Meissner wint Europe Tri Caorle; Marit 56e; Vier Oranje junioren in finales; Selectie RBR Sittard – WTJ 1853

ZATERDAG – Als de avond valt zetten we ook de laatste resultaten van deze enerverende zaterdag op een rijtje. Het begon allemaal met vier grootse paratriathlonsuccessen gevolgd door ‘het brons van Queen Kingma in Yokohama’ (zou zo maar een titel van een prachtige roman kunnen zijn). Daarna was het de beurt aan de duatleten in Sittard, waar we zo dadelijk over berichten en aan het eind van de dag verlegden we de aandacht naar het Italiaanse Caorle voor de Europe Triathlon race.

Moeilijke race voor Victor en Youri

De mannen hebben we eerder al bericht. Het was verre van de makkelijkste race voor Victor Goené (40e) en Youri Keulen (45e), daar kunnen we eerlijk over zijn. De winst ging naar Csongor Lehmann uit Hongarije, junioren wereldkampioen aan de Gold Coast in 2018 en voor de lange afstandsfanaten ook bekend als ‘zoon van’ Tibor.

Mitch vierde in wave, Gjalt zesde

De junioren waren maar liefst met 150. Te veel voor een rechtstreekse finale, dus streden de 102 jongens en 47 meisjes op een mini-afstand in halve finales om een plekje in de finales morgen. De eerste wave werd gewonnen door de Italiaan Francesco Gazzina. De tweede ging naar de Belg Thijs Balte. In die wave werd Daaf Plomp twaalfde. De derde was voor Jan Bader uit Oostenrijk, wederom een tweede generatie triatleet. Zijn vader Claus was in de jaren negentig succesvol. In die wave kwam Gjalt Panjer tot een lekkere uitslag: zesde. De vierde en slotwave was voor de Fin Veiika Saren. Mitch Kolkman zat er kort op: 24 seconden later als vierde. Mitch was de snelste zwemmer in deze wave, trouwens ook Gjalt kwam opvallende rap uit het water, als tweede. Morgen is de A- en B-finale. Mitch en Gjalt strijden in de A-finale, Daaf komt in de B-finale, de strijd om de 32e plaats uit. Afstanden: 300 meter zwemmen, 9,6 km. fietsen en 1,9 km. lopen.

Barbara en Sonja heersen in halve finales

De zusjes De Koning lieten er geen gras over groeien in hun halve finales. Barbara won de eerste met overmacht. Jongere zus Sonja had twee Italiaanse triatletes kort op de hielen, maar won wel de tweede wave. De derde en laatste manche was voor een thuisfavoriete: Myral Greco. De wedstrijden waren bij een buitentemperatuur van 20 graden, de watertemperatuur lag lager: 17,5 graden.

Lena Meissner verslaat ‘Frans ensemble’

De laatste wedstrijd op zaterdag gold de vrouwenrace elite. Sprint afstand. De winst ging naar de Duitse Lena Meissner, die op het rechte eind in de finishstraat waar redelijk veel publiek stond twee Françaises eruit liep: Lea Coninx (jongere zus van Dorian) en Emma Lombardi. Oud-Holten winnares Yulia Yelistratova miste haar sterke eindschot nu en finishte als 18e. Marit van den Berg moest in dit snelle geweld vijf minuten prijs geven op de Duitse. Ze finishte in 1.05.51 uur als 56e.

Na slechte start haalt Marit nog 15 atletes in

De Culemborgse atlete verloor net als de mannen iets te veel terrein in de Adriatische Zee al calculeerde ze dat wel in. We tellen Emma Lombardi op dat onderdeel even niet mee. De voormalit topzwemster uit Frankrijk dook bijna een halve minuut (een zeelenge, zei commentator Paul Groves) eerder uit de golven op. Marit kwam 2.20 minuut als voorlaatste het strandje op. Op de fiets haalde Marit al een tiental concurrentes in, maar voor de groepen vooraan was ze helaas te laat. De kopgroep bestond eerste uit negen later uit 14 atletes. Bij het lopen scheidde het kaf zich snel van het koren en ging Meissner snel met Coninx en Lombardi aan de loop. In die volgorde arriveerden ze bij de finish. Marit liep een degelijke 5 kilometer, snoepte nog een paar posities en eindigde 56e van de in totaal 73 gestarte triatletes.

Fotofinish Joost en Stijn in selectierace RBR Sittard

Zoals gezegd – tussen Japanse en Italiaanse wedstrijden in, was er de derde NTB-selectiewedstrijd. Wederom in Sittard op het Tom Dumoulin Bike Park (stiekem gehoopt dat Tom zou switchen van wielrennen naar duathlon, maar dat komt nog wel keer…) met het neusje van de zalm in de duathlonsport.

Geen publiek, maar daarmee nog wel sfeervol. Zo was er de eindsprint tussen Joost Somsen en Stijn Jansen ronduit spectaculair. Fotofinishapparatuur stond er niet. Dus werden streekgenoten Joost en Stijn allebei als winnaars uitgeroepen en kunnen ze bovendien rekenen op een EK-ticket. Dat geldt ook voor de nummer drie Joey van ’t Verlaat, die het op tien meter afstand zag gebeuren, maar ook moest duelleren met de verrassende Matthijs Weijkamp. Het veld zat kort bij elkaar want ook Dorian Horsten (5e), Pim Bakker (6e) en Koen de Leeuw (7e) zaten op minder dan een half minuutje van het haast vallende sprintduo.

Valentin snelste junior en naar EK

Op de achtste plaats eindigde Valentin van Wersch, we hadden het in de aanloop al over deze krachtpatser die vanuit Singapore in Rotterdam is gaan studeren en hier ‘ontdekt’ wordt als groot talent. Valentin mag naar het Roemeense EK. Mischa Hermans finishte veertiende, daarmee tweede junior en hij vergezelt Valentin straks op het Europees kampioenschap.

Ann gaat van ene zege in andere 

Een week na haar daverende zege op de Powerman Mafra verkeerde Ann Schoot Uiterkamp nog in de winning mood. In Sittard deed ze het dunnetjes over. Verrassend was de nummer twee Karin Nieuwenhuijsen uit Odijk, middenafstandsloopster van Hellas. Twee clubgenotes dus op 1 en 2. En allebei naar de EK, een bliksemdebuut voor Karin dus na pas haar eerste run-bike-run. Karin was al eens goed voor een derde plaats op het NK crossloop, maar ook zilver op de NK indoor 1500 meter van 2014. Om jullie een idee te geven hoe hard ze loopt enkele pr’s: 1000 meter in 2.50,11; 1400 meter in 4.21,38; 5 km. in 7.42 en 10 km. in 37.14. Als het fietsen dan ook nog lekker gaat, hebben we er weer een topduatlete bij. En dat bleek vandaag al.

Derde werd Diede Diederiks van EDO Sports. Daarna kwamen de jonkies: Silke de Wolde scoorde een pure hattrick (aquathlon, triathlon en duathlon) bij de beloftes/U23 en mag heel vaak haar koffers pakken voor een internationale titelstrijd. Robin Dreyling greep nu de eerste prijs bij de juniores en Marije Hijman was tweede U23. Zij moest vooral vormbehoud tonen. Achtste en tweede juniore Aniek Mars kon de drie weken van selecteren gelukkig ook met een goed gevoel afsluiten. Eerder viel ze net buiten de boot, nu mag ze mee naar het EK.

Foto: Saskia Pennekamp

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.