Alex Yee wint WCTS Leeds; Geen Alistair Brownlee (DSQ) en Javier Gomez in Tokyo – WTJ 1882

ZONDAG – Amper op adem kunnen komen, of de mannen gaan los voor de afsluitende race in een fantastisch weekend AJ Bell Triathlon Leeds. Maya, Maya wat heb je ons triathlonlandje in vervoering gebracht. Bij de mannen een andere race. Want dat was toch wel opvallend: de enorme verschillen in het damesveld, zelfs al bij het zwemmen.

Royle eerst uit Waterloo Lake

Dat is in het mannenveld met voor Nederland Donald Hillebregt net even anders. 55 toppers gaan van start, evenveel als straks in Tokyo worden toegelaten. De eerste zwemronde was voor Richard Varga – who else? – maar na 1500 meter in Waterloo Lake was het Aaron Royle die zich als eerste de blauwe matten optrekt. Alistair Brownlee hing aan z’n hielen en dat gold ook voor Marten van Riel en nog zo’n 13 man. Varga was iets terug gezakt naar de zevende plek. Donald Hillebregt verliest slechts 18 seconden en is de nummer 27 na het zwemmen. Op dit niveau een prima resultaat.

Javier Gomez ten val en uit de wedstrijd

In de wisselzone zit de tweevoudig Olympisch kampioen het eerst op de fiets. Meteen begint het te glooien en dus pusht Ali hard door. Hij krijgt zeven man in zijn kielzog: Royle, Van Riel, Jonas Schomburg, Leo Bergere, Kenji Nener, Morgan Pearson en….zijn broer Jonathan Brownlee. Hayden Wilde maakt even later de aansluiting en in de derde ronde groeit de kopgroep al uit tot 21 man. In de vierde ronde is het Marten van Riel, die verwoede pogingen doet om uit de greep van de kopgroep te komen en zo meer ruimte te scheppen op het smalle Roundhay parkparcours. In diezelfde ronde voltrekt zich een drama voor vijfvoudig wereldkampioen Javier Gomez. De Spanjaard komt ten val en kan een kruisje zetten door Leeds, maar waarschijnlijk ook door een vierde Olympische Spelen.

Tempo voor Donald net te machtig

Het tempo vooraan is Donald Hillebregt net te machtig. We zien hem bij de eerste ronde de parkpoort uitkomen en dan net afhaken van de achtervolgende groep op de Brownlees. Hij trekt zich op gang in de overigens prachtige BBC-reportage met weergaloos commentaar van o.a. ex-triatlete Annie Emmerson in de wetenschap dat hij de groep moet laten gan. Na de eerste ronde komt Donald op 45 seconden als 38e voorbij, de tweede ronde is dat 1.17 en 41e, de derde 1.34 en 42e en in de vierde lijkt hij weer een beetje te herstellen: 39e op 1.40.

Vooraan gaat de strijd onverminderd voort. Jonas Schomburg vindt het te druk vooraan, hij moet wat speling hebben vooraleer het lopen begint. De Duitser demarreert en krijgt de Zwitser Andreas Salvisberg met zich mee. Schomburg was in Lissabon al vierde, Salvisberg (samen met broertje Florin in de race) kwalificeerde zich in Portugal voor de Spelen op de Mixed Relay. De achtervolgende groep is inmiddels uitgegroeid tot 27 man. Helaas zonder Donald, maar hey onze zondag kan al lang niet meer stuk! Hij passeert na ronde vijf als 41e op 1.55 minuten.

Aanvallers Schomburg, Salvisberg en later Dickinson

Even verder worden Schomburg en Salvisberg weer opgeslokt door de grote meute. Meteen daarop trekt Samuel Dickinson ten aanval. Een verrassende Brit, want we zagen hem sinds de World Cup Mooloolaba kort voor het uitbreken van de pandemie (maart 2020) niet meer in grote wedstrijden uitkomen. 23 jaar pas, maar met genoeg lef. Dickinson heeft deze zondag in Leeds alleen de pech dat de Britten knokken om de laatste tickets voor de Spelen (alleen Jonathan Brownlee was tevoren zeker) en dus schuwen de andere Britten de achtervolging niet. Dickinson krijgt 10 seconden, maakt er 15 van en bij de achtervolgers merk je de nervositeit bij jongens als Tom Bishop en Alex Yee. Gaat deze outsider de tickets voor hun neus wegkapen? Hij won ooit de junioren ETU Cup Holten. Zijn grootste zege was de World Cup in Karlovy Vary 2019 en dan ineens komt Samuel Dickinson terug uit het niets…..

