Slotakkoord op tweede dag EK voor Zwitser Max Studer; Marco van der Stel 24e – WTJ 1904

ZATERDAG – De laatste finales van de tweede dag EK triathlon in Kitzbuhel moesten uitsluitsel geven over de Europese kampioenen Elite en U23. Een bloedheet kampioenschap overigens met temperaturen ver boven de dertig graden. De Europese titel ging naar de Zwitserse favoriet Max Studer, hij versloeg de Spanjaard Antonio Serrat Seoane, derde werd Nieuw-Zeelander Hayden Wilde. Brons ging naar de Fransman Tom Richard. Marco van der Stel finishte 24e.

Marco als vijfde uit het water

Het zwemonderdeel lijkt dan aangenaam, toch maakten de mannen dat ze er zo rap mogelijk weer uit waren. 500 meter in 5.39 minuten door de Italiaan Alessio Crocciani. De Hongaar Mark Devay in zijn buurt en de Italiaan Nicolo Strada al evenzeer. Marco van der Stel maakte dat gespartel van zeer dichtbij mee, want hij besteeg als vijfde het plankier naar de fietsenrekken, was er tevens eerste achtervolger van het tweede zwemgroepje mee op 9 seconden van Crocciani.

Op twee na iedereen in kopgroep

Hoe zeer de Italiaan gepoogd had de groep verder uiteen te trekken. Op de fiets kwamen alle triatleten op twee na al in de eerste ronde samen. Zeventwintig man vooruit. Alleen de Tsjech Jan Volar en de Belg Erwin Vanderplancke ‘sloegen de plank’ mis en reden samen achter het grote peloton aan. De Zuidafrikaan Jamie Riddle viel uit. De Brit Samuel Dickinson (twee jaar terug nog zilver in Kazan en vrijdag seriewinnaar) stond lange tijd niet geregistreerd vanwege een kapotte chip (hij zou zevende worden).

 

Marco comfortabel mee van voren

Marco reed intussen lekker actief van voren mee, schuwde zoals altijd het kopwerk niet en leek zich comfortabel te voelen voor misschien wel een leuke stunt. Met niet het allersterkste Europese veld bijeen biedt zo’n EK best mogelijkheden daartoe. Na de derde ronde reed de Nieuw-Zeelander Hayden Wilde op kop. Ook een EK is open voor niet Europeanen immers en Wilde kon daar wel eens een cruciale rol in vervullen. Marco bleef alert en kwam in alle fietspassages als zesde – dus ver vooraan in de groep – door. Dat er niemand weg kon komen, was evident. Het tempo lag hoog, ontsnappen zou slechts luttele seconden opleveren. Voor iedereen was er die allesbeslissende 3100 meter Oostenrijkse asfalt in de buurt van de wereldberoemde Hahnenkamm-piste.

In de tweede wisselzone was de Fransman Tom Richard als eerste. Zijn landgenoten Paul Georgenthum (EK Weert-winnaar) en Arthur Berland volgden meteen daarna. Wilde kwam als zesde aan en Marco volgde op de elfde positie. Binnen tien seconden stonden alle fietsen in de wisselzone en was het lopen begonnen.

Studer stuift naar voren

Na de eerste ronde stoof Max Studer naar voren. De Zwitser was favoriet net als de Spanjaard Antonio Serrat Seoane, die in zijn schaduw meeliep. De derde man in het kopgroepje was Hayden Wilde, de Kiwi. Toen echter moest ook worden vastgesteld dat Nederlandse medailles op deze tweede dag niet zijn weg gelegd. Marco gleed iets te snel af naar positie 23 en daarmee was zicht op een podiumplaats verkeken. Zijn achterstand was daar een halve minuut op Studer.

De Zwitser was in de slotfase niet meer te houden. Hij liep zes tellen uit op de Serrat Seoane. De derde plaats was voor Hayden Wilde en daarmee mocht ook de Fransman Tom Richard aanschuiven op het EK podium als de bronzen medaillewinnaar. Marco van der Stel moest zich in dit ultrasprint-geweld tevreden stellen met een 23e plaats.

De beloftetitel ging naar de Portugees Ricardo Batista, die als vijfde over de meet kwam. Zilver was voor de Duitser Tim Hellwig, vorige week nog Bundesliga-winnaar in Berlijn en het brons ging naar de Brit Connor Bentley.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.