Stil Gastel; Preview EK Elsinore; Ironman Coeur d’Alene; Uitslagen Outlaw, XTerra’s – WTJ 1911

VRIJDAG – In het laatste juniweekend lopen we voor het tweede jaar met onze ziel onder de arm. Terwijl ik dit tik, regent het. Dat is de enige troost van het niet doorgaan van de jeugdtriathlon in Oud Gastel. mijn meest favoriete evenement in Nederland. Daar kan zelfs de Verwer & Janssentriathlon op zaterdag niet tegenop. Had het gekund? Wellicht. Maar ergens moest een keer de knoop worden doorgehakt. En toen was 25 juni nog een vage datum, waar qua evenementen geen peil op te trekken viel.

Mijmeren in laatste rustig tri-weekend NL

Laten we ons troosten met de gedachte dat ‘drie keer scheepsrecht’ is en we dus op 24 juni 2022 weer tientallen kids mogen verwelkomen op de Rabobank jeugdtriathlon en daags erna honderden triatleten op het grote evenement. Het Gastelse gemis staat niet op zichzelf. Ook in Zeewolde, tien, Utrecht, Gendt en Wychen wordt gemijmerd. In Hoorn ook wel, maar daar gaat de Ironman 70.3 West-Friesland in september nog op herhaling.

EK Ironman 70.3 Elsinore met Leanne en Tristan

Over Ironman gesproken. In Elsinore Denemarken is ‘dat andere EK halve triathlon’ dit weekend. Zondag is het te doen nabij het wereldberoemde kasteel Kronborg wat wij allen kennen uit Shakespeares Hamlet (toch?). Staat in Walchsee de tweestrijd Anne Haug-Nicola Spirig op het spel, in Elsinore kruisen Lucy Charles-Barclay en Holly Lawrence de degens. De Denen zijn uiteraard ook op hun sterkst met Camilla Pedersen en Maja Stage-Nielsen, de Britse Susie Cheetham is er en voor Nederland Leanne Fanoy al staat er nu weer United Arab Emirates achter haar naam.

Rodolphe von Berg is favoriet bij de mannen, maar als Amerikaan wacht hem geen Europese titel. Daniel Baekkegard eventueel wel. George Goodwin, Andreas Dreitz, Florian Angert, Magnus Ditlev en Ruben Zepuntke (stond hij ook niet op startlijst Walchsee?) zijn andere kanshebbers. Namens Nederland doet Tristan Olij mee. Jan Stratmann is voor ons ook geen onbekende.

Oostenrijk is momenteel the place to be voor triatleten

Previewen op het tweede EK halve triathlon (in Kaiserwinkl-Walchsee dus) hoeft niet meer. Deden we eerder deze week al. Matthew de Vroet, Cornelis Scheltinga, Diede Diederiks en Janien Lubben zijn de elites uit ons land. We blijven nog steeds in Oostenrijk trouwens, want de junioren reisden vanaf Kitzbuhel, via Walchsee door naar de derde tussenstop in Wels, waar de Europe Junior Cup wordt gehouden. Forse Nederlandse delegatie daar met Niels van Lanen, Mitch Kolkman, Jesse Cuijpers, Gjalt Panjer, Daaf Plomp, Olaf Jan Bosscher en Joost Friderichs bij de jongens en Barbara en Sonja de Koning, Tamar en Merel Veltman en Luna de Bruin bij de meisjes.

Ironman Coeur d’Alene met Lenny

Wie voor een hele wil gaan moet in Coeur d’Alene, Idaho zijn. Lionel Sanders hoopte lange tijd Jan Frodeno over te kunnen halen, maar hij moet het toch zonder de Duitser stellen. Maar Sam Long, Joe Skipper, Patrik Nilsson, Cody Beals en Matt Russel (van het Nederlandse team TrueKinetix) gaan het The Colonel lastig maken. Heather Jackson is favoriete bij de vrouwen. Carrie Lester, Linsey Corbin en Nikki Bartlett zijn dat ook. Ook hier Nederlandse inbreng: Lenny Ramsey komt in het pro-veld uit.

