Ruuds stem klinkt op Olympische triathlons; Zusjes De Koning; High Tech; Walchsee: Haug vs Spirig – WTJ 1909

WOENSDAG – Mooi Olympische nieuws en ook mooi voor Trikipedia. Want collega Ruud de Haan kreeg deze week de bevestiging dat hij de triathlons in Tokio voor Eurosport van commentaar mag voorzien. Eervolle job en de kroon op het vele werk wat Ruud in de sport stopt. Hij was er op eerdere Spelen al bij en deed vorig jaar ook de pre-Olympische race op hetzelfde parcours in Japan. Vanwege de pandemie en zeker de situatie in Japan, zullen de Eurosport-commentatoren niet op locatie maar vanuit hun thuislanden de beelden vocaal begeleiden.

Trikipedia-stal hofleverancier bij Eurosport voor Spelen

Na Sydney, Athene, Beijing en Rio dus opnieuw het Nederlandstalig commentaar uit – zeg maar – de Trikipedia-stal. Afwisselend waren Ruud en Wim voor de Spelen gevraagd, Sydney deden ze samen. ,,Natuurlijk hield ik er al een beetje rekening mee”, zegt Ruud, ,,Dus in de aanloop had ik de lijntjes naar TeamNL, maar ook naar de Belgian Hammers al uitstaan. Het is mijn bedoeling evenveel aandacht aan de Belgische deelnemers te besteden. Met de zekerheid van commentator op zak gaan we die contacten te komende weken intensiveren. Met de trainingskampen waar de Olympische deelnemers zich voorbereiden bijvoorbeeld, maar ook als ze in Tokio arriveren.”

Na Tokio live naar Parijs? Ruud wil wel

Het worden gekke Spelen zonder publiek. Denkt Ruud dat zoiets verschil maakt als commentator? ,,Als speaker wel, dan is sfeer en interactie met toeschouwers belangrijk. Als commentator concentreer je je op de wedstrijd en op de deelnemers. De entourage moeten we dit keer maar vergeten.” En over drie jaar, de Spelen in Parijs? Ruud: ,,Dan zou het leuk zijn om live bij de wedstrijden commentaar te kunnen geven. Het hoofdkantoor van Eurosport zit in Parijs, dus de kans is groot dat we dan bovenop de Olympische wedstrijden zitten. Lijkt me mooi om het dan van A tot Z mee te maken.” Wij hopen het voor Ruud, mooi hoogtepunt in een dan al lange en rijke speaker-carriere.

O ja, nog even de tijden doornemen. Beetje nachtwerk is het wel, maar ach: dat zijn we met Hawaii en al die andere races uit verre tijdzones wel gewend. En Ruud z’n bed staat op het Mediapark. Op 26 juli openen de mannen het festijn om 23.30 uur Nederlandse tijd (in Tokio is het 7 uur later dan in Nederland). De uitzending duurt tot 2.05 uur. Overdag allemaal een beetje bijslapen en dan volgt de vrouwenwedstrijd, die – gek genoeg – vijf minuten korter duurt. Van 23.30 tot 2 uur. Op zaterdag 31 juli volgt dan de Mixed Relay-wedstrijd en uitzending. Ze begint om 00.30 uur.

 

Barbara reageert

Van alle triatleten uit TeamNL leek Barbara de Koning op het EK de meeste kans op eremetaal te maken. Het gebeurde niet, ze werd in Kitzbuhel veertiende. Zoals altijd was ze wel bereid haar race toe te lichten en dat delen we graag met eenieder: ,,Een zware racedag voor mij. Nadat ik me comfortabel had gekwalificeerd voor de A-finale op vrijdag, als enige Nederlandse Junior vrouw, was ik er zaterdag weer klaar voor. Helaas verliep de race niet zoals ik verwachte en ik wilde veel meer, maar ik heb alles gegeven. Ik werd erg gehinderd bij het zwemmen, dus ik kwam er later uit dan verwacht. Binnen de eerste kilometer heb ik mezelf naar voren gereden. Vanaf hier probeerde ik elke ronde te ontsnappen, maar afgezien van een andere atleet, was niemand bereid om het met mij te proberen. We eindigden met een enorme groep meiden op de fiets, waar niemand kopwerk wilde doen, dus ik zat altijd vooraan en deed al het werk. Na bijna een crash van een aantal atleten net voor T2 deed ik er goed aan om te voorkomen dat ik erin verstrikt raakte, maar het vertraagde me om naar T2 te gaan. Op de run had ik vandaag gewoon niet de loopbenen. Ik heb alles gegeven en dit is wat ik vandaag kon doen. Ik ben trots op mijn inzet ook al voelde ik me niet op mijn best. Ik heb al veel van de meiden verslagen die vandaag voor me eindigden en ik heb vertrouwen in mezelf en ben klaar voor de komende wedstrijden!”

