EK Aquabike; Open Challenge Walchsee; EK IM 70.3 Elsinore; Winst Long en Lester IM Idaho – WTJ 1913
ZONDAG – Nog een laatste maal terug naar Walchsee, waar afgelopen dagen niet alleen het EK aquathlon en EK halve triathlon was, maar ook na het zwemmen en fietsen al gefinisht werd op het EK aquabike. Nog altijd een ondergeschoven kindje, ook niet bedoeld voor de elite trouwens. Alleen agegroupers doen mee.
De Belg Adam Lambrechts was de snelste van allemaal. Hij won meteen de M25-klasse in 2.30 uur. De Slovaak Dalibor Riska was in 2.39 uur tweede en derde zette de Zwitser Lukas Casanova zijn fiets weg en was zijn aquabike EK klaar na 2.44 uur. De overall-zeges telden niet, het was per agegroup. In de M55-groep was Jan van der Sleet de achtste aankomende. Bij de M60 zat good-old John van Alphen nog dichterbij het podium. De triatleet uit Gennep finishte als vijfde in 3.17 uur, elf minuten achter de Oostenrijkse winnaar.
Open Challenge Walchsee: Karen Oud tweede
En dan was er nog de open race. Zeg maar de Challenge Walchsee zonder EK. Een mooie tweede plaats daarin voor de Nederlandse Karen Oud bij de F35. Andere resultaten:
M30: 47.Berjan Bolks 4.46.30
M35: 19.Edwin Wentink 4.30.04
F35: 2.Karen Oud 5.09.56
M40: 14.Jochem Tolsma 4.40.19
71.Ilko Bosman 5.41.07
M45: 3.Lennart de Haan 4.31.42
73.Jascha de Goede 5.52.08
Trok Challenge Kaiserwinkl-Walchsee 1222 triatleten op de halve (413 op het EK, 809 in de open serie), het EK Ironman 70.3 in het Deense Elsinore trok 1116 deelnemers. Komt niet vaak voor dat Challenge in kwantitatief opzicht de meerdere is van Ironman.
Europese titel voor superloper George Goodwin
De Europese titel voor de halve Ironman specialisten ging naar George Goodwin. Sinds zijn sterke optreden in Challenge Daytona wordt hij beter in de gaten gehouden. Daar moest de kleine Brit wel geduld voor hebben want na het zwemmen lag hij nog 15e net achter de Nederlandse pro Tristan Olij en ook bij het fietsen kroop Goodwin maar langzaam dichterbij. Anderzijds: de verschillen in de top elf waren nog niet groot. Kyle Smith, de Australië was behalve snelste zwemmer na 90 kilometer Deens asfalt nog steeds koploper. Hij was ook de enige die de aanval koos en solo alles uit de kast haalde om een voorsprong van een minuutje in stand te houden. George Goodwin lag toen elfde in de achtervolgende groep, maar slechts op 2.48 minuut van de eerste fietser. Tussen Smith en Goodwin in nog genoeg kanshebbers zoals Rodolphe von Berg, Magnus Ditlev, Florian Angert en Jan Stratmann. Het gat was achter Goodwin wel groot: op een krappe negen minuten volgde bijvoorbeel Tristan, steady op een 14e plaats.
Na 8 kilometer lag George Goodwin al op de derde plaats op 1.20 minuut van Smith. Met nog vier kilometer te gaan was het gedaan met de koppositie van de dappere Ozzie, die uiteraard voor het EK niet meetelde. Toen knapte er iets bij Kyle Smith, want hij kelderde in het laatste stuk nog naar de vijfde plaats.
