Wie mag mee naar EK/WK Aquathlon? Gomez en Palacio winnen Cancun; drenkeling St. George – WTJ 1835

ZONDAG – Nog even terug naar Alkmaar, waar onze ‘aquatleten’ (zou dat woord al bestaan eigenlijk?) zich in de kijker moesten sporten om in aanmerking te komen voor de Europese titelstrijd in het Roemeense Targu Mures of zelfs het WK in eigen land, Almere.

Selecties voor EK en WK aquathlon

Want Armand van der Smissen en zijn team is er grotendeels aan uit, wie mee mag naar deze wedstrijden. Bij de elites Eva Cornelisse en Roel Kwaaitaal, U23 Silke de Wolde, Joyce Caro, Pim Bakker en Hugo Jan Bosscher, juniores Robin Dreyling, Aniek Mars, Merel Veltman, Niels van Lanen en Olaf Jan Bosscher.

,,Het is nog wel een puzzel qua wedstrijdplanning en logistiek”, aldus Armand, ,,Vier dagen na het EK triathlon voor junioren is de aquathlon, drie dagen later is een Europe Cup in de buurt en negen later het EK duathlon in Roemenië.” Veel zal afhangen van de Covid-omstandigheden op dat moment en de reismogelijkheden. Victor Goené was ook uitgenodigd voor beide kampioenschappen. Hij prevaleert zijn studie boven deelname aan het EK, maar is er wel bij op het WK in Almere.

Winst voor Javier Gomez en Romina Palacio Balena in Cancun Challenge

Met veel topatleten in de concurrerende Ironman 70.3 St. George was in Challenge Cancun de Spanjaard Javier Gomez de grote favoriet. De achtvoudig wereldkampioen op diverse afstanden maakte zijn favorietenrol waar. Even leek het erop of zijn echtgenote Anneke Jenkins zou voor een dubbelfeestje zorgen, maar door een blessure aan haar voet moest de Nieuw-Zeelandse uitstappen. Daarmee was de weg vrij voor Romina Palacio Balena, een 36-jarige triatlete uit Haedo, Argentinië. In Latijns-Amerika draait Romina al zo’n vijftien jaar mee aan de top. Ze deed een aantal jaren mee in het World Cup-circuit met als beste resultaat een achtste plaats en haalde brons op de Zuidamerikaanse Spelen plus een handvol Argentijnse titels. Ze haalde de Spelen van Rio net niet.

Age is just a number

In het spoor van twee landgenoten kwam Javi als derde uit de Caribische Zee, die al een heerlijk temperatuurtje gaf zoals het ook in de buitenlucht al snel meer dan 30 graden Celsius werd. Het fietsen werd beheerst door de masters in het veld: Andy Potts is 44, maar de oud Olympische zwemmer liet nog maar eens zien nog lang niet versleten te zijn. Hij nam de kop over van de 38-jarige Javier Gomez, maar verloor die weer na een lekke band. Tegen het einde van de 90 kilometer door Yucan kwamen de twee routiniers weer samen om gelijktijdig te wisselen naar het lopen. De derde man die binnen kwam was de Zwitser Ruedi Wild…39 jaar jong. Nog net geen master dus. Ach ja, age is just a number.

Emmanuel Lejeune keurig achtste

Dit drietal mocht op de halve marathon gaan strijden om de podiumplaatsen, de concurrentie lag te ver achter. Gomez kreeg het al snel op de heupen en was vertrokken voor een mooie overwinning in zijn geliefde Mexico. Klaar was de klus in 3.46.36 uur. Titelverdediger Andy Potts (winnaar van de laatste editie in 2019) hield lang stand op de tweede plaats, maar met nog zes kilometer te gaan zag hij Ruedi Wild langszij komen. Zo kreeg de Mexicaanse Challenge een Spaans-Amerikaans-Zwitsers podium. Vierde en vijfde werden vervolgens Michael Weiss (40 en wederom snelste fietser) en Tyler Butterfield (38). Een keurige achtste plaats was er voor de Belg Emmanuel Lejeune, die vooral indruk maakte bij het zwemmen en zeker lopen (4e looptijd). Ook weer niet zo verwonderlijk, want we hebben hier met de wereldkampioen aquathlon 2018 van doen. En Emmanuel is nog wel ‘jong’: 29 pas….

De mannenwinnaar heeft als naam voluit Javier Gomez Noya. Prachtig natuurlijk, maar nog niet zo mooi als die van de winnares. Romina Palacio Balena. Ook zij dus al de 35 lentes voorbij, maar als je er statistieken op na zou slaan zal de conclusie zijn dan 35-plussers het nu eenmaal gemiddeld beter doen op de langere afstanden dan de jonkies.

Geen dubbelslag Gomez-Jenkins

Als telt niet in de sport en dat weet Anneke Jenkins maar al te goed. ‘Mrs. Gomez-Jenkins’ lag op zegekoers na het zwemmen en fietsen al waren de Amerikaanse Annie Kelly en Palacio Balena niet ver weg. Luttele kilometers aan het lopen, kwam Jenkins in moeilijkheden. Ze voelde aan haar voet en wierp prompt de witte handdoek. Javier en Anneke trouwden eind 2018 in Nieuw-Zeeland, veel wedstrijden doen ze samen al ziet het er niet naar uit dat ze allebei voor eigen land in Tokyo uit mogen komen. Javier staat 17e in de ranking, Anneke 148e.

Terug naar de enige echte CC, de Challenge Cancun, toch al weer de zesde Challenge-race van dit jaar. Met het uitvallen van Jenkins nam Romina Palacio Balena aan de leiding en stond die ook niet meer af. Ze had intussen stelselmatig haar voorsprong op Annie Kelly uitgebreid tot vier minuten aan de finishlijn. Tot vreugde van de organisatoren haalde Palmira Alvarez voor Mexico het brons, zeven minuten na de Argentijnse winnares. Twee jaar terug stond op die podiumplek nog Yvonne van Vlerken. Zesde was de Spaanse Saleta Castro, in het verleden winnares van Ironman Maastricht. De Zuidafrikaanse Natascha van der Merwe, waar we eerder over schreven, finishte als 21e.

Gomez – Palacio: zeges op halves

Voor Javier Gomez was het zijn derde Challenge-overwinning met daarnaast nog negen Ironman 70.3-overwinningen, waaronder twee wereldtitels. Het verhaal van Romina Palacio Balena is dat van ‘de aanhouder wint’. Ze was al vijf keer tweede en twee keer derde op een Ironman 70.3 en nu dan de kroon op het werk met een eerste Challenge-zege.

Triatleet verdronken in IM 70.3 St. George

Terug nog naar Ironman 70.3 waar de euforie van een prima organisatie, een megaspannend duel tussen Lionel Sanders en Sam Long en de daverende zege van Daniela Ryf kort na hun finishes snel omsloeg. Reden: een van de 2000 deelnemers was in het water in problemen gekomen, wel snel door de reddingsbrigades uit het water gehaald, maar reanimatie mocht niet meer baten. De Ironman-organisatie laat weten erg mee te leven met familie en vrienden van de triatleet, waarvan nog geen naam is vrij gegeven omdat eerst alle familie moet zijn ingelicht. Het is de 26e drenkeling in een triathlon onder het Ironman-label sinds 1986 en het 53e slachtoffer in het open water bij triathlons wereldwijd.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.