WK Multisports krimpt tot WK long distance/aquabike; Geen WK RBR of cross; Els ambassadrice IMNL – WTJ 1878

VRIJDAG – ‘Alles beter dan niets.’ Het afgelopen anderhalf jaar hebben we die uitspraak al vaak gehoord. Van de horeca-ondernemer die zijn terras weer beperkt kon openen, van de bioscoophouder voor dertig plaatsen, de voetballer voor een leeg stadion of de organisator die zijn evenement moet inkrimpen.

foto Challenge Almere

Alles noodgedwongen natuurlijk, want het liefst ziet elk van de genoemde branches weer activiteiten onder normale omstandigheden. Het is met die worsteling waar ook Challenge Almere-Amsterdam mee zat. Vorig jaar al helemaal geen WK en Challenge-race, vervolgens een herkansing in 2021 en opnieuw wikken en wegen.

Vandaag duidelijkheid: 2 WK’s

Vandaag kwam er duidelijkheid. Het WK Multisports schaalt fors af: van de zes WK’s blijven er twee over. Er is witte rook voor het WK long distance en – daaraan gekoppeld – het WK aquabike. Normaliter de apotheose van een week WK Multisports op zondag 12 september, nu het hoogtepunt van nog altijd wel een triathlonweekend met de zogeheten side-events.

Maar toch. Een hard gelag voor met name de duatleten, de crosstriatleten en de zwemlopers. En dat beseft race director Richard Belderok zich terdege. De uitleg van de organisatie zagen we in de persberichten al voorbij komen: ,,Natuurlijk is dit een heel moeilijk besluit, maar tegelijkertijd de enige juiste beslissing die we kunnen nemen”, aldus Richard, ,,Een tiendaags evenement zou een enorme impact hebben op de vergunningverlening, politie en medische diensten. Iets dat in deze tijd nog niet haalbaar lijkt. Ondanks deze beperkingen, hebben we nu gelukkig de best mogelijke oplossing gevonden.”

Van tien naar vier dagen

Het evenement in Almere is van tien dagen teruggebracht naar vier. De Junior Challenge, de business en family relays, de halve triathlon en de senior/no-limit Challenge op respectievelijk 9 en 10 september gaan wel door. Zaterdag de 11e september was al ingebouwd als niet-wedstrijd dag. Dan worden de puntjes op de i gezet voor de grote dag: de WK’s van zondag.

Richard herhaalt dat zijn team het uiteraard heel graag anders gezien had. ,,En toch gaan we genieten van een groot triathlonfeest.” Op de vraag waarom dan de side-events niet zijn ingeruild voor enkele van de vier afgevallen WK’s is het antwoord helder: vanwege de complexiteit in het vergunning proces: dat zouden hele nieuwe parcoursen zijn op nieuwe locaties, terwijl de bestaande evenementen eenvoudiger te keuren zijn.

Casado: ,,Geweldig evenement”

De ITU en NTB zijn uiteraard gekend in de nieuwe situatie. In de aanloop naar dit besluit is daar voortdurend overleg geweest. ITU-president Marisol Casado noemt het alles niet ideaal, maar voor nu de beste oplossing. Ze brengt dank uit aan de organisatoren, die zwaar op de proef gesteld worden. ,,Ik ben er absoluut van overtuigd dat het een geweldig evenement voor alle deelnemers wordt.”

Duatleten in mineur

De duatleten en cross-specialisten zullen er ongetwijfeld net even anders over denken. Voor hen is het zuur en het komt nogal eens voor dat juist zij de dupe zijn van bijvoorbeeld ontoereikende budgetten bij de sportbonden, minder sponsorinkomsten en relatief ook minder wedstrijden. Bovendien toch al veel annuleringen vorig jaar, veel meer dan triathlons.

Dat alles hoeft de organisatie in Almere zich niet aan te rekenen, zij hebben zelfs voor duatleten altijd hun nek uitgestoken (op 9 oktober opnieuw met het NK duathlon). Nee, ik denk dat de World Triathlon en daarmee ook alle nationale sportbonden eens moeten bezien hoe ze duathlon weer een duw in de goede richting kunnen geven. Aan de atleten ligt het niet, die zijn gretig en in het geval van Nederland ook zeer succesvol. Maar om het mondiaal voor elkaar te krijgen, zou er een soort masterplan geschreven moeten worden. Powerman alleen kan het niet, dat concentreert zich op het langere werk. Dit vereist een gezamenlijke inspanning.

40 jaar triathlon in Nederland

Uit historische oogpunt is het overigens erg jammer dat het WK Multisports nu niet op 5 september kan beginnen. Die datum zegt de huidige generatie misschien weinig, maar de pioniers in de sport (of wij van de ouwe garde) des te meer. Over drie maanden, op 5 september dus, is het exact veertig jaar geleden dat in Kijkduin de allereerste triathlon in ons land werd gehouden. Met Gregor Stam – Almeerder! – als winnaar.

Iets om die dag toch bij stil te staan. Kan het niet in Almere dan toch zeker op een andere locatie in Nederland, waar wellicht een triathlon door zal gaan. Wij denken als ‘historisch geweten’ van de sport graag mee.