Sonja ook

Faire conclusie na inderdaad een pittige race. Dat was het ook voor de jongste van alle deelneemsters, zus Sonja de Koning. ,,Ik heb twee hele zware dagen gehad. Ik had verwacht dat ik me zou kwalificeren voor de A-finale, maar helaas had ik last van hevige buikpijn, waardoor mijn prestaties verslechterden en ik in de B-finale belandde. Mijn zwemmen en fietsen waren in de B-finale sterker en ik zat in de kopgroep. Mijn buikproblemen van gisteren kwamen echter helaas terug tijdens het hardlopen en dat stelde me teleur. Ik weet dat mijn prestaties niet de weerspiegeling zijn van wat ik kan, dus kijk ik uit naar de volgende wedstrijd.”

Triathlon wint ook in eigen land weer terrein

Met de daling van het aantal besmetting, daalt ook het aantal geannuleerde wedstrijd en stijgt de reeks races, die gelukkig een doorstart maken. Zoals op zondag 5 september de derde uitgave van de High Tech Triathlon op het terrein van de High Tech Campus in Eindhoven. Mooie datum trouwens: precies die dag bestaat triathlon 40 jaar in Nederland. Dat zoiets samenvalt met de meest innovatieve triathlon van Nederland is dan weer typische des triathlons. Kers op de taart voor de organisatie is de finale van de 1e Divisie Teamcompetitie. Verder zijn er speciale series voor werknemers van de Campus en kan men ook als bedrijventeam mee doen.

 

Preview EK Walchsee

Voor de volgende Europese kampioenschappen hoefden de triatleten zich niet ver te verplaatsen. Tussen Kitzbuhel en Walchsee ligt slechts 38 kilometer. Iets noordelijker, bijna tegen de Duitse grens aan, begint dit EK donderdag met de aquathlon. Richard Varga is favoriet, Roel Kwaaitaal vertegenwoordigt ons land. Bij de vrouwen noemen we Sara Perez Sala als kanshebster, met Eva Cornelisse namens TeamNL.

Bij de beloftes zijn Pim Bakker, Hugo Jan Bosscher en Lucas Goene de Oranje-klanten. Silke de Wolde, Joyce Caro en Anna Witteveen zijn ‘onze U-23ers’. De vorige week sterk presterende Niels van Lanen is bij de junioren wellicht best kansrijk. In die groep ook Olaf Jan Bosscher. Bij de meisjes Aniek Mars, Merel Veltman en Robin Dreyling.

 

Duel der giganten in Walchsee: Haug versus Spirig!

Zondag is het de beurt aan de triatleten van de langere afstand. De Challenge Walchsee is tevens Europees kampioenschap halve triathlon. Tja, dan zul je altijd zien dat Ironman daar haar EK halve tegenover stelt, in dit geval in het Deense Elsinore. Onderlinge afstemming is soms ver te zoeken. Walchsee wint het beslist bij de vrouwen want daar komen Anne Haug en Nicola Spirig tegen elkaar uit!

Bart Aernouts, Ruedi Wild, Thomas Steger, Ruben Zepunkte en Giulio Molinari zijn de favorieten bij de manenn, waar namens Nederland Matthew de Vroet en Cornelis Scheltinga uitkomen. Bij de vrouwen wordt een geweldig duel tussen Anne Haug en Nicola Spirig verwacht. Strijd der giganten dus. En precies zoals we al voorspelden: Spirig doet in de aanloop naar de Spelen gewoon haar eigen ding: een halve 30 dagen voor de Spelen? Ik zie het bondscoach Louis Delahaye nog niet goedkeuren…. Verder ook Svenja Thoes, opnieuw Sara Perez Sala, Helena Kotopulu (Moraviaman-winnares) en Giorgia Priorone. Van Nederlandse zijde kijken we uit naar de prestaties van Diede Diederiks en Janien Lubben.

22 agegroupers uit Nederland voor EK halve en EK aquabike

Verschillende agegroupers zijn op weg naar Oostenrijk. Een mooie groep van 20 doet mee aan het EK halve triathlon. Bij de M25 Christiaan de Jong. Bij de M35 Paul de Bakker en Eric Pronk. Bij de M40 Evert Timmerman en Joris Haest. Bij de M45 Bart Nijland, Gerrit-Jan Klok en Cerberus mannen Jurgen Claassen en Peter-Jan Mol. Bij de M50 Alex Elbers, Stan Verberk, Rob Kwaaitaal, Piet Jonkers en Arjan de Rijk (de laatste drie van Cerberus). Bij de M55 Bert Vrieze. Bij de M60 Hans van Kampen, Brasschaat-winnaar Pim Veeger en Peter van Ravenswaaij. Bij de W45 Welmoed Meindertsma. Bij de W50 Dorothe Vrieze.

Op het EK Aqaubike hadden we met het oog op het WK Aquabike wat wel doorgaat in Almere iets meer Nederlanders verwacht. We doen het in Walchsee met Jan van der Sleet (M55) en John van Alphen (M55). Allemaal veel succes!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.