Barbara de Koning wint voor derde keer Europe Cup, nu in Caorle, Mitch en Gjalt in top tien – WTJ 1854

ZONDAG – Haar sterke optreden in Melilla bij de elites en de semi-finales gisteren in Caorle gaven al een indicatie dat het met de vorm van Barbara de Koning wel goed zit. Dit weekend koos ze ervoor om in ‘haar eigen’ juniorencategorie uit te komen. Daarin heeft ze inmiddels de absolute top bereikt en dat zou haar op de wereldkampioenschappen wel eens op het podium kunnen brengen.

Zo ver is het nog niet. Eerst de ochtendfinale van de junioren op het parcours in Caorle, waar onze landgenoot Sander Verheuvel Technical Delegate was. Barbara deed samen met haar drie jaar jongere zusje Sonja mee in de A-finale. Als zesde stapte ze vandaag uit de Adriatische Zee op luttele seconden van de Hongaarse Marta Kropko, dochter van oud Roth-winnaar Peter.

Aanvankelijk leek zich een kopgroepje te vormen, maar als snel was Barbara vooruit met de Italiaanse Myral Greco. De twee voerden het tempo hoog op, al moest de Nederlands kampioene wel veruit het meeste werk verrichten. Gelukkig was die krachtsinspanning er niet te veel aan en liep ze bij het lopen langzaam maar zeker weg van Greco. Aan de finish van de ultrakorte triathlon was Barbara zeven seconden sneller dan Myral Greco. Uit de achterhoede werkte de Luxemburgse Mara Krombach dankzij de snelste looptijd zich op naar een derde plaats. Groot talent deze dochter van triatlete Rita Krombach, want ze is nog drie jaar juniore. Dat geldt ook voor Sonja de Koning trouwens, die vandaag dertiende werd bij haar debuut op Europees niveau. Voor Barbara was het na Loutraki en Alanya haar derde Europe Tricup zege in vier jaar tijd. Marta Kropko viel terug naar een 18e plek. De B-finale (de strijd om de 32e plaats) werd gewonnen door de Tsjechische Katerina Hadravova.

Uiteraard spraken we met Barbara in de loop van de middag toen de wedstrijden in Caorle achter de rug waren. Leuk om tussen haar perfect Nederlands af en toe nog een paar Britse termen te horen. ,,Ja ik ben superblij met mijn overwinning vandaag. Na gisteren comfortabel de halve finale met 30 seconden te hebben gewonnen, was ik klaar om vandaag weer te gaan. Het zwemmen was onder zware omstandigheden met veel golven, maar ik had een geweldige ‘swim’ en kwam met de voorste atleten uit het water. Op de fiets deed ik gelijk een ‘breakaway’ met een andere atleet, waar ik het meeste werk deed. Het verschil met de grote groep achtervolgers werd steeds groter zo ik kwam in T2 met een grote voorsprong. Op het lopen pushte ik vanaf het begin hard en lag ik van start tot de finish op kop. Ja, ik ben erg blij met mijn overwinning! Winnen verveelt sowieso nooit.”

Vervolgens gaf ze de telefoon door aan zus Sonja. ,,Ook ik ben erg blij met mijn prestatie tijdens mijn allereerste Europese Junior Cup in zo’n sterk deelnemersveld. Gisteren won ik mijn halve finale met een mooie voorsprong van 9 seconden, die me klaarstoomde voor de finale van vandaag. Het zwemmen was zwaar en agressief, dus ik kwam niet in de positie uit het water waar ik wilde, maar ik leidde mijn fietsgroep en trok mezelf terug naar de eerste achtervolgingsgroep. Hoewel ik al het fietswerk alleen moest doen, had ik toch een snelle run, waarbij ik veel mensen inhaalde. Ik heb veel ervaring opgedaan waarvan ik in toekomstige races kan profiteren.”

Mooi hoe de meisjes al op jonge leeftijd presteren, maar ook voor hun eigen pr zorgdragen. Daar maken we dankbaar gebruik van. Op het EK in Kitzbuhel zien we ze weer terug.

Ook de Nederlandse jongens waren goed op dreef. Zowel Mitch Kolkman als Gjalt Panjer haalden de A-finale en finishten achter elkaar als zevende en achtste. Op een totaal van 102 junioren uit heel Europa en zelfs daarbuiten maakte het tweetal een buitengewoon sterke indruk. De finale werd gewonnen door de Italiaan Euan de Nigro, die als derde uit een van de vier series kwam, maar vanochtend niet te houden was. Net als gisteren was Mitch Kolkman de snelste zwemmer, nu van alle 30 finalisten. Het zeezwemmen gaat hem – ondanks de woeste baren – ogenschijnlijk heel gemakkelijk af. Gjalt tikte tien seconden later trouwens ook al aan op het strandje van Caorle.

Op de fiets kwam tweederde van het startveld samen te fietsen, ondanks demarrages kwam de grote groep in de tweede wisselzone terecht en dan weet je dat het lopen de beslissing moet brengen. Op de slechts 3,6 kilometer was het 1 lange sprint, waarin de Italiaan tot groot plezier van het best talrijke publiek de overwinning naar zich toe trok. Oostenrijker Jan Bader werd tweede en de Italiaan Miguel Espuna Larramona derde. Mitch en Gjalt vochten als leeuwen voor een top tien klassering en dat lukte. Met de zevende looptijd werd Haarlemmer Mitch Kolkman ook zevende aan de meet, Gjalt was acht tellen minder snel bij het lopen maar hield die achtste positie toch keurig vast. Voor beiden hun beste resultaat op een Europe Cup-race. Tot dusverre gold voor Mitch een 21e plaats in Belgrado. Gjalt was een paar jaar terug 39e in Quarteira. Mooie progressie geboekt dus!

Het was vandaag wat frisser in de Italiaanse badplaats dan gister: watertemperatuur 17 graden, buitenlucht 18 graden. Bovendien een paar fikse plensbuien tijdens de wedstrijden. De B-finale ging nog aan de A-finale vooraf. Bij de jongens werd ze gewonnen door de Belg Emiel Torfs (ook een tweede generatie triatleet, maar dat zijn ze tegenwoordig bijna allemaal). Voor Daaf Plomp lag het tempo nog net even te hoog. Hij finishte als 26e in die B-finale, maar evengoed waren er genoeg junioren die na de series zaterdag al uitgeschakeld waren.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.