Dubbel Duitsland in IM 70.3 Vendee; Ironman Bolton voor Skipper en Matthews – WTJ 1924

ZONDAG – De anderhalf jaar pandemie betekent ook dat je nieuwe namen tegen gaat komen, waar je op het oog nooit van gehoord hebt. Wie had Henk Galenkamp bijvoorbeeld op zilver geschat in de Frysman of – bog veel specialiser – Tijmen van der Burgt op drie. De jonge Amersfoorter wordt getraind door Guido Vroemen, dus dan zit het wel snor.

Vrijwel onbekende Mika Noodt wint Les Sables d’Olonne

Nog zo’n fraai voorbeeld is de vandaag gehouden Ironman 70.3 van het Franse Les Sables d’Olonne. Mika Noodt was de fraaie winnaar, maar ter plaatse wist men niet veel meer dan dat de 21-jarige uitkomt in de Bundesliga van zijn land en op korte afstanden wel wat succesjes geboekt, maar geen winnaarstype. Aan de Atlantische kust zat alles voor hem mee. Noodt won net als zijn landgenote Anne Reischmann.

Waar Noodt op de hoogste trede stond, had men Rudy von Berg verwacht. De Amerikaanse Belg stond als topfavoriet te boek, zwom hard genoeg maar Noodt was meteen mee. De twee scheidden zich licht af van de rest, met trouwens ook Bart Aernouts na het EK Oostenrijk weer van de partij. De slow-starter verloor een tweetal minuten op de eerste twee onderdelen begon vol goede moed als derde aan het lopen, maar had duidelijk zijn dag niet. Bart stapte later uit.

Op datzelfde moment was Noodt aan zijn beslissende tempoversnelling begonnen waar Von Berg (adellijke kom-af) een diepe buiging voor maakte. Uiteindelijk was zijn voorsprong maar liefst 2,5 minuut op Rudolph/Rudy von Berg uit San Diego. Yvan Jarrige mocht zich in eigen land als derde laten huldgen, toch al dik 4 minuten na de Oosterbuur. ‘Echte Belgen’ als Emmanuel Lejeune en Sybren Baelde stonden mooi in de top tien op een vierde en vijfde plaats.

Ook Duitsland boven bij vrouwen met Anne Reischmann 

Maar het was – met Lanzarote, Andorra en Bolton als concurrentie niet een absoluut topveld wat Les Sables d’Olonnes op de been kreeg. Ook niet per se bij de vrouwen. Anne Reischmann zorgde voor nog een Duitse zege. Snelste uit het water Jullie Iemmolo uit Frankrijk eindigde tweede, diens landgenote Charlene Clavel finishte als derde allebei op iets meer dan een-driekwart minuut. Samen met Alexia Bailey en Katrien Verstuyft gaven zij kleur aan de wedstrijd, waarin Reischmann bij het lopen definitief afstand nam van de concurrentie. Iemmolo hield het bij het lopen langer vol dan verwacht. Clavel is normaliter de betere loper van de twee. Katrien Verstuyft zakte weg naar een zesde plaats met daar tussen nog Bailey en de Duitse Lisa Gerss.

Vijf Nederlanders

Beste Nederlander was Sipke Moes op een 253e plaats totaal en 42e in zijn agegroup. Ook Ironman Netherlands-eigenaar Rob Frambach (Extra Leisure) deed mee. Enige Nederlandse vrouw was Dieuwertje Drexhage, die achttiende in haar agegroup finishte. Claudia Striekwold stond wel op de startlijst, maar coachte haar partner dit keer.

253.Sipke Moes 4.57.39
361.Harmen Moes 5.05.14
572.Stijn Plooij 5.19.00
637.Rob Frambach 5.23.38
V:
91.Dieuwertje Drexhage 5.47.31

Duel Skipper-Laidlow voor Joe

De Ironman UK was op voorhand het duel tussen de Brit Joe Skipper en geboren Brit, maar opgegroeide FransMAN Sam Laidlow. De laatste gaat als jongste pro ooit naar het WK op Hawaii overigens. Hij is amper 22 jaar. Skipper ouder en een vracht meer ervaring. Toch bepaalde Laidlow lange tijd het wedstrijdverloop. Dat was bij het zwemmen al zo, waarvan we weten dat Joe Skipper de mindere is. Hij verloor dik zes minuten in het water. Tim Don niet. De oud-wereldkampioen blijft dit jaar opvallend veel in eigen land voor grote en kleinere wedstrijden. Samen met Laidlow probeerden ze Skipper meer en meer op achterstand te zetten.

 

Tim Don haakt na 11 kilometer af

De oud-Europees kampioen (geworden in Almere 2017!) liet zich echter niet gek maken en vertrouwde op zijn marathon. Daarin stapte Tim Don na 11 kilometer uit. Laidlow was tot op tien kilometer van de finish koploper, daarna vond Skipper het welletjes en denderde de trainingsmaat van Tom Oosterdijk voorbij Laidlow. Die kreeg een mentale tik uitgedeeld en moest snel terugschakelen. In de slotfase liepen de verschillen plots hoog op, want het werd toch al bijna 9 minuten en dappere Sam moest zich nog rappen om Leon Chevalier – uit Laidlows tweede vaderland Frankrijk – achter zich te houden. Elliot Smales, Adam Bowden en Fabian Rahn kwamen er niet meer aan te pas. Zij moesten in die volgorde genoegen nemen met een tijd boven de negen uur. Joe Skipper finishte in een knappe 8.42.59.

Katrina Matthews wint Ironman Bolton

Bij de vrouwen was Katrina Matthews als enige in staat onder de 10 uur te finishen (gisteren in de Frysman hadden we er twee, weet u nog?). Snel gezwommen, even nog met wat Britse tegenstand in de buurt op het fietsen, maar uiteindelijk koelbloedig afgemaakt: Matthews was een klasse apart vandaag in Bolton. Daar kon zelfs een Nikki Bartlett niet tegenop. Pas 22 minuten later zagen de twee elkaar terug bij de finishlijn. Nog acht minuten later en Chantal Cummings meldde zich als derde pro. Katrina Matthews scoorde als eindtijd 9.40.01.

Het startveld werd een stuk minder internationaal dan verwacht, vanwege de harde restricties die GB momenteel stelt aan inkomende reizigers. Om die reden besloten bijvoorbeeld Bart Elderenbosch en partner Julia de Leeuw niet naar Bolton af te reizen. ,,Te veel gedoe”, aldus Bart. Het alternatief voor Julia werd de Frysman en we weten hoe haar dat is vergaan. Een grootse zege, haar eerste in vier hele triathlons.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.