Wilbert Jansen: na nierdonatie volgt de Gelreman; Journalist Thom raakte de juiste snaar bij ‘Mister Triathlon’ Rob Barel – WTJ 1821

MAANDAG – In human interest programma’s op teevee komt het nogal eens voor dat bijzondere mensen verkondigen dat ze toe zijn aan een uitdaging in het leven en daarbij triathlon als voorbeeld noemen. Ook maandagavond was dat weer het geval in het EO-programma ‘De 100: wachten op een donor’. De serie loopt al langer, maar al zappend kwam ik er vanavond voorbij. Voor presentator Bert van Leeuwen heb ik een zwak sinds hij de triathlon van Oud Gastel uitkoos voor het programma ‘Rennen voor Twee’, nu ook al weer zes jaar geleden.

 

 

In de reeks, die de EO nu uitzendt, ontmoet Bert enerzijds mensen die wachten op een donor en anderzijds spreekt hij met donoren. Zoals Wilbert Jansen, een 27-jarige man uit Zwolle, die een van zijn nieren aan zijn schoonmoeder Petra afstond. Wilbert is psychomotorisch therapeut en bewegingsagoog. Hij leerde zijn vriendin vijf jaar geleden kennen en zo ook zijn latere schoonmoeder, die een nierziekte heeft. Het zette de sportman Wilbert aan het denken. Zelf gezond, veel sportend en bereid een nier af te staan nadat hij vernam dat de risico’s van een donatie gering zijn. Een kleine kink in de kabel was het feit dat Wilbert en Petra verschillende bloedgroepen hebben. Maar dan komt het cross-over traject in gang. Zijn nier gaat naar iemand anders en die andere mix heeft vervolgens wel de juiste nier voor Petra. De match bleek snel gevonden, waarop het donatietraject kon worden ingezet.

Wat opvalt (althans voor een leek als ik ben) is dat Wilbert al na vier weken pijnvrij was. Zes weken tillen mocht niet, maar vijf weken na de operatie liep hij al weer acht kilometer hart. En Petra vaarde er ook wel bij, want haar nierfunctie steeg met sprongen al kwamen er door de medicatie alsnog enige complicaties, die haar nog wel parten spelen. Wilbert hoopt dat ook dat snel achterwege zal zijn. Intussen concentreert hij zich op zijn volgende uitdaging. Het volbrengen van een hele triathlon. Bert vraagt er in het programma nog maar eens naar: wat zijn de afstanden? Als Wilbert de 3,8 kilometer zwemmen, 180 km. fietsen en de marathon noemt, groeit de bewondering bij de bekende EO-presentator. Van de aanloop naar die wedstrijd – het gaat om de Gelreman op 28 augustus – is al een documentaire gemaakt op nieren.nl

Daarop ging de zaak aan het rollen. Hij werd gevraag mee te doen aan het programma ‘De 100’ en maakte zelf een Youtube-serie met de toepasselijke titel ‘Leven op 1 maNier’. Wilbert hoopt een inspiratiebron te zijn om na te denken over nierdonatie, een voorbeeld zijn voor andere donoren. Want orgaandonatie is heel goed mogelijk en ook daarna kun je nog een gezond, sportief leven hebben. In de triathlonwereld hebben we natuurlijk het mooiste voorbeeld van orgaandonatie (in zijn geval een nieuw hart) rondlopen: Wouter Duinisveld is het levende bewijs dat ook ‘de ontvangende partij’ daarna tot grootse daden kan komen. Zou best aardig zijn als Wilbert en Wouter elkaar ooit ontmoeten. Met of zonder camera’s.

Een ander mooi verhaal brachten we eerder vandaag op onze socials. Het was een interview met Rob Barel door journalist-in-opleiding Thom van de Loosdrecht. Toevallig kregen zowel Ruud als ik hem een paar maanden geleden aan de lijn. Hij wilde zich zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek met Rob in Overberg, dus vroeg hij ons de oren van de kop. Het deed me terugdenken aan mijn eigen stagetijd – nota bene al weer 37 jaar geleden – toen ik bloednerveus was voor een interview met Jan Janssen, Tourwinnaar van 1968.

Thom komt zelf uit Veenendaal en had veel zin om zijn beroemde streekgenoot te ontmoeten. Het mooie was dat hij vrijwel alle input van ons heeft laten liggen, waarschijnlijk omdat het gesprek met Rob (en Cora) een heel andere wending nam. Het ging opvallend veel over de jeugdjaren van Rob, over zijn ouders ook die de beruchte Razzia van Putten meemaakten. Complimenten derhalve aan Thom, die niet op de automatische piloot is gaan schrijven over de uiteraard ook roemrijke sportloopbaan van Rob Barel, maar er zijn eigen draai aan gaf. Als ik zijn docent zou zijn, kreeg ie een dikke negen. Wij hebben ervaringen terug gelezen, die we niet eerder hadden gehoord van Mister Triathlon. Als dat je lukt, ben je voor mij een geslaagd nieuwsmaker/journalist.

Blikken we nog terug op het weekend? Als we Thom van de Loosdrecht als schrijvend voorbeeld nemen, doen we dat dus niet. Dat zou te voorspelbaar zijn. We hebben er van genoten en vaak zijn woorden dan overbodig. Bovendien nadert het volgend weekend alweer met de Challenge-races in Gran Canaria (met Sarissa de Vries, Diede Diederiks, Tessa Kortekaas en Robert de Korte o.a.) en Taiwan. Daar trouwens 6000 deelnemers. Zou dat ook een Fieldlab-event zijn?

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

2 thoughts on “Wilbert Jansen: na nierdonatie volgt de Gelreman; Journalist Thom raakte de juiste snaar bij ‘Mister Triathlon’ Rob Barel – WTJ 1821

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.