Uitslagen afgelopen weken: Outlaw Half

Het weekend in het vooruitzicht en toch blikken we nog even terug. Vorig weekend was bijvoorbeeld ook The Outlaw Half in het Britse Nottingham. Liefst 1300 triatleten. De winst ging naar Josh Lewis met op een tweede plaats Andrew Horsfall-Turner. Brons ging naar triathlon-gigant Tim Don, die dit jaar weer wat vaker in eigen land wedstrijdjes wil doen. Beste vrouw was Lydia Dant. Megan McDonald en Rosie Weston finishten het kortst bij haar. Zes Britten op het podium in een veld met vrijwel alleen maar Britten. Op de elfde plaats wel Michelle van Deventer, Nederlandse maar wel woonachtig in het Verenigd Koninkrijk.

Stavanger en Lakesman Keswick

Andere races. In het Noorse Stavanger wonnen Haakon Vaaga en Charlotte Marlene Wulst een kwart triathlon. Op de veertigste plaats en 40 minuten achterstand: Anton van der Velde. Arie Jan Stierman deed mee aan de sprint en werd 27e.

Ook in Engeland, de Lakesman. Een hele triathlon in Midden-Engeland. Winnaar Daniel Bluff speelde geen bluf. In 8.53.50 uur was hij klaar. Matthew Alderson finishte op een tweede plaats nog net binnen de negen uur. Derde werd Mitchell Smolen. Enige Nederlander: Jacques Kleymans op de 175e plaats en als eindtijd 14.09.31 uur. Rachel Jeff was in 10.52.38 uur de beste vrouw. Totaal 265 deelnemers.

XTerra-debuut Bart Cooymans

We stonden misschien wat minder vaak stil bij de XTerra-races, maar die zijn toch her en der ook al gehouden. Afgelopen weekend nog in het Tsjechische Prachatice met de verrassende deelname van Bart Cooymans. De Squadra-triatleet deed zijn tweede crosstriathlon, z’n eerste XTerra ooit. Het bleek een zware. Kwam de Helmonder nog als vierde uit het water, het fietsen bleek zwaar (t00 tough for me at this point) en toen kwamen de experts naar voren. Het lopen was daardoor niet minder zwaar.

Bart weet waar hij aan moet werken als hij in de toekomst vaker XTerra-races wil doen. Hij finishte als 23e op ruim veertig minuten van de Franse winnaar Arthur Forissier. De Tsjech Lukas Kocar (zoon van triathlonpionier Tomas) werd tweede. Brons ging naar Arthur Serrieres. De Franse Arthuren domineren toch wel aardig in het XTerra-wereldje. Zie verderop. Bij de vrouwen ook een Franse zege : Loanne Duvoisin. Tweede en derde werden de Tsjechische Helena Erbenova en de Italiaanse Sandra Mairhofer.

XTerra Tahiti en Rotorua
Arthur Serrieres was een maand eerder nog naar het coronaluwe Tahiti afgereisd. Hij won er en liet zijn landgenoot Thomas Lubin achter zich. Teva Poulain uit Tahiti werd derde. Triatleten van het tropische eiland hadden nog meer succes bij de vrouwen met goud en brons voor Emeline Azam en Heivai Nui. Tussen hen in: Clemence Dede uit Frankrijk. De derde en laatste ‘vergeten’ XTerra was die van Nieuw-Zeeland in Rotorua, half april. Toen nog nauwelijks buitenlandse deelname mogelijk. Sam Osborne en Samantha Kingsford wonnen. Nederlander Ruben Vermeer finishte als 50e.
Zo, nu zijn jullie weer een heel eind bij. Op naar het weekend, waarin er – onze inschatting – weer 18 wedstrijduitslagen bij komen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.