Nu strijden de duatleten in Sittard; Wie is Valentin?; Preview Caorle en Yokohama – WTJ 1848

VRIJDAG – Voor het derde weekend op rij zijn er selectiewedstrijden voor internationale kampioenschappen. Na de aquathlon in Alkmaar en de triathlon in Sittard keren we opnieuw terug naar de Sportzone Limburg maar nu voor de duatleten. Meer specifiek is de locatie het Tom Dumoulin Bike Park. Mooier kan eigenlijk niet, nu donderdag bekend geworden is dat Tom weer terug in het zadel klimt om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Maar wie weet, staat ie zaterdag nog wel even te kijken. Net als voorgaande weken zijn het ‘besloten wedstrijden’. Dus geen publiek, enkel officials en betrokkenen van de NTB. De algehele organisatie ligt in handen van Armand van der Smissen en zijn team. Vanaf 15.00 uur komen de atleten in actie. Behalve de klassering wordt nu ook gericht gekeken naar het loopniveau. Zo moeten de elite-atleten (m/v) 32.05/36.10 kunnen lopen, de beloftes 32.20/37.00 en de junioren 16.00/18.20 (over de korte afstand uiteraard).

Topveld in Sittard: duathlonselectierace EK en WK

Voorgeselecteerd op basis van hun top 50-klassering op de wereldranglijst moeten Sophie van der Most, Ann Schoot Uiterkamp en Marije Hijman vorm behoud tonen. Ann gaf vorige week in Mafra al haar visitekaartje af. Voor het EK in Roemenië en het WK in Almere plaatsen zich de eerste 2 elite-atleten, mits ze ook top vier overall zitten. Verder de eerste twee U23-ers en de eerste twee junioren. Als extra voorwaarde geldt dat elke atleet binnen 6 (elite), 7 (U23) en 9 (junioren) procent van de overall-winnaar finisht.

Luke Verburg is terug

Sommige atleten komen voor de derde opeenvolgende week tegen elkaar uit, maar de duathlonspecialisten zijn er nu ook bij. En we zien veldritspecialist Luke Verburg terug in de duathlons. Als zoon van triatleten Marcel Verburg en Margriet Uil was hij wel even actief in de combisport, maar koos toch al vroeg voor het wielrennen. Zaterdag is hij er echter weer bij. Of Luke ook hard kan lopen? We zullen het zaterdag zien.

Foto: Tom Brys

Hij komt bij de neo’s mannen als Joey van ’t Verlaat, Joost Somsen, Koen Wiggers, Dorian Horsten en Mario Poldervaart tegen. Ook die laatste kon wel eens voor een verrassing zorgen. Bij de junioren is Valentin van Wersch wellicht grootste kanshebber. Vierde was ie al in de triathlon en toen reed ie oersterk op de fiets. We noemden hem toen al de verrassing van de dag, maar dat komt omdat Valentin tot vorig jaar nog in Singapore woonde en daar – en in Europa – onder Franse licentie wedstrijden deed.

Inmiddels traint Valentin bij TVS’90. Hoe dat zo gekomen is, legt Jeroen van ’t Verlaat van de club graag uit. ,,Inderdaad een heel verhaal. Vorig jaar kregen we een mailtje van zijn vader. Die gaf aan dat Valentin (die toen nog in Singapore woonde) ging studeren in Europa en dat de keuze waar hij ging studeren ook afhing wat de mogelijkheden qua training waren. De keuze was tussen Engeland en Nederland. Hij wilde, als hij ging studeren ook kijken, hoe ver hij kon komen in de triathlon. Ik heb verschillende keren lang met vader Wouter en Valentin gesproken en aangegeven wat de mogelijkheden hier waren. In ons eredivisieteam kon hij zich sowieso laten zien op het hoogste niveau en ik heb ook Armand er bij betrokken zodat hij als het mogelijk was ook bij het RTC kon gaan trainen.”

