Team4Talent trekt zich op gang voor eerste wedstrijden; Roeier Tom Schwantje wint Oxford-tri; Halve Cagnes; Bundesliga Berlijn en meer – WTJ 1888

DONDERDAG – Het was best lang stil rond de Team4Talent, maar inmiddels hebben de mannen er aan de Spaanse kust vanuit Hotel Cap Negret in Altea/Alicante een pittig trainingskamp op zitten. Evert Scheltinga was daar al langer. Zijn broer Diederik, Joost Somsen en Daan Schouten voegden zich vorige week bij hem en ook ‘founding father’ van Team4Talent André Kwakernaat reisde af naar een mogelijk nog zonniger plekje dan Nederland. Maar goed, het ging natuurlijk niet om de temperatuur of het mooie strand. Nee, er moest getraind worden. En dat is volop gedaan. Diederik omschrijft in een interview dat hij de voorbije dagen intensiever heeft getraind dan in de hele coronatijd thuis. Bovendien inspireert het om in teamverband weer naar het seizoen toe te werken. Dat André soms meefietste op zijn E-racebike was bewonderenswaardig, want het kwartet hield er een straf fietstempo op na. De val die de teammanager maakte was minder, maar hij knapt gelukkig al weer op.

Foto: Team4Talent

De vraag was natuurlijk: waar zien we de atleten weer in actie. Welnu, heel snel komen in elk geval Joost, Daan en Evert weer in competitie. De eerste twee debuterende mannen kiezen op 20 juni voor The Cave Tri in het Belgische Kanne. Evert is dan naar Polen voor de halve Challenge Gdansk. Welke races daarna op het menu staan, wordt na dat weekend bepaald. Belangrijkste van het trainingskamp was ook: het plezier in samen toewerken naar nieuwe doelen weer hervinden. En dat is volgens de insiders gelukt. We gaan ze volgen, zoals we eigenlijk zo veel mogelijk triatleten volgen.

Nog een Nederlandse winnaar van een Britse triathlon: roeier en triatleet

Zeker, de toppers komen vaker in deze rubriek en op onze site voor dan de agegroupers. Toch krijgt iedereen de aandacht, die ze verdienen. In dat verband hebben we zelfs nu nog een paar uitslagen staan van wedstrijden uit het toch al redelijk drukke eerste juniweekend. Met hier en daar ook nog Nederlandse deelname en zelfs winst. Om daar maar meteen mee te beginnen. Er was namelijk naast de fameuze winst in Leeds van Maya Kingma nog een Nederlander, die een Engelse wedstrijd won. In Dorchester begonnen de Oxfordshire Triathlon Series, wedstrijden die iets langer zijn dan een sprint triathlon, zeg maar een 1/6e afstand. De winst ging naar een man die studeert op de Oxford University en daar ook uitkomt voor de befaamde roeiteams. Zijn naam is Tom Schwantje, 23 jaar en als sport voornamelijk roeier dus. Eerst bij De Zwolsche en nu hij in de UK economie studeert bij Oxford.  Daar deed hij zelfs al mee aan de wereldberoemde Boatrace, zij het dan voor lichtgewichten. Die race wisten ze in 2019 te winnen van eeuwige rivaal Cambridge.

Als uitstapje deed Tom de triathlon in de Oxford Series. Met succes, want hij bleef de Brit Chris Nicholls vijftig seconden voor. Oliver Bater was de nummer drie. Toms eindtijd 1.30.47 uur. Bij de vrouwen won Mia Hawkins in 1.38.33 uur. We blijven even in Engeland, want in Windermere ging The X door. Dat is een extreme triathlon over de hele afstand, echter niet in het bekende circuit van de Norseman. De winnaar Thomas Arkwright deed 14.43.43 uur over de race door bergachtig gebied en onverharde paden. Hij bleef er Ian Moore acht minuten en Guy Green 23 minuten mee voor. De beste vrouw kwam halverwege het startveld van 54 atleten binnen. Haar naam: Emily Harper in 15.45.08 uur. Exact drie kwartier later werd het zilver uitgereikt aan Charlotte Milligan en Christine Howard maakte het Britse trio compleet, maar dan al op ruim een uur achterstand. Normale verschillen in dergelijke selfsupporting wedstrijden overigens.