Twee grote nieuws van de dag was dat Els Visser ambassadrice wordt van IRONMAN Nederland. Hieronder lezen jullie er alles over.

Els Visser wordt ambassadrice IRONMAN Nederland

 IRONMAN Nederland en Els Visser slaan de handen inéén om mensen te enthousiasmeren voor de triathlon sport. De professionele triatlete, die in 2018 als eerste over de finish kwam bij de laatste editie van de lange-afstandstriatlon IRONMAN Maastricht – Limburg, maakt vanaf vandaag als ambassadrice deel uit van Team IRONMAN Nederland.

Rob Frambach, wedstrijddirecteur van IRONMAN Nederland, vertelt dat hij blij is met de samenwerking met Visser: “We zijn ervan overtuigd dat de samenwerking met Els als vaandeldrager en parel van de sport een grote motivator is om meer mensen aan het sporten te krijgen. Els is in Nederland hét boegbeeld van de sport en een voorbeeld voor velen, van jong tot oud en van onervaren tot gevorderd. Els en IRONMAN Nederland hebben dezelfde ambitie, mensen levenslang aan het sporten krijgen. IRONMAN is in Nederland al lang niet meer alleen de lange-afstandstriatlon, maar met de zeer succesvolle IRONKIDS series, de sprint en Olympische afstand als onderdeel van de Multisport Festivals werken wij al enkele jaren aan het fundament van de sport. Met dit wedstrijdaanbod kan iedereen deelnemen aan onze wedstrijden, ongeacht leeftijd en op ieders eigen sportieve niveau. Uiteraard hopen we ook Els in de toekomst weer te kunnen huldigen op het hoogste schavot!”

Els Visser; “Ik voel me onwijs vereerd dat ik mij de komende jaren als ambassadeur voor IRONMAN Nederland mag gaan inzetten! We hebben een unieke sport en delen een onwijs grote passie met elkaar. We weten wat ervoor nodig is om deze fysieke en mentale prestatie te leveren, we maken allemaal hetzelfde door. Ik ga mijn best doen om deze pure en diepe gevoelens verder te versterken en mensen hiervoor enthousiasmeren zodat jullie tijdens een van de IRONMAN-wedstrijden als IRONKID, in een sprint, 5i50 of IRONMAN 70.3 wedstrijd herinneringen zullen gaan maken waar je altijd op terug blijft kijken en anderen ook mag inspireren! 

Ik zie het ambassadeurschap ook als kans om onze sport goed op de kaart te zetten en meer aandacht voor sport in het algemeen te creëren. Helaas heeft 50% van de Nederlanders boven 18 jaar matig of ernstig overgewicht en 45% van de Nederlanders doet wekelijks niet aan sport. Ik vind dit schokkend! Sporten betekent onder andere fitter zijn, meer energie hebben, productiever zijn en gelukkiger leven. Naast mijn persoonlijke sportieve doelen is het dan ook een missie van mij om mensen aan het bewegen te krijgen en het effect van sporten te laten ervaren. IRONMAN Nederland organiseert evenementen die voor iedereen haalbaar zijn. Wat zou ik het mooi vinden om de nog niet actieve sporters samen te brengen en onderdeel te laten worden van de IRONMAN-familie!”

IRONMAN voor iedereen

De IRONMAN Multisport Festivals zijn bedacht met de insteek dat triatlon laagdrempeliger moet worden. Met een 5i50 (Olympische afstand, 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen, 10 kilometer hardlopen) en een 4:18:4 (Sprintafstand, 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen, 4 kilometer hardlopen) voldoet de organisatie aan de behoefte van atleten om eerst op een laagdrempelige manier aan de triatlonsport te kunnen proeven. Meedoen als team verlaagt de drempel nog meer. Eenmaal kennis gemaakt met de sport en IRONMAN worden doelen en ambities steeds verder opgeschoven, een leven lang sporten is begonnen. Inmiddels staat de Nederlandse organisatie aan de vooravond van de nieuwe spektakelstukken in Nederland: de IRONMAN 70.3 Maastricht – Limburg en de IRONMAN 70.3 Westfriesland. Voor deze wedstrijden hebben veel atleten zich ingeschreven die voorgaande jaren deelnamen aan de Multisport Festivals.

Leven lang sporten

Dat veel deelnemers van de 5i50 en 4:18:4 deelnemen aan de IRONMAN 70.3’s, is voor de organisator van de IRONMAN-wedstrijden in Nederland een bevestiging van hun visie. Frambach: “We vinden het belangrijk dat sport voor iedereen beschikbaar is én blijft. Zeker met het oog op de huidige situatie waarin mensen een drukke agenda hebben en tijd maken en vinden om te sporten steeds lastiger wordt. Echter, sporten is niet alleen belangrijk voor de fysieke gezondheid, maar juist ook voor de mentale gezondheid. Tijdens de Covid-19 pandemie wordt steeds meer duidelijk dat sporten essentieel is. Evenementen en bijpassende doelen gelden hier als vliegwiel en motivatie”

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.