Met nog een laatste ronde te gaan komt ook Donald niet langer alleen te fietsen. Een tweede groepje achter de kopgroep van 27 (Dickinson nog vooruit dus) formeert zich op 2.24 minuten van de leider. Daarbij dus Donald, maar ook de Portugezen Vasco Vilaca en Joao Silva en de Amerikaan Matthew McElroy. In de strijd om plaats 29 later. Donald zal als 35e zijn fiets terugplaatsen met dan 2.46 achterstand.

Schomburg altijd snel uit startblokken, lijdensweg Ali Brownlee en dan ook nog DSQ

Dappere Dickinson ziet in de laatste fietsronde zijn voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hij houdt nog vier tellen over op een jagende Kristian Blummenfelt en Jonas Schomburg. De grote Duitser is altijd snel uit de startblokken en loopt de eerste twee kilometer aan de leiding. Daarna komen Alex Yee en Hayden Wilde naderbij en is het gedaan met de titelambities van Schomburg. Alistair Brownlee kan daar al eerder een streep doorzetten, want de Britse triathlonheld komt uiterst moeizaam op gang bij het lopen. Het tempo waarin hij voorbij trekt, past goed bij Ironmans maar niet meer op dit explosieve werk. Ali lijkt er zijn laatste kans op een volgende Spelen mee te ver-spelen. De Britse televisie brengt zijn lijdensweg treffend in beeld. Het drama wordt nog groter, want Brownlee verneemt tijdens het lopen dat hij wordt gediskwalificeerd wegens het onderwater drukken van de Amerikaanse triatleet Chase McQueen. Wat een trieste afgang van zo’n groot kampioen en dat in zijn eigen stad Leeds.

Vooraan ruikt Alex Yee zijn kans. Hij loopt weg bij Hayden Wilde en neemt al snel dertig meter voorsprong op Wilde. De groep daarachter wordt aangevoerd door de Spanjaard Antonia Serrat Saone, die ook naar Tokyo wil in de plaats van Gomez.

Yee is op drift. Hard lopen kon de kleine Brit altijd al, maar nu explodeert hij haast richting zijn allereerste World Championships Triathlon Series. Net als Maya dus voor het eerst in zijn leven en dan ook nog voor eigen publiek. Achter hem dringen Hayden Wilde en Morgan Pearson nog het meeste aan, maar ook Marten van Riel is nog kansrijk voor het podium. Donald glijdt langzaam af in het startveld. Na de eerste loopronde 38e op 3.36, de tweede veertigste op 4.50.

Zijn voorsprong groeit naar 10, 15, 25 seconden en dan is hij bij de blauwe mat en de klim naar finishlijn. Alex Yee kan z’n geluk niet op. 22 jaar pas uit de omgeving van Londen en vandaag zowel de winst als het twee Britse Tokyo-ticket. Het derde gaat waarschijnlijk naar Tom Bishop. En dus geen Ali Brownlee en Javier Gomez in Tokyo!

De strijd om zilver en brons wordt nog spannend, want Morgan Pearson knalt door naar de tweede plaats en dat brengt hem straks ook in Japan. Marten van Riel verschalkt in der laatste fase nog Hayden Wilde en pakt een prachtige derde plaats. De Spanjaard Fernanda Alarza grijpt de vierde plaats en was al verzekerd van Tokyo. Vijfde wordt de terug gevallen Hayden Wilde en dan volgt topfavoriet Kristian Blummenfelt. Leo Bergere is (bij afwezigheid van Vincent Luis) op de zevende plaats beste Fransman. Antonio Serrat Seoane de tweede Spanjaard op plaats acht (en startgerechtigd voor zijn land op de Spelen). Jonathan Brownlee en Jonas Schomburg maken de top tien compleet. Thomas Bishop is 16e en daarmee waarschijnlijk derde Brit in de selectie.

Ruim acht minuten na Alex Yee klimt Donald Hillebregt de heuvel op en finisht als 41e en voorlaatste. Donald kijkt om en ziet als hekkensluiter een wel zeer bekende triatleet als 42e binnenkomen. Zijn naam….Alistair Brownlee. Lang zal hij niet in de uitslag blijven staan echter.

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.