Johnson en Whelan winnen, Bart Hollemans tweede M45 in Ironman 70.3 Busselton – WTJ 1832

ZATERDAG – De sportpers heeft meestal niet zo veel aandacht voor agegroupers in welke tak van sport dan ook. Wie zijn sport niet professioneel uitoefent, is minder interessant. Zo zou je kunnen redeneren. Tegelijkertijd worden er onder agegroupers toch prestaties geleverd, die wat ons betreft best het vermelden waard zijn.

Afgelopen nacht werd de ‘agegroup-only’ Ironman 70.3 Busselton gehouden, ook wel bekend als de Ironman 70.3 Western Australia. Busselton ligt in het zuid-westelijke puntje van het land. De badplaats staat al jaren bekend om haar triathlons met start op het strand met de Busselton Jetty als magnifiek decor. U weet wel, die 1841 meter lange houten pier met de vier huisjes erop.

Daar gingen afgelopen nacht Nederlandse tijd ruim 1000 triatleten te water voor de halve afstand, toch wel lekker dat in landen als Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico en een aantal staten in de USA de wedstrijden gewoon doorgang kunnen vinden. Laten we hopen dat het snel ook in Europa zo ver is. Andere jaren deden er nog pro’s mee en ook nu had titelverdediger Matt Burton zich wel ingeschreven, maar regels zijn regels. Alleen de agegroupers. Dus schoof Brett Johnson een plaatsje op. Vorig jaar had ie al de tweede eindtijd achter Burton, nu won de Ozzie de race.

 

Het was landgenoot Bradley Smith die na 26.21 minuten als eerste uit het water kwam. Ruim vijf minuten later kroop de latere winnaar als ongeveer dertigste aan de kant. Op de fiets hield Smith het lang vol tot James Martin hem na 60 kilometer passeerde en als eerste aantikte in de tweede wisselzone. Johnson was inmiddels opgeschoven nar een zevende plaats op nog maar drie minuten achterstand. Met een halve marathon van 1.16 uur in de benen was Brett beduidend sneller dan de concurrentie, waarvan alleen Alex Stuart met 1.20 enigszins in de buurt kwam. Dat tweetal kwam dan ook als nummers 1 en 2 over de meet. De derde plaats ging naar Kevin McEwan.

Vorig jaar was Nederlander Rob Pouw in deze wedstrijd nog goed voor een top tien-klassering. Deze editie was Bart Hollemans (voormalig Hawaii-ganger) onze beste man. Hij kwam op de 50e plaats binnen in 4.35.20. Bart was Sjoerd Algera (ook Hawaii gedaan) finishte als 67e in 4.41.45 uur, in zijn agegroup M35 was dat de 23e plek. Ook John Welgemoed bleef onder de 5 uur: 4.53.14 en daarmee 109e. Onder de paratriatleten klasseerde Robert van der Kraats, geboren Nederlander, zich als vierde. Zijn tijd: 7.15.19 uur. Vorig jaar nog goed voor de winst.

Beste triatlete was Fiona Whelan, de Australische moet het al evenmin van haar zwemmen hebben want ze kwam vijf minuten na landgenote Jasmin Lance langs op Busselton Jetty Beaches aan. Al heel snel stelde Whelan orde op zaken: op 30 kilometer fietsen had ze de koppositie te pakken om die ook niet meer af te staan. Vier minuten na Whelan was het Siobhan McCloskey op een tweede plaats. Zij wisselde ten opzichte van de editie 2020 stuivertje met Ann Brinkamp. Nederlandse triatletes stonden niet aan de start.

Busselton heeft zoals gezegd, meerdere momenten in het jaar dat er een triathlon gehouden wordt. In december is het weer de beurt aan de volledige Ironman, dan ook gekoppeld aan wederom een agegroup-only Ironman 70.3. Dat dubbel organiseren in hetzelfde jaar lijkt een trend te worden bij Ironman, want ook Haines City gaat er na het succes van een paar weken geleden een tweede editie 2021 aan toevoegen. In het tweede weekend van december. De combinatie Challenge Daytona (eerste weekend december) en Ironman 70.3 Haines City honderd mijl zuidelijker in Florida is dan goed te doen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.