Brits-Duits-Portugees EK-podium bij de mannen
Goodwin verloor zijn concentratie niet en denderde naar 3.38.58 uur en de Europese titel. Toch moest hij het tempo strak houden, want de Amerikaanse Belg Rodolphe von Berg volgde op slechts 23 seconden. Derde op 35 tellen eindigde oud-Klazienaveen winnaar Jan Stratmann. Het leverde de Duitser zilver op. Europees brons ging naar de Portugees Filipe Azevedo. Na Smith als vijfde volgden de thuisfavorieten Miki Taagholt en Magnus Ditlev als 6e en 7e. De Zweed Jesper Svensson, de Duitser Florian Angert en de Italiaan Mattia Ceccarelli maakten de top 10 compleet. Tristan Olij mocht terugzien op een degelijk EK, waarin hij vrijwel constant de veertiende plek innam. Jammer dat de man uit Winkel niet wat dichter bij de achtervolgende kopgroep van elf zat, anders was hij misschien nog meer in de wedstrijd kunnen komen.
Spannend duel Charles-Lawrence blijft uit
Geen echt spannend duel Spirig-Haug in Oostenrijk, ook geen onvervalst Brits duel Charles-Lawrence in Denemarken. Lucy Charles-Barclay mocht zich dan niet weten te kwalificeren voor de Olympische triathlon in Tokio, ze blijft een klasse apart. Veruit de snelste zwemtijd. Even leek Holly Lawrence fietsend dichterbij te komen, maar na 50 kilometer trappen nam Lucy definitief afstand van haar landgenote. Het verschil in wisselzone 2 was drie minuten. De andere concurrenten waren al gezien: Camille Pedersen en Carin Lehrieder volgden daar al op meer dan 9 (!) minuten.
Lawrence drong nog heel even aan op de halve marathon, maar zag na 5 kilometer al in dat het verschil niet kleiner werd. De race was beslist. Lucy Charles-Barclay mocht zich na 3.59.57 (!) de nieuwe Europees kampioene noemen. Dik vijf minuten verder kwam de tweede Union Jack over het Ironman-tapijt: Holly Lawrence. De Deense eer werd gered door Camille Pedersen, maar dan wel op bijna 16 minuten. De conclusie moge duidelijk zijn: hier was maar 1 vrouw de terechte kampioene. Het wachten is nu op een duel Spirig-Charles, maar dat zal tot na de Olympische Spelen moeten wachten. In Ironman Hawaii heeft Nicola Spirig overigens geen trek. Wel doet ze volgend jaar mee aan het sub-8-uur project.
Troost voor Denen: brons voor Pedersen
Na twee Britse vrouwen volgden twee Deense, want Pedersen werd gevolgd door Maja Stage-Nielsen. Omdat Susie Cheetham vijfde werd en Carin Lehrieder en Anna-Lena Best-Pohl daarna volgden, kunnen we concluderen dat in de top zeven: drie Britse, twee Deense en twee Duitse vrouwen tellen. Heini Hartikainen was eerste Finse op een negende plaats en vervolgens wederom twee Deensen: Frederikke Idon-Andersen en Dina Monsted op iets meer dan 34 minuten van de winnares.
Twee Europese titels voor Nederlandse agegroupers
Ook in Elsinore werden agegroup Europees kampioenen uitgeroepen. En ook daarbij bleef Oranje niet met lege handen. De Europese titel M35 ging naar Ramon Siljade en vier minuten sneller was Rogier van Duyn en dat was voldoende voor de Europese titel M45.
