Project sub 7/sub 8 uur met Ali, Lucy, Kristian en Lucy neemt serieuze vormen aan – WTJ 1847
DONDERDAG – We brachten het nieuws in januari: Alistair Brownlee en Lucy Charles-Barclay gaan in 2022 een gooi doen naar het absolute wereldrecord op de hele triathlon/Ironman. Ali streeft daarbij naar een sub 7 uur-tijd en Lucy wil onder de 8 uur finishen.
Het moet ergens in de lente van 2022 gebeuren en het wordt al net zo sensationeel gebracht als Eluid Kipchoge’s sub 2-uur project op de marathon. Met inschakeling van de sportwetenschappen kwam die recordpoging tot stand en dat is ook wat er met de Ironman-recordpogingen wordt beoogd.
Twee jaar geleden werd het plan na de Ironman 70.3 Bahrain geboren, laat organisator/promotor Chris McCormack weten. Dat was tijdens een etentje met Jan Frodeno, Daniela Ryf, Alistair Brownlee en Javier Gomez. Chris vroeg Daniela of ze onder de 8 uur dacht te kunnen komen. Haar antwoord: misschien onder de juiste omstandigheden. ,,Maar dan kan een man ook onder de zeven uur”, redeneerde Macca hardop.
Het idee liet hem niet los. Als oprichter van Mana Sports en Entertainment Group is hij gewend om nieuwe elementen aan de triathlonsport toe te voegen. Chris zocht contact met de Pool Sebastian Kulczyk, ervaren triatleet, die het idee verder uitwerkte. Intussen conformeerden ook Kristian Blummefelt en Nicola Spirig zich aan het project. Zij zullen het tempo hoog houden, maar ook voor eigen kans gaan. Met vier is de kans groter dat records sneuvelen dan als alleen Alistair en Lucy zouden starten. De battle is dus op het scherpst van de snede.
Vier topatleten/wereldsterren met echter 1 ding gemeen: de grootste vis van allemaal (Ironman Hawaii) hebben ze nooit gewonnen. Macca kreeg regelmatig de vraag voorgelegd waarom hij niet voor Frodeno of Ryf gekozen heeft. ,,We zochten atleten, die er heilig in geloofden dat het zou lukken. Jan is tegen die tijd 40. Alistair is volgend jaar op de toppen van zijn kunnen op langere afstanden.
Van de twee triatletes heeft Nicola geen Kona-aspiraties. ,,Ze wil eenmalig een hele doen, het wereldrecord aanvallen en zich dan terugtrekken. En Lucy ken eigenlijk geen grenzen, zij gaat er gewoon voor.”
De recordpoging zou aanvankelijk in maart 2022 zijn en dan in het Midden-Oosten (Bahrain b.v.). Maar dat parcours had te veel wind en een paar heuvels. Daarmee bleven twee locaties in Noord-Amerika – de race-circuits in Daytona en Miami, bekend van de Challenge-races – over, maar dan wel eind april 2022. ,,De luchtvochtigheid, de buitentemperatuur, watertemperatuur, zoet of zout water. Het wordt zoet, want zout kan ook tot uitdroging leiden. Het parcours wordt definitief wel op een afgesloten circuit, waar de atleten de minste last van de wind hebben”, zegt Chris.
Elke triatleet krijgt een team van acht atleten als ‘hazen’ om zich heen. Hoe ze worden ingezet, bepalen ze zelf. Kristian wil bijvoorbeeld geen lopers bij hem en Lucy zoekt slechts 1 snelle zwemmer, ze is immers al de beste in het water onder de triatletes. Cameron Wurf heeft al toegezegd voor het fietsonderdeel. En wellicht komt Mo Farah mee lopen.
Overigens staat niet iedereen te juichen bij de aanstaande recordpoging. Zesvoudig Hawaii-winnaar Dave Scott ziet veel dat iemand in de wedstrijd in Kona onder de 7,5 uur duikt. ,,Een 45 minuten zwemn, een 4.10 fiets en een 2.33 marathon en het is gepiept”, lacht de levende triathlonlegende. Het Hawaii-record staat nu nog op 7.51.13, de Duitser heeft ook de snelste tijd ooit (Roth 2016: 7.35.39). Alistair moet dus hoe dan ook nog 36 minuten harder.
Huub staat garant voor het beste wetsuit bij de recordpoging. ,,Het is het onderdeel waar relatief de minste tijd te winnen valt”, zegt Huub-oprichter Dean Jackson, ,,Maar wat zouden we balen als er 7.00.05 uitrolde, terwijl wij die 5 tellen hadden kunnen voorkomen.”
Huub wil zwemmers als Richard Varga, Henri Schoeman of open waterspecialisten Jack Burnell en Thomas Lurz inschakelen. In het testlab op Mallorca is het team van Huub al volop bezig met het in elkaar zetten van het perfecte wetsuit voor Brownlee.
Dat het Daytona-circuit snel is, geeft ook Dave Scott wel toe. Mannen als Lionel Sanders, Sam Long en Magnus Ditlev waren in 1.39 uur klaar met 90 kilometer. De mogelijkheid bestaat dat Brownlee de eerste 120 km. op een triathlonfiets rijdt om vervolgens de laatste 60 op een ‘gewone’ racefiets. Dat brengt de dubbele Olympische kampioen in een andere fietshouding en omdat het stayeren wordt toegelaten met snelle fietsers om hem heen een logische keuze. Punt wordt wel dat het hele peloton om hem heen dat hoge tempo volhoudt. Verder geen scherpe bochten, remmen moet eigenlijk niet nodig zijn. Hooguit bij het binnenrijden van de tweede wisselzone. Onnodig te zeggen dat er aan een supersonisch snel fietsmonster wordt gewerkt. Of beter: twee exemplaren.
Het 1.59-project van Kipchoge leerde ons dat ook bij het lopen de technologie niet stil staat. Zijn Nike’s Alphafly krijgen ongetwijfeld navolging bij Adidas, waar Ali mee loopt. Verder volgen nog hoogtestages (onder meer Sankt Moritz), samenwerken met vele sportwetenschappers enzovoorts.
,,Maar”, zo benadrukt McCormack, ,,Alles hangt af van het beschikbare budget. Jim Ratcliffe, eigenaar van Ineos, is inmiddels bij het project betrokken. Sebastian Kulczyk is miljonair, maar zijn geld gaat naar liefdadigheidsinstellingen. Daar gaan we niet aan tornen.” Een ander belangrijk issue is de beschikbaarheid van andere atleten, specialisten die immers ook hun eigen wedstrijdplanning of trainingsprogramma hebben.
Maar dat het spectaculair zal worden, zoveel is zeker!