De Frysmanweek 2: Ben Schell – Wat de Frysman zo speciaal maakt

Ben Schell, mede-recordhouder in het aantal Frysmanfinishes en de de eerste Nederlander die de Triple Dutch volbracht. Wij vroegen naar zijn ervaringen met de Frysman.

Sinds 1990 beoefent hij de triathlon sport. In die tijd had ieder dorp in de Bollenstreek wel een triathlon. Zijn eerste lange afstand was in 1994 in Almere, daarna pas weer 2002 de volgende LD in Almere, tot heden heb  23 starts en 20 finishes op de klassieke afstand. Sinds 2007  lid van Triathlon Vereniging de Bollenstreek, alom bekend van de Blauwe Haag op het loopparcours van Challenge Almere.

In 2014 had ik me al ingeschreven voor de Almere triathlon toen eind 2014 de Frysman triathlon voorbij kwam op Facebook.  De filosofie van De Frysman sprak me gelijk aan, lekker sporten waarbij het genieten van sport voorop staat, en mede door het avontuurlijke verhaal van Grutte Pier, heb ik me op 5-12-2014 ingeschreven, een mooi Sinterklaas cadeau!  Kort daarna kwam de Ironman Maastricht voorbij en na enige twijfel me ook in geschreven. Het drong pas na de Ironman Maastricht door hoe uniek het was om de triple Dutch te volbrengen samen met Koen de Smedt uit Belgie.

Wat de Frysman  speciaal maakt, is dat het zo laagdrempelig is. De organisatie is makkelijk benaderbaar, het is triathlon  voor triatleten georganiseerd door triatleten, niet muggenziften over regels, gewoon sporten! Daarnaast maakt het enthousiasme van de heldenhelpers de Frysman heel speciaal.  De informatie via de mail, sociale media en tijdens de briefing is duidelijk met een goede filosofie en, heel belangrijk, veel humor!  Dat maakt dat de onderlinge sfeer met de atleten  ontspannen en gezellig is met het doel finishen is winnen. Frysman wordt je als je 3,8 km zwemt, 180km fietst en 42 km loopt en de Frysman beleef je samen maar doe je alleen.

Sinds 2015 kamperen wij op de camping de Weijde Blick van Jaap en Mieke Baalbergen, dit bleken oud Noordwijkers te zijn die daar de camping waren begonnen. Door onze enthousiasme over de Frysman groeide ook het enthousiasme bij de TV de Bollenstreek zo zijn er inmiddels 18 tvb-ers gefinshed bij de Frysman.

In 2017 en 2018 was het voor de TV Bollenstreek een leuk en gezellig weekend op de camping van Jaap/ Mieke en Arjan/Verena. Zodra er een clubgenoot belde naar de camping om en plaats te reserveren werd gelijk gevraagd om op het veldje bij Ben te staan, en zo is de naam is ontstaan van het veldje van Ben.

Jammer dat de Frysman in 2020 niet door ging want dan hadden we met 8 TVB-ers aan de start gestaan. In 2020  zijn wij (Ineke en ik) toch het weekend naar de camping gegaan en hebben samen met andere sporters, heldenhelpers, vrienden en organisatie toch een mooi en spontaan georganiseerd Frysman weekend beleefd; de 0 editie.

Nu in 2021 staan we met 2 TVB ers aan de start, de TVB is een gezellige vereniging waar sporten voorop staat, waar we elkaar onderling ondersteunen en motiveren en dit maakt het voor mij makkelijk om me zelf weer op te laden voor de Frysman en andere wedstrijden. Tevens krijg ik van thuis de vrije hand om te sporten, ik heb Ineke ook aangestoken met het triathlon virus, en samen hebben we al vele leuke vakanties/weekends met triathlons gecombineerd, zowel in Nederland, als in het buitenland, zoals de Alpe d’Huez triathlon, Embrunman en Immenstadt.

Wat de Frysman zo mooi maakt……………ik zou zeggen……kom het zelf ervaren……… doe mee, kom als heldenhelper of supporter en beleef het.

Wat Frysman typereerd is dat er overal een oplossing voor wordt gezocht…..de eerste editie, op zaterdag, zeer warm, 30 +, alle wedstrijden afgelast wegens warmte, ook de Frysman……nou, dan, als een speer werd er van alles geregeld om de dag erna de wedstrijd door te laten gaan, dat was echt uniek!

We hebben bij de Frysman zoveel leuke mensen leren kennen en zoveel mooie momenten meegemaakt, teveel om op te noemen.

Hierbij wil ik het bestuur en alle heldenhelpers hartelijk bedanken voor hun inzet om de Frysman zo mooi te maken.

Wat is de De Frysman?………..het “You never walk alone” gevoel

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.