Laura Lindemann Europees sprintkampioene triathlon; Quinty 15e; Rani 29e – WTJ 1903

ZATERDAG – Laura Lindemann is zo even Europees kampioene triathlon op de sprint geworden. Het is al de derde Duitse zege op deze EK dag in het Oostenrijkse Kitzbuhl. Tweede werd Russin Valentina Riasova, tevens kampioene U23 en derde was Leonie Periault uit Frankrijk. De Nederlandse vrouwen volgden op een 15e en 29e plaats voor respectievelijk Quinty Schoens en Rani Skrabanja.

Half vijf precies was het dan de beurt aan de A-finalisten voor vrouwen elite en U23. Met dertig kwamen ze in de finale terecht op basis van klassering/eindtijd in de drie halve finales op vrijdag. Het spel kwam meteen op de wagen met een snel starten Rani Skrabanja, die de kopgroep in het water uiteen trok.

Britse vrouwen 1-2-3 uit het water

Het was de Britse Olivia Mathias, die kop overnam en die na 500 meter ook niet meer afstand. Na 6.16 minuten was het natte onderdeel voor haar al gedaan. Sian Rainsley volgde in haar voeten en Sophie Ailden maakte het Britse zwemsucces compleet. Vijfde op vier tellen was Rani al op het droge. Iets langer duurde het vooraleer Quinty de wissel indook. Zij had 20 seconden achterstand op Olivia Mathias.

Allemaal nog te overzien en dankzij prima wissels sloten de twee Limburgse meiden snel aan bij een groep, die al snel uit 20 vrouwen bestaat met alle favorieten, behalve….Julie Derron. De Zwitserse verdedigt haar titel van Kazan 2019 (had haar eerder over het hoofd gezien), maar heeft nog wel wat meters goed te maken in een veel kleiner achtervolgend groepje.

Bovendien houden in de kopgroep Derrons landgenotes Nicola Spirig en Jolanda Annen het tempo strak. Van enige ploegenstrategie lijkt dus geen sprake, maar dat is ook haast niet te doen op zulke megakorte afstanden. Ook in de finales is het 500/12/3,1 namelijk.

Rani op haar tandvlees

In de derde ronde gebeurt, wat je eigenlijk al een beetje ziet aankomen. Rani Skrabanja kon de eerste fietsrondes op haar tandvlees de kopgroep volgen, maar moet er nu af. Ze wordt opgeslokt door de groep Derron, die overigens maar op twaalf seconden van de kopgroep fietst. Daar zijn nog achttien vrouwen bijeen, klaar om de tweede wissel in te duiken. In de laatste fietsronde loopt de kopgroep uit tot twintig seconden. Quinty zit er goed bij.

Het Zwitserse duo Jolanda Annen en Nicola Spirig begint als eerste aan de slotrun. Marlene Gomez-Islinger daar pal achter. Quinty Schoens (met naar later blijkt de tweede snelste fietstijd) wisselt prima als zesde. Een halve minuut na Annen is ook Rani Skrabanja van haar fiets verlost en gaat ze met de benenwagen verder voor 3,1 km.

Verrassende Russin

Bij het lopen is het verrassend de Russin Valentina Riasova, die de kop overneemt. De Duitse Laura Lindemann is dan ook voorbij Nicola Spirig, die nog wel derde doorkomt na de eerste ronde. Mathias kan niet alleen goed zwemmen, ze loopt ook hard. Samen met Lisa Tertsch zet ze de achtervolging in op de posities vier en vijf. Quinty valt iets terug naar een vijftiende plek (7e U23) na de eerste ronde. Rani komt als 28e door. Haar wedstrijden is dan zo goed als over.

Lindemann ‘macht driemal Gold’

In de finale weet Quinty zich te handhaven en verliest geen terrein meer op de atletes voor haar. Ze blijft die vijftiende plek vasthouden, die uiteindelijk goed is voor een zesde stek bij de U23. Vooraan sprint Laura Lindemann naar opnieuw Duits goud en is de revelatie van de dag de vrij onbekende Valentina Riasova, tevens U23 kampioene. Brons gaat naar Leonie Periault namens Frankrijk, waardoor Spirig net buiten het podium blijft. Olivia Mathias wordt vijfde en da’s goed voor zilver U23. Meteen erna is de nummer zes de bronzen medaillewinnares der beloftes: Lisa Tertsch, twee jaar terug nog Europees kampioene. Quinty is goed voor de zesde plaats U23 en Rani met haar 29e klassering overall is er de veertiende en laatste van de beloftes mee. Met 1 uitvaller sluit Rani ook de rij van finishers af.

(Foto’s Christie Brouwer)

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.