, Matt Hanson, Chris Leifmann, Ben Kanute, Jocelyn McCauly, Chelsea Sodaro, Skye Moench, Sarah Piampiano.

Team Internationals (coaches Erin Baker/Craig Alexander/Simon Whitfield/Lisa Bentley): Lionel Sanders, Braden Currie, Cameron Wurf, Sam Appleton, Teresa Adam, Paula Findlay, Sarah Crowley, Ellis Salthouse.

Dat ziet er meer dan indrukwekkend uit. Maar goed, het is nog geen 28 augustus. Van de lage landen zou Pieter Heemeryck nog een kans kunnen maken voor Team Europe. Hij staat nu veertiende.

Vandaag rustig met opschuivende evenementen. We vonden er toch eentje: Alpsman Extreme verlaat het voorjaar en gaat naar 24/25 september. Dat zijn er meer die voor dat weekend gekozen hebben…..

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.