It giet oan: Frysman; Dnipro voor Yulyia/Rostislav; Youri 13e; Mo 7e in Egypte en Spelen – WTJ 1879

ZATERDAG – Zo heb je een haast lege Nederlandse wedstrijdkalender, en zo is er ineens de garantie van twee Nederlandse hele triathlons. Vrijdag maakte eerst Almere bekend dat het Challenge-weekend door kan gaan met als hoogtepunt uiteraard het WK long distance en nog diezelfde avond kwam er groen licht vanuit Friesland: de Frysman gaat door. Op 3 juli al en daarmee een van de eerste triathlons in ons land zelfs.

Vreugde alom bij onze lange afstand specialisten, teleurstelling logischerwijs bij de duatleten en de crosstriatleten. Die laatste groep heeft echter nog een leuk alternatief op Ameland, de XTerra op 11 september. Dat is precies op de wedstrijdloze dag in het Almeerse triathlonweekend! Goed getimed dus.

Yuliya Yelistratova toe aan 24e (!) Continental Cupzege

We verlaten even de nationale wedstrijdkalender, want het is zaterdag en dan dienen zich de (internationale) wedstrijden weer aan. Al heel vroeg in bijvoorbeeld Dnipro en Sharm El Sheik. Eerst maar naar de Oekraïne, naar de miljoenenstad aan de Dnepr. Al enkele jaren wordt daar een Europe Triathlon Cup gehouden. Voor eigen publiek spurtte Yuliya Yelistratova naar de zege. Sprintttriathlon ontaarden steeds vaker in een eindsprint, de naam zegt het al. De 33-jarige triatlete uit Ovruch (daarmee oudste van de 19 deelnemers!) was op de blauwe loper de Noorse Solveig Løvseth te vlug af. Brons ging naar de Britse Sophie Green. Snelste zwemster Bianca Seregni eindigde op een vierde plaats. De Noorse vrouwen fietsten het hardst: Stine Dale (8e in de eindstand) en Solveigh Løvseth dus. Lopend gingen Løvseth en Yelistratova gelijk op.

Yuliya is een atlete, die je zou kunnen bestempelen als ’te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet’. In de WCTS of World Cup-races komt ze niet echt uit de verf, in de continentale races des te meer. Haar laatste zege was van eind 2019 in Alanya, een wedstrijd die ze meermaals won. In 2016 was ze ook de snelste in Holten, in dat Olympische jaar ontbrak overigens Rachel Klamer. Geloof het of niet, maar Yuliya won in totaal al 24 Europe/Asian/African Cup-races en twee World Cups. Klein van stuk, maar niet in prestaties dus.

Pevtsov maakt favorietenrol waar

Op het middaguur was de watertemperatuur van de Dnepr al iets gestegen (van 16 naar 17,5 graad) en ook de Oekraïnse buitenlucht werd warmer. Een graad of achttien. Tijd voor de middagrace met Youri Keulen en Dorian Horsten namens Nederland. De wedstrijd werd gewonnen door de grote favoriet Rostislav Pevtsov uit Azerbeidzjan, het land waar dit weekend de Formule 1-races zijn. Pevtsov maakte zijn startnummer 1 (morgen draagt Maya dat ook!) waar door kort voor het Britse duo Harry Leleu en Cameron Main door het finishlint te knallen. Pevtsov is er over krap twee maanden ook bij tijdens de Spelen van Tokyo, daarmee was hij de enige in Dnipro.

Jimmy Kershaw (de nummer twee van Europe Cup Rotterdam 2016) heeft die vorm van toen al lang niet meer, werd nu 17e. Ook bij de mannen bleven de Italianen net buiten het podium: Nicolo Strada vierde, fietsbeest Radim Grebik vijfde.

Revanche voor Youri op Caorle

Voor het Oranje-duo verliep de wedstrijd niet onaardig. Youri Keulen greep de dertiende plaats en bij Dorian Horsten waren de cijfers precies omgekeerd: 31e. Op een totaal van 37 atleten. Dorian eindigde de vorige Europe Cuprace nog laatste, nu liet hij al zes mannen achter zich. En ook Youri revancheerde zich op zijn matig optreden in Caorle.

De wedstrijd werd geopend door de Noor Jorgen Gundersen. Twintig en zestig tellen later stonden Youri en Dorian op uit de Dnepr. Bij het fietsen gaven de Tsjechen Radim Grebik en Jan Volar vol gas, zodat een kopgroep van 14 man kon wegblijven. De verschillen waren nog niet al te groot en zo kon Youri dankzij een zevende looptijd (op een halve minuut van Pevtsov) nog flink opschuiven tot plaats dertien. Ook Dorian boekte nog enkele plaatsjes winst naar 31.

Vertrouwen tanken, beste klasseringen voor NLers

Youri kan met zijn klassering zijn optreden in Caorle snel wegspoelen en vertrouwen tanken voor het EK in Kitzbuhel. Dat hij ondanks goed zwemmen de kopgroep net niet greep, was een tegenvaller. Maar de remonte bij het lopen, liet zien dat de Limburger over voldoende veerkracht beschikt. Het is bovendien zijn beste klassering ooit op een Europe Cup bij de elites. Hoewel je ook zou kunnen stellen dat de B-finale winst in de Indoor Europe Cup Lievin nog hoger aangeslagen mag worden. Youri pakt er in elk geval weer World Ranking puntjes bij. En Dorian komt vooral om te leren. De Poolse/Nederlander had een 59e plaats staan in Melilla en stelt daar nu een 31e in Dnipro tegenover.

Mo, Syrische vriend uit Nederland, mag naar de Olympische Spelen

Fantastisch nieuws voor de fans van Mohamad Masoo (en die zijn er in Nederland heel wat): Mo is vanochtend in de Egyptische stad Sharm El Sheik op de zevende plaats geëindigd. Mo eindigde opnieuw voor zijn Syrische rivaal Mohamad Alsabbagh en zoals bekend mag 1 van deze twee triatleten naar de Spelen van Tokyo. Nadat Mo vorige week in Tunesië al de betere was en er ook de Arabische titel won, was het dus vandaag opnieuw gewonnen spel. Grote vreugde dus in het Syrisch/Nederlandse kamp van de triatleet, die nu op het hoogste platform – de Olympische Spelen – mag uitkomen. Bij de vrouwen won Yulia Golofeeva uit Rusland, landgenote Diana Isakova werd net als vorige week in Olsztyn tweede en de Azerbeidzjaanse Kseniia Levkovska werd derde. Een kleine tegenvaller voor het Egyptische publiek, nu hun nationaal kampioene Basmla Elsalamoney daarmee net buiten de prijzen viel.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.