Niels en Silke winnaars zwemloop Alkmaar; Natascha en Carlos in Hall of Fame – WTJ 1834

ZATERDAG – In Alkmaar waren vandaag de selectiewedstrijden voor het EK aquathlon in Targu Mures en het WK aquathlon in Almere. In de voorselectie zijn Roel Kwaaitaal, Maaike Vooren en Eva Cornelisse al geselecteerd bij de elites, mogen Sam Kraaijeveld, Silke de Wolde en Joyce Caro (enkel WK) meedoen bij de U23 en komen Olaf Jan Bosscher en Niels van Lanen vrijwel zeker uit in het juniorenveld.

Ze moesten vandaag in en bij zwembad Hoornsevaart van Alkmaar in elk geval vormbehoud tonen. Dat ging de jongste sterren goed af, want Niels van Lanen noteerde de snelste tijd (29.07) en Olaf Jan Bosscher de tweede (29.36). Victor Goene bleef ook nog binnen het half uur. Pim Bakker, Roel Kwaaitaal en Hugo Jan Bosscher zaten er net boven. Snelste zwemtijd kwam overigens op naam van Sem Lazaroms uit Oud Gastel, die in de totaalstand elfde werd.

Foto: Saskia Pennekamp

Vorig jaar liet Silke de Wolde in Amersfoort al zien dat de aquathlons haar wel liggen. De Almeerse mag zich opmaken om in september voor eigen publiek een gooi te doen naar de wereldtitel der beloftes. Ze bewees vandaag dat ze terecht bij de Oranje-selectie hoort. Haar 32.03 was liefst 35 seconden sneller dan stadsgenote Robin Dreijling. Eva Cornelisse zette de derde tijd neer en de nummer vier Aniek Mars stond iets meer dan een minuut toe op Silke. De nummers vijf en zes kwamen ook uit Almere: Joyce Caro en Merel Veltman.

Foto: Saskia Pennekamp

Wat het precies betekent voor de selecties van beide kampioenschappen, zal coach Armand van der Smissen, die het ‘evenement’ samen met een aantal officials op touw zetten, later bekend maken.

 

Ironman had behalve twee prachtwedstrijden nog mooi nieuws want vanuit het hoofdkantoor in Tampa Florida werd bekend gemaakt dat Natascha Badmann en Carlos Moleda in oktober worden geintroduceerd in de Hall of Fame. De ceremonie die daarmee gepaard gaan vindt plaats voorafgaand aan het Supersapiens Ironman Wereldkampioenschap in Kailua-Kona, Hawaii.

CEO Andrew Messick zei dat Natascha en Carlos veel betekend hebben voor zowel de Ironman community als voor de hele triathlon. ,,Ze hebben het meer dan verdiend. Het zijn twee waardige ambassadeurs van de triathlon.”

Natascha Badmann was de eerste Europese vrouw, die de wereldtitel Ironman op Hawaii veroverde in 1998. Ze zou die prestatie nog vijf keer herhalen: in 2000, 2001, 2002, 2004 en 2005. Die laatste won ze na een achterstand van 10 minuten op Michellie Jones te hebben goed gemaakt. Geboren in het Zwitserse Basel (net als Javier Gomez trouwens) zou Natascha uitgroeien tot een echte legende en icoon in de sport. Op haar 29e won ze voor het eerst, ze hoort bij de vier vrouwen in de geschiedenis die de titel meer dan drie keer won. Pas in 2016 trad Natascha terug als professioneel triatlete. Ze was toen 50 en had er 20 grootse jaren in de Ironman op zitten. Op haar 45e zette ze het fietsparcoursrecord neer: 5.06.07 uur. Badmann is getrouwd met haar coach Toni Hasler, ze hebben 1 dochter Anastasia.

Carlos Moleda is vijfvoudig wereldkampioen Ironman bij de paratriatleten en een pionier in de sport. Hij is 58 jaar geleden geboren in Sao Paulo, Brazilië en verhuisde op 18-jarige leeftijd naar de USA waar hij marinier werd. Bij gevechtshandelingen raakte hij in 1989 verlamd, waarna hij zich als een van de allereerste paratriatleten in competitie ging. In 1998 brak hij de 11-uursgrens op het WK Hawaii. Van 1998 tot 2000 vocht Moleda mooie duels uit met concurrent David Bailey. Het was ongelofelijk hoe hij op z’n 53e in 2015 nog voor de vijfde keer de wereldtitel onder de paratriatleten won. Twee jaar later nam Jetze Plat de titel over. Inmiddels is Moleda uitgegroeid tot de grote promotor van de para-sport.

Natascha en Carlos zijn de 39e en 40e personen, die hun naam toegevoegd zien aan de Ironman Hall of Fame. Een indrukwekkend lijstje, wat we graag delen:
IRONMAN Hall of Fame:

Year Inductee(s)
1993 Dave Scott
1994 Julie Moss
1995 Scott Tinley
1996 Paula Newby-Fraser
1997 Mark Allen
1998 John and Judy Collins
1999 Valerie Silk
2000 Tom Warren
2001 Dr. Bob Laird
2002 Bob Babbitt
2003 John MacLean / Gordon Haller / Lyn Lemaire
2004 Greg Welch
2005 Jim Maclaren
2008 Team Hoyt – Rick and Dick Hoyt
2011 Mike Reilly
2012 Graham Fraser
2013 Peter Henning
2014 Georg Hochegger / Helge Lorenz / Stefan Petschnig
2015 Lori Bowden / Heather Fuhr
2016 Lew Friedland / Peter Reid
2017 Chrissie Wellington
2018 Ken Baggs / Erin Baker / Rocky Campbell / Scott Molina
2019 Tim DeBoom / Kenneth Gasque / Michellie Jones / Jan War
2021 Natascha Badmann / Carlos Moleda

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.