Els Visser is terug; Ironman 70.3 Busselton; Triatleten/duursport op tv – WTJ 1831

VRIJDAG – Het was lange tijd stil rondom Els Visser. Dat viel eens te meer op, omdat ze in januari rondom haar boekpresentatie ‘Geen Zee Te Hoog’ mega veel aandacht kreeg in alle media. In haar meest recente Newsletter schrijft ze ‘back on track’ te zijn.

Els moest een aantal maanden rust nemen en herstellen van een beenblessure, waarvan ze hoopte dat het sneller zou genezen. Ze moest daarmee ook de balans in haar leven weer zien te vinden. ,,Dat kostte best tijd en ik dacht niet al te veel aan sporten.”

Autobiografie

Het bracht zeker ook wat onzekerheden te weeg, maar gelukkig kan ze nu zeggen dat ze pijnvrij kan zwemmen, fietsen en lopen. Tussen haar oren moest het ook weer even op z’n plaats gezet worden, Els wilde ook weer plezier hebben in het sporten. Ik denk dat veel mensen ook onderschatten wat zo’n autobiografie met zich mee kunnen brengen. Je deelt wel even een groot aantal cruciale momenten uit je leven met – in haar geval – heel veel lezers.

,,Soms moet je even tegen een muur op lopen, dat hoort bij je zelfontwikkeling. Leer ervan en haal er op de lange termijn voordelen uit. Never waste a good crisis.”

Nieuwe coach voor Els

Vervolgens bedankt Els Red Bull Athlete Performance Center, die in haar zijn blijven geloven. Om het niet nogmaals mee te maken, heeft Els wat wijzigingen doorgevoerd. Ze gaat Europa voortaan als uitvalsbasis zien, dichterbij familie en vrienden en meer mogelijkheden om zich ook als persoon verder te ontwikkelen. Haar nieuwe coach is Semira Bontognali, zij maakt deel uit van het TriSutto-team vanuit het trainingsoord Sankt Moritz, Zwitserland.

De komende twee weken is ze op Gran Canaria, waar juist de Challenge is afgelopen. Directe wedstrijden waarin we Els weer aan de start zien noemt ze nu nog niet. Of toch: Wings for Life Run op 9 mei staat in elk geval genoteerd. Daar doet ze met haar team aan mee. Het is de bekende loop voor het goede doel, waarbij atleten zo lang mogelijk voor de Catcher Car (jachtwagen) uit blijven lopen. Die rijdt met een gemiddelde snelheid van 16 km/uur. Zodra de wagen voorbij komt, is de race over.

Even leek het er dus op of de zee van de eerste maanden van 2021 was een tikkie te hoog. Gelukkig pakt het goed uit. Hoe dan ook: welkom terug Els Visser in jouw fijne triathlonwereld!

Twee Ironmans 70.3 dit weekend

Waarschijnlijk dus geen Australische overwintering meer op het menu. Voor het opdoen van wedstrijdritme is het Down Under echter net verkeerd. Want we hadden gisteren al wel over Ironman 70.3 St. George en Challenge Cancun, er is zaterdag nog een race namelijk de Ironman 70.3 in Busselton, Western-Australia. In december is er traditioneel de Ironman (volledige afstand), zaterdag dus de helft. Op deze halve zijn niet zo gek veel grote namen. Matt Burton of Nick Baldwin en Felicity Sheedy-Ryan maken veel kans op de eindzege.

Wilbert, Marten en eerbetoon Cas zijn tv-pareltjes

Op televisie waren er afgelopen week weer een aantal tri-gerelateerde onderwerpen. In ‘De 100’ was Wilbert Jansen weer te zien in zijn trainingen op weg naar de Gelreman. Zoals eerder vermeld stond hij een nier af. Verder was Marten van Riel lekker bezig, niet in een triathlon maar nog veel meer onderdelen in het Vlaamse tv-programma De Container Cup, waarin gelopen, gegolfd, geroeid, geschoten, gefietst en ‘gebankdrukt’ wordt in een zeecontainer. Marten staat er ook daar goed voor (de opnames zijn al achter de rug), maar pas na volgende week weten we of de Loenhoutse professional gewonnen heeft. Hij versloeg alvast geen kleintjes: topcoureur Remco Evenepoel en werelduurrecordhouder Victor Campenaerts onder anderen.

Tenslotte was er nog die schitterende documentaire ‘You’ll never walk alone’ over het eerbetoon aan de terminaal zieke marinier Cas van Bakel, die op 34-jarige leeftijd overlijd. Zijn kameraden besluiten het wereldrecord speedmars aan te vallen. Cas maakt dat helaas niet meer mee, hij overlijdt in januari 2020. De speedmars kan ondanks de pandemie toch doorgaan op 24 oktober. Het record staat op naam van een Brits team (4.16.48 uur) en het wordt verbroken en zelfs onder de vier uur gebracht door de Nederlandse mariniers en oud-mariniers: 3.58.55 uur! Onder de deelnemers was coach/begeleider Maurits Heikoop, prominent in beeld en aan het woord in de documentaire. Maurits is ook fervent triatleet. En Cas was zelf ook op en top sportman, hij liep onder meer de 60 van Texel.

Voor de liefhebbers maakte de groep in de aanloop naar de recordpoging en na afloop van een 3 uurs-training een indrukwekkend lijstje statistieken bekend:

• Gemiddelde maximale hartslag tijdens 3 uurs-training: 191 bpm
• Gemiddelde VO2-max-waarde: 60,7 ml/kg/min
• Hoogste VO2-max-waarde: 79,7 ml/kg/min
• Gemiddelde energieverbruik per uur tijdens een 3 uurs-training (KCAL): 973 kcal/uur
• Gemiddeld totaal energieverbruik tijdens een 3 uurs-training: 2921 kcal
• Gemiddeld gewichtsverlies tijdens een 3 uurs training: 1,5 kg
• Maximaal gewichtsverlies tijdens een 3 uurs-training: 3 kg
• Gemiddeld gewicht lopers: 84 kg
• Gemiddeld percentage rugzakgewicht (18,2) van hun eigen gewicht: 22,3 procent
• Gemiddeld vetpercentage: 11,8 procent
• Gemiddeld BMI: 24,3

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.