Het duurde kennelijk even voordat de familie Van Wersch de knoop door kon hakken. Jeroen: ,,Na lang wikken en wegen heeft hij voor een studie in Rotterdam gekozen en is hij lid van TVS geworden. Trainen bij ons is nu nog wat lastig, maar dat heeft hij opgelost door te trainen bij PAC Rotterdam. Dat is bij hem om de hoek. Ik vermoedde al dat hij wel eens iedereen kon gaan verrassen, afgelopen seizoen wilde hij al op het NK in Roermond starten maar toen was hij door corona geveld.”

Op het zwemonderdeel kwam Valentin nog niet geheel uit de verf. Het fietsen en lopen was ijzersterk. Volgens Jeroen liet hij afgelopen zondag al echt zien wat hij kan. ,,Jammer dat hij heel weinig heeft kunnen zwemmen, maar we kijken nu of we dat snel op kunnen pakken en als de zwembaden open gaan, komt ook die progressie vanzelf.”

Op internationaal niveau deed Valentin al mee aan de Super League Triathlons in thuisland Singapore en op het eiland Jersey. De familie Van Wersch beschikt over Nederlandse paspoorten (pa is expat in Singapore) en inmiddels ook een NTB-licentie. Mogelijkerwijs kwalificeert Valentin zich dit weekend al voor EK of WK.

Foto: Saskia Pennekamp

Timo Feenstra, Ivor Feunekes en Mischa Hermans lijken de voornaamste concurrenten voor globetrotter Valentin. Bij de elites draait het wellicht uit op een finale met Stijn Jansen, Roel Kwaaitaal, Bart Cooymans, Robert de Korte en Koen de Leeuw. Maar na zo’n jaar afwezigheid is een voorspelling moeilijk te maken.

Bij de vrouwen is het deelnemersveld zo mogelijk nog sterker. Bij de elites komen we vrijwel alle toppers tegen: Ann Schoot Uiterkamp, Sophie van der Most, Eva Cornelisse, Deborah Wissink, Diede Diederiks, Maaike Vooren, Floor van den Brand, Tamara Kuijlen, Sandra de Jonge en Rina Zijgers onder anderen.

Bj de neo’s is de vraag of Silke de Wolde een heuse hattrick kan maken door na de aquathlon en triathlon ook de duathlon te winnen. Cadeau krijgt ze het niet met Marije Hijman en Maaike Telkamp eveneens aan de startlijn. En bij de juniores hoeven ze eens geen rekening te houden met Barbara de Koning. Zij is in het Italiaanse Caorle voor de Europe Cup (dit keer komt ze uit bij de juniores) en dus is de weg vrij voor bijvoorbeeld Robin Dreyling (twee keer tweede) dan wel Aniek Mars, Willemijn Fuite of Merel Veltman.

Allemaal veel succes en vergeet niet te genieten. Het is immers een voorrecht om weer in wedstrijdverband te mogen/kunnen sporten!

Caorle Europe Triathlon Cup met acht Nederlanders

Zoals gezegd in Caorle is de Europe Triathlon. Gjalt Panjer, Daaf Plomp en Mitch Kolkman hadden wellicht ook best potten kunnen breken in Sittard, maar met het voorzichtig open breken van de wedstrijdkalender komt het meteen al aan op keuzes maken. En internationale ervaring opdoen is alles waard natuurlijk, Bij de meisjes zijn de zusjes Barbara en Sonja de Koning actief op twee korte triathlons. De Italiaanse organisatie houdt eerste halve finales. De snelsten komen elkaar in de A-finale tegen, de minder snellen worden doorverwezen naar de B-finale.

Bij de elites is dat niet het geval. Zij hebben een directe sprint triathlon, waarin ze moeten vlammen. Dat zullen zeker Youri Keulen en Victor Goene gaan doen. Bij de vrouwen maakt Marit van den Berg haar debuut bij de elites.

