EK Ironman Frankfurt naar 15 augustus; ook Klagenfurt en Thun schuiven; Teamcompetities; Kwalimomenten – WTJ 1822

DINSDAG – Hoppa, daar gaan we weer. De Nederlandse versoepelingen ten spijt, moeten er toch weer enkele wedstrijden schuiven. Zij het dan niet in eigen land, maar in buurland Duitsland en de Alpenlanden. Het gaat niet om de minste wedstrijden trouwens, want het EK Ironman Frankfurt, de Ironman Austria en de Ironman Zwitserland gaan afwijken van hun geplande datum.

De ‘langste dag van het jaar’  zo werd Ironman Frankfurt gepromoot. Dit jaar duurt ie korter, het is op 15 augustus immers iets korter licht dan op 27 juni. Het is de coronapandemie, die roet in het eten gooit. ,,We betreuren het uitstel van de race als gevolg van overmacht”, zegt Pascal Morillon, de Franse racedirector van het Ironman Europees kampioenschap in Frankfurt. ,,We zijn echter van mening dat het evenement onder betere omstandigheden in augustus kan plaatsvinden en we wilden ervoor zorgen dat onze atleten, partners en vrijwilligers zo vroeg mogelijk op de hoogte waren. We zullen er alles aan blijven doen om in de toekomst weer buitengewone race-ervaringen mogelijk te maken.”

Samen met Embrun, Cork en Kuopio

15 augustus is – ongeacht de dag – altijd de datum van de Franse Embrunman. Nu valt de 15e augustus (Mariahemelvaart) op een zondag en dus met veel meer wedstrijden op die datum. Zo zullen ook ook de Finse en Ierse Ironmans last krijgen van de extra concurrentie van de Duitse klassieker.

Een week na Frankfurt zou het Ironman-circus haar tenten opslaan in Klagenfurt (4 juli). De Karnten Ironman verkast naar 19 september. Natuurlijk is het ook dan druk op de Europese wedstrijdkalender: Emilia-Romagna, Powerman Zofingen en Aix-en-Provence onder andere. In het Zwitserse Thun wachten ze met smart op de primeur van hun Ironman, die in 2019 voor het laatst in Zurich was. Thun moet nog een paar weken langer wachten, want de race is niet op 11 juli maar 5 september. Afgezien van de Austria Tri Podersdorf en de start van de WK-week in Almere is de agenda die eerste september nog redelijk te overzien.

Agegroupers voor Hawaii

Omdat alle wedstrijden steeds dichter op de datum van het WK Ironman Hawaii (9 oktober) zitten, ziet het ernaar uit dat agegroupers minder kansen hebben zich te kwalificeren voor de komende editie van Kona. Zoals het er nu naar uitziet wordt het EK Ironman Frankfurt een van de weinige races in Europa. Ironman Hamburg bijvoorbeeld, nu op 29 augustus, heeft alleen slots voor Kona 2022. De kans is groot dat ook Thun en Klagenfurt dus in de cyclus voor 2022 terecht komen. Hamburg is de pro-kwalificatierace voor vrouwen geworden, zoals Nice dat is voor mannen. Nice valt helaas wel samen met het WK in Almere.

Zeven races Teamcompetities afgeblazen

In eigen land staat het E-team van de Teamcompetities wederom voor een huzarenstukje, want inmiddels zijn zeven wedstrijden voor dit jaar afgelast. Het gaat om triathlon Nijmegen (tevens NK sprint), stadstriathlon Amsterdam Nieuw-West (6 juin), Stadstriathlon Weert (13 juni), Speedman Groningen (13 juni), Utrecht (27 juni), Stein (4 juli) en Emmeloord (29 augustus). Verplaatst zijn DUIN Tri Almere (naar 15 augustus) en de 043 Triathlon Eijsden zoekt nog naar een alternatieve datum.

Minder prijzengeld, geen promotie/degradatie

Sommige divisies houden nog drie of zelfs twee wedstrijden over. DUIN Tri heeft ruimte voor nog een 2e divisie zuid en een 3e divisie noord en ook nog wat sprint races voor 2e divisie noord en vierde divisie noord, maar het is goed mogelijk dat er nog meer wedstrijden afvallen. Overigens races die alsnog gaan schuiven (behalve DUIN Almere) vallen af voor de Teamcompetities. Promotie en degradatie zal opnieuw een lastig verhaal worden evenals het prijzengeld. Anderzijds wordt de teams ook een deel van het inschrijfgeld terug gestort. Een online-meeting als start van het seizoen is verschoven naar 21 mei.

EK Kwalificatiemomenten in Alkmaar/Sittard

Wedstrijden houden is al moeilijk, je kwalificeren voor bijvoorbeeld een EK eveneens. De NTB heeft drie ‘alternatieve kwalificatiemomenten’ uitgezet voor het EK Triathlon voor junioren en beloften in Kitzbühel (Oostenrijk), het EK Aquathlon in Walchsee (Oostenrijk) en het EK Duathlon in Targu Mures (Roemenië). Deelname aan deze testmomenten is grotendeels op uitnodiging, op basis van ranking en eerdere wedstrijdresultaten. Atleten kunnen zich ook zelf aanmelden en worden geselecteerd op basis van hun prestaties. Het aantal deelnemers is per startserie beperkt tot 24 mannen en 24 vrouwen. Publiek is niet welkom en om mee te doen aan de kwalificatiemomenten voor triathlon en aquathlon moet een negatieve PCR test van maximaal 72 uur overlegd kunnen worden of een negatieve sneltest op de dag zelf.

Voor het EK aquathlon is op 1 mei de kwalificatierace in en rond zwembad Hoornse Vaart te Alkmaar. Voor het EK sprint is dat op 9 mei in Sittard met zwemmen in De Nieuwe Hateboer en fietsen en lopen in het Tom Dumoulin Bike Park. Tenslotte is er op dezelfde locatie – Tom Dumoulin Bikepark – een testmoment voor het EK sprintduathlon.

Brouwersdam

Nog weinig opbeurende berichten, dat begrijpen we wel. Echter ook fijn om te melden dat de Virtual GO-Triathlon van Brouwersdam al ruim 100 deelnemers heeft getrokken en dat de kansen op de TRI Zandvoort van de Dutch Tri Series toch wel iets groter geworden zijn.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.