Csongor Lehman wint Europe Triathlon Caorle; Victor 40e, Youri 45e – WTJ 1852

ZATERDAG – Van World Triathlon Series naar Europe Series is twee treetjes lager. De World Cups zitten daar nog tussen. Het is de weg die alle triatleten hebben moeten bewandelen. Vanuit de Continentale races naar de World Cups en vervolgens dus die WK Series om tenslotte eens in de vier jaar ook de Spelen mee te mogen maken.

Het is de ultieme droom van duizenden triatleten en ook die van alle deelnemers die vanmiddag in het Italiaanse Caorle aan de start stonden. Opmerkelijk dat in het land waar het coronavirus een jaar geleden Europa binnentrad en zo genadeloos toesloeg de boel dusdanig onder controle is dat er best veel sportevenementen doorgang kunnen vinden. Een tikkie jaloersmakend haast, maar het is iedereen overal gegund hoor.

Goed Caorle dus, badplaats iets oostelijker van Venetië maar minder bekend. Voor het eerst gastheer van een internationale triathlon. En daar sprongen de Europese triatleten gretig op in. De juniorengroepen zijn zo groot dat er eerst halve finales worden gehouden. Goed nieuws daaromtrent want Sonja en Barbara de Koning komen allebei uit in de finales. Dat geldt ook volgens onze informatie ook voor Mitch Kolkman en Gjalt Panjer. Die wedstrijden zijn morgen.

Laat in de middag, vroeg in de avond gingen de elites van start. Hadden de mannen nog een rustig zwemwater, bij de vrouwen was de Adriatische Zee al een stuk woeliger. De mannenwedstrijd werd gewonnen door de Hongaar Csongor Lehmann, zoon van Tibor die in de jaren negentig nog een aantal keer de Holland Triathlon van Almere deed (en kort finishte). In de eindsprint bleef Csongor de Italiaan Michele Sarzilla voor. De derde plaats ging naar Tom Richard, de Fransman die ooit de eerste ETU Cup in Weert won. De twee Nederlandse atleten speelden helaas geen rol van betekenis. Victor Goene en Youri Keulen moesten een krappe minuut toegeven op het zwemonderdeel en vervolgens moesten ze het achtervolgingswerk vooral zelf in gang zetten. Dat vergt dan toch weer de nodige krachten op het fietsonderdeel en daar betaal je – hoe dan ook – de tol van bij het hardlopen. Daarnaast zijn de verschillen op zo’n sprintafstand klein en kun je zo maar 10, 15 posities kwijt raken met een mindere wissel. Geen excuses, maar het is de realiteit in het moderne triathlon.

Lang verhaal kort. Victor finisht als 40e op 2,5 minuut van Lehmann, elf tellen later druppelt Youri Keulen als 45e binnen. Het zijn niet de klasseringen waarvoor deze mannen naar de Adriatische kust zijn afgereisd, maar het is even de realiteit. Youri reageerde na afloop behoorlijk ontdaan: ,,Ik ben zeer teleurgesteld over mijn race. Met zwemmen had ik heel veel moeite . Op 10 seconden van de grote groep zat ik op de fiets met een aantal atleten. Ik ben uiteindelijk naar die groep gesprongen, maar met een veel te grote inspanning, waardoor ik met lopen er niet meer aan kon komen. In de aanloop naar deze race voelde ik me supergoed en had het idee dat er iets bijzonders zou kunnen gebeuren, echter de realiteit is anders op dit moment. De komende dagen zal ik zaken op een rijtje zetten om mijn zwemmen te analyseren. Ik leef voor mijn sport en dat betaalde zich uit in de vorige races, in deze race echter niet. Na de finish waren er emoties en een gevoel van machteloosheid.”

Een gevoel wat we kunnen begrijpen Youri en toch ook weer snel terug naar realiteit van de dag. De ene race is de andere niet. Wat je vandaag in Caorle meemaakt is volgende week in welke andere wedstrijd dan ook weer totaal anders. Zoals de verzekeraar al zei: prestaties uit het verleden, bieden geen garanties voor de toekomst. Wij kunnen als buitenstaanders alleen maar meegeven: leer ervan en daarna snel vergeten. Hulde trouwens dat je ons te woord wilde staan, ook dat tekent de topsportman Youri Keulen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.