Yokohama vooruitkijken met Donald, Rani en Maya

Standaard (of Olympic Distance zo je wilt) is de race in het Japanse Yokohama. We spraken deze week Maya al, die overigens na de race niet naar Lissabon gaat voor een volgende wedstrijd. Maya beperkt zich in de aanloop naar Tokyo tot de WCTS in Japan en Leeds. En dan zijn de Spelen er al! Voor Rani Skrabanja en Donald Hillebregt is de wedstrijd in Yokohama nieuw, al deden ze allebei eerder al wel wedstrijden in het land van de Rijzende Zon.

 

Donald mag trouwens met recht de meest flexibele triatleet uit het internationale triathlonveld genoemd worden. Al heel vaak kreeg hij kort voor een wedstrijd te horen dat hij alsnog mee mocht doen. In Yokohama precies zo. Afgelopen maandag kwam het ‘verlossende telefoontje’ en moest hij dus nog snel een vlucht Hillegom-Yokohama boeken. Het doet een beetje denken aan Robert ten Brink, die aan je voordeur zegt dat je mee mag naar je geliefde aan de andere kant van de wereld maar dan wel meteen.

Donald weet inmiddels hoe het werkt. Zijn plaats op de ranking, maar ook die van de andere Nederlandse mannen is dusdanig dat het vaak tot het laatste moment afwachten is of er nog een startplek vrij komt. De mindset van Hillebregt is dusdanig dat ie als het ware uitgaat van deelname aan elke World Triathlon wedstrijd en dus immer in de startblokken bij groen licht.

Optimisme is ook een sterke eigenschap van Donald. Mondiaal kent hij zijn plaats, maar dat neemt niet weg dat hij nog altijd voor meer gaat. De hoogtestage in Namibie heeft hem goed gedaan, zijn zwemtrainingen zijn anders ingericht, kortom de Don is klaar voor het volgende avontuur. En voor ‘next level’, want hij kwam tot dusverre wel heel vaak uit in World Cups (het meest van alle Nederlandse triatleten zelfs), maar slechts 1 keer in een WTS waarin hij ziek uitstapte. Dat hij er alles aan gelegen is om punten te pakken en te stijgen op de Olympische ranking naar de bovenste 140, moge duidelijk zijn. En dus staat Donald wekelijks in de startblokken om vanaf de reservebank meteen in te vliegen. Tot aan het Oranje-kwartet voor Tokyo toe….

Binnen wordt getraind in de hotels waar de landenteams als bubbels zijn opgesloten. Pas vannacht maken Donald en Rani dus voor de eerste keer kennis met het parcours in Yokohama. Maya streed er al eerder: ze werd zevende in 2019. Met het filmpje wat iedereen kan zien op de World Triathlon site krijgen de debutanten toch een idee hoe de venue eruit ziet.

Het wereldveld wordt aangevoerd door kampioen Vincent Luis, die in Yokohama gaat voor de hattrick (derde zege op rij). Hij mag opboksen tegen Marten van Riel, Jelle Geens, Jonathan Brownlee, Alex Yee, Kristian Blummenfelt, Gustav Iden, Fernando Alzarza, Vasco Vilaca, Henri Schoeman, Leo Bergere, Jacob Birtwhistle enzovoorts, enzovoorts.

En op wie mag Maya zich zoal richten komende nacht als ze om 3.16 uur Nederlandse tijd in de Baai van Tokyo duikt? Vrijwel iedereen is er. Van Katie Zaferes tot Emma Jackson, van Non Stanford tot Cassandre Beaugrand, van Taylor Spivey tot Beth Potter en van Ai Ueda tot Summer Rappaport. Enkel Flora Duffy, Rachel Klamer en Jessica Learmonth laten de eerste topwedstrijd aan hen voorbij gaan. De rest is present. Vannacht zullen we het allemaal beleven. Daags erna gaan de paratriatleten van start met het eerder genoemde kwartet Nederlandse deelnemers.

Spannend weekendje dus, waarin Maya hopelijk kan laten zich dat ze thuishoort op de Spelen van Tokyo.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.