M30: 6.Dre van Oosten 4.06.07
W30: 10.Lisanne Bruijsten 5.19.09
M35: 1.Ramon Siljade 4.13.17
W35: 7.Manon Peters 4.55.21
M45: 1.Rogier van Duyn 4.09.51
Niels van Lanen maakt indruk met vierde plaats
Van EK naar Europe Junior Cup. Terug ook in Oostenrijk, want na Kitzbuhel en Aqauthlon Walchsee waren ook onze junioren doorgereisd naar de derde Oostenrijkse race, die van Wels. We zagen een groots optreden van Niels van Lanen, die vooral bij het lopen indruk maakte met de vierde looptijd en daarmee ook vierde over de meet kwam. De Spanjaard Igor Bellido Mikhailova – eerder deze week brons op het EK aquathlon won de race. Jan Bader uit Oostenrijk en Fransman Loris Lala wisten Niels van het podium te houden. 21 tellen zaten er nog tussen winst en vierde worden. Aan de race van de man uit Elst konden zijn landgenoten zondag niet toppen: Gjalt Panjer herpakte zich na een minder EK met een 17e plaats, Mitch Kolkman kwam als derde uit het water, maar viel terug naar een 23e plaats, Jesse Cuijpers ondervond nog steeds hinder van zijn blessure en finishte 28e. Daarna volgden Olaf Jan Bosscher op een 32e, Joost Friderichs op een 37e en Daaf Plomp op een 62e plaats. Er deden 70 junioren mee.
Barbara de Koning negende
Wie zich ook enigszins herpakte was Barbara de Koning. Ze vergat de teleurstelling van het EK snel en stroopte vandaag de mouwen op voor de Junior Cup in Wels. Het resulteerde in een negende plaats op anderhalve minuut van de nummers 1 en 2 van deze sprint-afstand. Europees aquathlonkampioene Maria Casals Mojica kan vooral hard lopen, daar werkte ze aan haar overwinning. Livia Wespe kon haar het langst volgen en pakte de tweede plaats. Derde was opnieuw een Spaanse triatlete: Natalia Castro Santos.
Vifjtien seconden na Barbara de Koning volgde reeds Luna de Bruin op een 12e plek. Geen EK voor haar vorige week, maar wel supersterk in Wels. Jonkies Sonja de Koning en Merel Veltman weerden zich kranig met een 20e en 30e positie. Merels zus Tamar Veltman maakte het Oranje-quintet compleet met een 34e plaats op een krappe zes minuten van de winnares.
Ironman voor Sam Long; off-day voor Sanders
De Ironman in Coeur d’Alene duurde tot in de avonduren. Terwijl we een Oranje-sportdag vol uitersten (Mathieu van der Poel ritwinnaar en in het geel in de Tour, Max Verstappen als winnaar in de GP Oostenrijk en weer een stukje dichterbij de wereldtitel en het Nederlands elftal dat afdroop in de Boedapest) evalueerden, was Sam Long de blije winnaar van Ironman Idaho.
Het werd dus niet de wedstrijd, die Lionel Sanders naar zijn hand zette. De Canadees liep de wedstrijd berustend uit met een twaalfde plaats tot gevolg, dik een uur achter Long. De winnaar zette een prima 8.07.40 uur neer. Het Amerikaans succes werd gecompleteerd door Justin Metzler vijf minuten later op een tweede plaats. De derde stek ging naar routinier Pedro Gomes uit Portugal, maar dat al wel op ruim negen minuten.
Carrie Lester blijft onder 9 uur
Bij de vrouwen was Carrie Lester de snelste met zowaar een sub 9 uur tijd: 8.54.51 uur op het niet als snel bekend staande parcours van Coeur d’Alene. De Amerikaanse versloeg de Britse Fenella Langridge, die ook nipt binnen de negen uur bleef: 8.59.50 uur. Het brons ging naar Linsey Corbin, maar dan zitten we al wee op 9.13.21.
Lenny Ramsey achtste
Lenny Ramsey vormde de Nederlandse inbreng in Idaho. Haley Chura was het snelst uit het water, Carrie Lester vierde en Lenny Ramsey op bijna 10 minuten als 19e. Het duurde 90 kilometer vooraleer Lenny 1 plekje opschoof: 18e, maar na 140 kilometer lag ze al wel 15e. De marathon bood nog kansen voor de in USA woonachtige Nederlandse. Van 15e liep ze even twaalfde, daarna een lichte terugval en vervolgens liep Lenny de top tien binnen eindigend op een uitstekende achtste plaats in 9.55.47 uur.