Han Poppema heeft er in Almere z’n zesde hele op zitten; Tours ’n Man Frankrijk; Moraviaman voor Lukas Krpec en Helena Kotopulu – WTJ 1908

DINSDAG – Halverwege zijn missie is Han Poppema. Eigenlijk al over de helft, maar vorig jaar moest hij zijn doelen bijstellen omdat corona roet in het eten gooide. Met een schone lei begon de Woerdense triatleet begin dit jaar opnieuw aan het project TwaalfTwintig. Nederland telt twaalf provincies, een jaar telt twaalf maanden. Het was 2020, vandaar de titel TwaalfTwintig. De missie van Han: elke maand een hele doen in steeds een andere provincie. Dat plan viel door corona na een paar maanden in duigen. Het virus mag dan hardnekkig zijn, Han verloor zijn missie niet uit het oog.

In januari begon de gymleraar/triatleet van AV Clytoneus opnieuw. Nu steeds beginnend in Woerden en dan fietsend en lopend naar een van die elf provincies buiten Utrecht. Afgelopen zaterdag was in de zesde maand Flevoland aan de beurt. Met zijn triathlons vraagt Han aandacht voor het Gehandicapte Kind. Het geld dat daar gedoneerd wordt komt namelijk ten goede aan Framerunners. Dat geeft een kind met een handicap de mogelijkheid om ook te kunnen hardlopen.

Twaalf Twintig eindigend op Esplanade

De triathlons zijn door het team van Twaalftwintig zelf uitgestippeld en gaan telkens van Woerden naar één van de provincies. Het avontuur eindigde nu in Almere, meer specifiek op de Esplanade die wij allen kennen als epicentrum van de Challenge Almere/Amsterdam, dit jaar zelfs Wereldkampioenschap. Het vaste team wordt altijd bijgestaan door vele vrijwilligers. Zo kan Han zich focussen op de triathlon en is er altijd verzorging of begeleiding. Afgelopen zaterdag was clubgenoot Pim mee en dat was een verrassende oppepper. Op 10 km voor het einde van het laatste onderdeel, een marathon van 42,2 km lopen, zat Han er even doorheen. Het verhaal dat Pim hem toen vertelde over zijn zoontje van drie jaar die na een herseninfarct in 2019 nu gelukkig zelfstandig kan lopen gaf Han de energie om door te gaan. ,,Hier doe ik het voor, wat is nou nog 10 km lopen als je dit hoort.”

Han finishte met de armen in de lucht op de Esplanade in Almere waar hij door vrienden en familie werd onthaald. Als klap op de vuurpijl reikte Pim hem, namens zijn werkgever Itho Daalderop ook nog een cheque aan met een bedrag van 1000 euro voor het goede doel. Komende maand richt Han zijn vizier op Limburg. Uiteindelijk hoopt hij op 12-12-2021 zijn laatste hele te doen in de eigen provincie Utrecht.

Tours’n Man: Julie zesde

De Tours’n Man in het Franse Villandry zou aanvankelijk ook over de volledige afstand gaan. Dat vond de organisatie vanwege de pandemie te kort dag, dus bleven sprint, kwart en halve over. Op die laatste afstand won Aurelien Raphael voor de derde opeenvolgende keer. Hij versloeg Guillaume Belgy met een minuut en de derde Fransman was Binjamin Chiron. Bij de vrouwen was het niet alleen maar ‘Vive la France’, want de Zwitserse Joanna Ryter stak er hoogstpersoonlijk een stokje voor. Zij was een klasse apart, want pas 23 minuten later volgde Celine Rouault als de nummer twee en ook daarna was het weer zes minuten wachten op de ‘bronzen’ Izia Duterrage, allebei uit thuisland Frankrijk. De zesde plaats was voor de van origine Nederlandse Julie van Nieuwenhove, die 36 minuten aan haar triathlonpak kreeg maar toch nog genoeg triatletes achter zich liet.

Moroviaman voor Krpec en Kotopulu

Na vier podiumplaatsen in Poolse, Slowaakse en Tsjechische hele triathlons was het zaterdag voor Lukas Krpec eindelijk raak met een overwinning. De Tsjech won de Moraviaman, een prestigieuze thuiswedstrijd met een 20-jarige traditie. In Otrokovice legde hij de 3,8 km. zwemmen, 180 km. fietsen en 42 km. lopen net boven de negen uur af: 9.01.18 uur. Tweede werd oud-winnaar David Jilek in 9.04.09 en brons ging naar good-old Petr VAbrousek, 47 jaar inmiddels maar nog steeds geen sleet op het lichaam. Bijna heeft hij 200 heles te pakken, waarvan het gros eindigend in de top tien. Petr deed nu 9.05.53 uur over de afstanden. Beste vrouw was net als in 2018 Helena Kotopulu. In 2019 viel ze uit. Lukte het de mannen niet binnen de negen uur te blijven, Helena kwam ruimschoots binnen de tien uur over de streep: 9.48.32 uur. Twintig minuten later volgde Lucie Snebergerova en weer acht minuten later Petra Krejcova. Aan de namen valt al wel af te leiden dat ze uit de streek komen en inderdaad: alle zes Tsjechisch. Onder de 325 deelnemende triatleten geen enkele Nederlander.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.