James Lawrence Ironcowboy lapt het: 100 heles/Ironmans in 100 dagen! – WTJ 1886

WOENSDAG – Het zit erop voor James Lawrence, Ironcowboy James. 100 hele triathlons. Tussen 1 maart en 8 juni afgelegd. Allemaal in de Amerikaanse staat Utah. Vraag niet hoe hij het gelapt heeft, het is volbracht. James, getrouwd en vader van 5 (!) kinderen, ziet zijn naam in het eerstkomende Guiness Book of Records wederom terug.

Daar stond/staat hij al vaker in, want geen uitdaging in Ironcowboy te veel. Onderweg in zijn recordpoging om dagelijks 3,8 km. te zwemmen, 180 km. te fietsen en 42 km. te lopen kwam hij nog een aantal keren groot in de publiciteit. Bijvoorbeeld toen de Ironman Group hem maande het woord ‘Ironman’ niet meer in verband te brengen met zijn extreme uithoudingsproef. Het hoofdkantoor vond de associatie niet prettig, maar James trok zich er weinig van aan. Ergo: hij kaatste de bal terug en zei: I’m done with you Ironman!

Intussen had James het hart wel op de juiste plaats, want zijn monstertocht in zwemmen, fietsen en lopen bracht ook vele dollars in het laatje voor het goede doel: Operation Underground Railroad. Een non-profitorganisatie met als doel overheidsinstanties te helpen bij de redding van mensenhandel en slachtoffers. Als vader van vier pubermeiden en een aankomende puberzoon hecht hij sterk aan een wereld waarin jongeren vrij kunnen leven.

De 50 Ironmans in 50 dagen van vorig jaar waren voor James niet genoeg. Hij verdubbelde het aantal. Voordat hij aan zijn ‘Conquer-100’ begon had de Ironcowboy al 93 heles achter de rug. Dat zijn er nu dus 193! Daarnaast reed hij met een mountainbike naar de top van de Kilimanjaro, hij liep 235 mijlen dwars door Griekenland, deed mee aan Xtreme Triathlons over de hele wereld en twee jaar terug nog het Xtri wereldkampioenschap in Noorwegen, oftewel de Norseman. Verder staat op zijn ‘palmares’ The World’s Toughest Race op Fiji en The Uberman.

Maar dat alles wordt overtroffen door Conquer One Hundred: 140.6 mijlen per dag en dat 14 weken lang oftewel 14.060 mijlen zwemmen, fietsen en lopen. Congrats James. En voor alle lezers geven wij als waarschuwing af: DO NOT TRY THIS AT HOME!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.