Pieterpad wordt steeds populairder: eerst Irene, daarna Teun en nu Addie – WTJ 1855

ZONDAG – Waarom volgden jullie eerder deze week Irene Kinnegim wel en Teun Geurts en Addie van der Vleuten niet op hun Pieterpad-tocht? We kregen de vraag een paar keer voorgelegd en jullie hebben gelijk (de lezer heeft wat ons betreft altijd gelijk trouwens).

Teun Geurts breekt record van Gerben Oevermans: 83 uur 56 minuten!

Teun Geurts begon twee dagen na Irene ook aan de 498 kilometer lange tocht. Hij ging behoudend van start, lag in de noordelijke helft van het parcours ook wel enigszins achter op het schema van Irene. Maar ja, die viel uit. Teun ging door, sliep weinig en kwam vrijdagavond 14 mei rond een uur of tien ’s avonds aan bij de Sint Pietersberg in Maastricht. Ogenschijnlijk niet zwaar vermoeid had Teun nog tijd voor een stukje vlaai. Zijn tijd: 83 uur en 56 minuten. En daarmee verbeterde hij vrijdag de Fastest Known Time (FKT) van Gerben Oevermans (88 uur en 44 minuten). Gerbens tijd had Irene ook willen verbeteren, maar voor haar was het na 219 kilometer dus gedaan.

 

Teun is overigens geen kleintje in de ultraloopsport. Hij eindigde vorig jaar als eerste bij de Legends 500 Trail in de Ardennen en zette de FKT voor de Eifelsteig in Duitsland.

Addie van der Vleuten derde in 1 week tijd

Toen Teun vrijdag finishte was Addie van der Vleuten uit Best nog maar een paar uur onderweg. Hij was/is de derde ultraloper binnen een week, die het Pieterpad min of meer aan 1 stuk loopt. Addie is dus inmiddels ook ruim twee dagen onderweg, hij ligt ietwat achter op Teun maar is al wel bij de Gelders-Limburgse grens. Dus ook voor hem nadert de finishlijn van deze 498 kilometer lange, maar o zo fraaie monstertocht.

Overigens is het Addie iets minder om de recordtijd te doen. Zijn vader was ook een Pieterpad-fan, liep hem in jaarlijks terugkerende etappes, maar kon zijn onderneming helaas niet volbrengen. Addie’s vader overleed in 2019 aan acute leukemie. 59 jaar slechts. Het is daarom dat zijn 31-jarige zoon – ervaren ultraloper en triatleet – het Pieterpad aflegt. Hij haalt met zijn tocht geld op voor KWF en de teller staat al op ruim 10.000 euro. Aanvankelijk wilde Addie al op 16 april beginnen, maar toen gooide de avondklok nog roet in het eten.

Drie pontjes

Een strakke planning en goede logistiek is naast fysieke en mentale fitheid ook van belang trouwens, want onderweg moet drie keer een pontje genomen worden. En dan moet er dus wel een veerboot beschikbaar zijn, dat is enkel overdag. Het is Teun en Addie gelukt om daar weinig tijd te verliezen. Addie had in de begeleidende camper wel een opblaasbare kano zitten overigens. Hij heeft als enige van de drie een begeleidend team bij zich, Irene en Teun waren selfsupporting. Bij Addie rennen negen lopers stukken mee, anderen zorgen voor gemak en steun. Af en toe een korte eet- en drinkpauze, de eerste nacht ging zonder slaap. Zaterdag- en zondagnacht is dat wel de bedoeling, al zijn dat korte nachtjes, anders komt zijn eindtijd in gevaar.

 

Populair wedstrijdparcours

Wouter Huitzing was ooit de eerste die het Pieterpad binnen de 100 uur voltooide, daarna volgde Gerben Oevermans en met Teun Geurts en straks Addie van der Vleuten bestaat er al een kwartet Pieterpad-ultralopers. Een nieuwe uitdaging lijkt geboren, wie zijn de volgende? En ook: wanneer onderneemt Irene een nieuwe poging om als eerste vrouw het FKT neer te zetten?

Maar hoe het ook afloopt met Addie in de resterende 140 kilometer; ons respect voor iedereen die deze tocht op deze manier aanvliegt is enorm groot. Morgen dus meer over Addie. We zeiden al dat hij ook triatleet is. Hij heeft drie heles (Austria Extreme, EK Frankfurt en Ironman Kopenhagen) voltooid. De Deense Ironman leverde hem zijn pr op: 10.32 uur. Ook in de halve van Deinze en Lacanau kwamen we Addie twee jaar terug nog tegen.

Gerben Oevermans, die zijn record dus kwijt is aan Teun Geurts verklaart de populariteit van het Pieterpad als wedstrijdparcours door het feit dat er vanwege de coronacrisis geen wedstrijden zijn. Zelf denkt hij er over om het opnieuw te proberen, nu Teun hem voorbij is.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.