Ines negende in halve Frankrijk

Een halve was er in het Franse Cagnes sur Mer, waar een Nederlandse aan mee deed. Ines van der Linden kwam als negende vrouw over de finish in een wedstrijd, die gewonnen werd door topfavoriete Manon Genet in 4.37 uur. Marjoleine Pierre en Christel Robin volmaakten het erepodium in deze eerste halve triathlon van Frankrijk sinds de zomer van vorig jaar. Ines had een achterstand van 19 minuten op Genet. De mannenwinnaar was verrassend, in die zin dat de topfavoriet Sam Laidlow verslagen werd door Clement Mignon. Anderzijds wel verklaarbaar, want Sam won vorige week nog de gloedenieuwe hele in het Spaanse Girona, dus een beetje uitbollen mag wel. Sam is met zijn 22 jaren straks de jongste pro aller tijden op het WK Ironman Hawaii. Hij had in de Franse race een minuut achterstand op Mignon. Derde werd William Mennesson.

Bundesliga Berlijn niet makkelijk voor vier Nederlanders

Van Engeland, via Frankrijk naar Duitsland. Jammer genoeg nog niet door Nederland. We moesten onder meer het NK sprint Nijmegen, Amsterdam Nieuw-West. Waalwijk en Vathorst missen in dat weekend. In de Duitse hoofdstad Berlijn gingen nota bene de Duitse sprintkampioenschappen wel door. De wedstrijd gold tevens als opener van het Bundesliga-seizoen. Logisch dat veel sterke Duitsers op scherp stonden en de buitenlandse concurrentie op achterstand werkte. Dat lukte in het geval van de Nederlanders ook, al blijft het secondenspel, Is Victor Goene bijvoorbeeld 1 minuutje sneller dan staat hij dik in de top tien. Nu was de Veenendaler beste Nederlander op een 33e plaats. De wedstrijd en de Duitse titel gingen naar het volgende Duitse talent Tim Hellwig (21), die mede-favoriet Justus Nieschlag (vorig jaar winnaar Arena Games Rotterdam) versloeg. Henry Graf was de nummer drie. Bij de vrouwen ging het kampioenschap naar de laatste Holten-winnares (2019) Lisa Tertsch. Zilver en brons waren voor Nina Eim en Marlene Gomez-Islinger, onlangs winnares van de World Cup in Arzachena.

In al dit geweld met de sterkste oosterburen bijeen, mengden zich ook enkele Nederlanders uitkomende voor W+F Munster. Makkelijk hadden ze het niet, zoals gemeld. Anna Witteveen klasseerde zich als 32e. Ook de Luxemburgs/Nederlandse Eva Daniels deed mee, zij finishte als 19e. Bij de mannen kwam na Victor op een 59e plaats Simon den Braber binnen. Joey van ’t Verlaat klasseerde zich als 68e op een totaal van zo’n 80 topatleten. Joey vertelde na afloop op een haar na de tweede fietsgroep te hebben gemist, na ‘fatsoenlijk gezwommen’ te hebben. ,,Nauwelijks tijd gehad om te drinken omdat het echt hard ging op de fiets, en blijkbaar leek iemand het een goed idee om geen hulpstation te organiseren met temperaturen van bijna 30°C op een 5 k run parcours. Ik kreeg het echter koud tijdens de run – geen goed teken bij deze hitte – dus besloten niet te duwen en ervoor zorgen dat ik de race rustig afsloot. Over drie weken wraak in de Bundesliga Potsdam.”

Slavic Wave

Als uitsmijter hebben we de Slavic Wave, een halve triathlon in Kiev die sinds 2007 wordt gehouden. Alexander Kovalchuk en Natalia Kovaleskaya wonnen hem in respectievelijk 4.31.04 en 5.40.55 uur. Goed onthouden voor de eindejaarsquiz van Trikipedia hoor!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.