Triathlon Oud Gastel in afgeslankte vorm, maar wel gezellig; zwaan vs. Soeteman – WTJ 1912

ZATERDAG – Geen Erik-Simon Strijk op de solo-triathlon van Oud Gastel, maar wel drie triatleten, die de traditionele 1/3e afstand aflegden. Op – waarschijnlijk – het nieuwe zwemparcours in Stampersgat (in de achtertuin van Wim) begonnen Richelle van Helten, Annika Spronk en Hans Berkhout aan de 1300 meter zwemmen.

Zekerheid over dat zwemmen is er nog niet, maar het water van de Mark stroomt veel beter door dan het Mark-Vlietkanaal bij Gastelsveer en is daarom zuiverder en minder bevattelijk voor blauwalg. 2022 zal uitwijzen welke veranderingen er eventueel nodig zijn voor de 37e editie van de Verwer & Janssentriathlon.

 

Voor het fietsparcours konden de atleten, aangevuld nog met Annika’s partner Mischa Hielkema op de handbike en Rutger de Klerk van Toga, gebruik maken van de al sinds 1985 geschikte Prinslandse polders. Daar werden de verschillen gemaakt. Annika nam voorsprong, Richelle spaarde zich voor de Frysman volgende week en Hans volgde dapper. Bij het lopen in en rond Oud Gastel nam de drukkende warmte toe. Bovendien was het volkomen windstil en met slechts jezelf als tegenstander was het toch behoorlijk pittig.

Aan de streep op het befaamde Wim van den Broek-plantsoen was het Annika die won, Richelle volgde en Hans kwam als derde binnen. Morgen – zondag – houdt Toga haar clubkampioenschappen over de kwart afstand, reden waarom ze vandaag niet met meer atleten in actie kwamen. De triatleten werden nog gevolgd door een groepje trouwe deelnemers uit Rosmalen, die per fiets vanuit Oost-Brabant naar Gastel gekomen waren. Later vandaag komt de organisatie bijeen om de versoepelingen te vieren en onder het genot van een hapje en drankje alvast vooruit te kijken naar 24 en 25 juni 2022, het weekend van de eerstvolgende editie Triathlon Oud Gastel. De inschrijving begint weer op 1 januari.

Overigens gaat de Triathlon Nations Cup wel door. Geen drie, maar twee wedstrijden dit keer. Aarschot op 18 juli, Viersel op 28 augustus. De Gastelse organisatoren zullen erbij zijn en daar alvast hun wedstrijd voor volgend seizoen in de etalage zetten. Triatleten, die beide Vlaamse wedstrijden nog willen doen, kunnen zich daarvoor nog aanmelden.

Ander nieuws kwam via mijn Tubantia-collega Arjen te Bogt tot ons. Je zou er bijna een balletsprookje van kunnen schrijven als variant op de stervende zwaan, maar hetgeen oud-Hawaii finisher Gerrit-Jan Soeteman van TC Twente in recreatieplas Het Rutbeek meemaakte loog er niet om. Dat zwanen agressief kunnen zijn, wisten we wel. Maar dat het zo’n bloedig gevecht tussen zwemmer en watervogel zou worden? Nee, dat hadden wij niet verwacht.

Het uitgebreide bericht is via Tubantia in alle DPG-kranten te lezen en ook andere media pikte het al op. Daar hoeven wij niks aan toe te voegen, behalve dan dat we Gerrit-Jan spoedig herstel toe wensen. En de waarschuwing die hij uitspreekt voor iedereen, die in het Rutbeek gaat zwemmen zolang de zwaan er nog zit, nemen we zeker ter harte.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.